«Ζωή της Αντέλ», «Frances Ha», «September», «Luton», «Pussy Riot: Α Punk Prayer»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2013… σηκώνουν αυλαία! (φωτό)

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκινά με την εξαιρετική ασπρόμαυρη δραμεντί «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκινά με την εξαιρετική ασπρόμαυρη δραμεντί «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ.

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας», το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας δηλαδή, θα σηκώσει αυλαία με την εξαιρετική ασπρόμαυρη δραμεντί «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με την πολυαναμενόμενη και… σκανδαλιστική «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, παρουσία της Αντέλ Εξαρχόπουλος. Άλλη, ακόμη λαμπρότερη παρουσία στο φετινό φεστιβάλ, εκείνη του Τζέρεμι Άιρονς και του δανού σκηνοθέτη του, Μπίλε Αουγκούστ, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Night Train to Lisbon» (στο Μέγαρο, εκτάκτως, στις 20/9). Ενώ στην Αθήνα θα βρεθεί επίσης και ο ισραηλινός σκηνοθέτης, Άρι Φόλμαν (του θαυμάσιου αντιπολεμικού animation «Βαλς με τον Μπασίρ») στο πλαίσιο ενός τετράπτυχου αφιερώματος σε ταινίες του. 



Κατά τα λοιπά ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής διοργάνωσης είναι το ελληνικό σινεμά: 93 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους θα προβληθούν στη διάρκειά της –ανάμεσά τους, «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου (ενώ ταυτόχρονα θα διαγωνίζεται στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας) και η «Λιμουζίνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, μάλιστα, θα τιμηθεί και με ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του. 
Στο διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας ακόμη μια χρονιά τη Χρυσή Αθηνά, θα μετάσχουν έντεκα ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο, με τον πρόεδρο του φεστιβάλ να ξεχωρίζει το «Harmony Lessons», μια πραγματεία περί σχολικού τραμπουκισμού (ή bullying) του Εμίρ Μπαϊγκαζίν από το Καζακστάν.



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η επιλογή 5 +1 κλασικών ταινιών από τον «πάπα» της ελληνικής σινεκριτικής, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, καθώς και διάφορες πολυσυζητημένες από τα διεθνή φεστιβάλ ταινίες, όπως το… μοναχικό «All Is Lost» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ «Don Jon» με την Σκάρλετ Τζοχάνσον, ή το «Lovelace» των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν, η σινεβιογραφία της διαβόητης πορνοστάρ, Λίντα Λάβλεϊς. Στο μουσικό (κι επίσης διαγωνιστικό) τμήμα των «Νυχτών» ξεχωρίζει, όπως έχουμε ξαναγράψει, το «Mistaken for Strangers» του Τομ Μπέρνινγκερ, αδελφού του τραγουδιστή των The National, αλλά και το «Pussy Riot: Α Punk Prayer» των Μάικ Λέρνερ, Μαξίμ Ποζντορόφκιν για το γνωστό γυναικείο γκρουπ-πρόκληση της Ρωσίας. Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών κι όλα τα νέα του φεστιβάλ στο http://www.aiff.gr. http://tospirto.net

Info

18 Σεπτεμβρίου 2013
Έως 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Παλλάς, Ιντεάλ, Οπερα 1&2, Δαναός 1&2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Εισιτήρια, 4€ για τις πρωινές προβολές, 5 για την πρώτη απογευματινή προβολή των απογευματινή προβολή και 6€ για τις βραδινές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ