Το ''Ποτάμι'' δείχνει το κενό: Και ψήφος διαμαρτυρίας και ύστατη προειδοποίηση προς το πολιτικό κατεστημένο! Γράφει ο‏ Σταμάτης Ζαχαρού!

Μπορεί να μην είναι ακόμη ένα οργανωμένο κόμμα, με τους όρους που έχουμε τουλάχιστον συνηθίσει, το «ποτάμι» πάντως μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα πολιτικά πηγαδάκια για μια ολόκληρη εβδομάδα και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των δημοσκόπων δείχνει ήδη να «κάνει κλικ» σε ένα υπολογίσιμο ποσοστό της τάξης του 5%.

Μπορεί να μην είναι ακόμη ένα οργανωμένο κόμμα, με τους όρους που έχουμε τουλάχιστον συνηθίσει, το «ποτάμι» πάντως μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα πολιτικά πηγαδάκια για μια ολόκληρη εβδομάδα και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των δημοσκόπων δείχνει ήδη να «κάνει κλικ» σε ένα υπολογίσιμο ποσοστό της τάξης του 5%.



Του Σταμάτη Ζαχαρού, Capital.gr

Δεδομένου ότι –ακόμη τουλάχιστον– ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει δώσει κανένα ιδεολογικό ή πολιτικό στίγμα, θα πρέπει να αποδώσει κανείς την επιλογή είτε στο επικοινωνιακό χάρισμα του δημοσιογράφου είτε σε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Στην έλλειψη εναλλακτικών λύσεων σε ένα πολιτικό σκηνικό που βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στη δημαγωγία, το λαϊκισμό, την ιδεοληψία και την ανικανότητα.

Το «ποτάμι» εμφανίστηκε περίπου ξαφνικά και μάλλον άκομψα στο προσκήνιο. Χωρίς know-how, χωρίς «ιδεολογικές ζυμώσεις», χωρίς θέσεις ή πρόγραμμα. Οι περισσότεροι λένε ότι «ψαρεύει» στον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει εκφράσει –δημόσια τουλάχιστον– την άποψή του για κανένα από τα φλέγοντα (ή μη) θέματα. Την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την υγεία, την παιδεία...

Όσοι εκφράζουν θετική γνώμη για το «ποτάμι» στις ερωτήσεις των δημοσκόπων, απλώς υποθέτουν (από το γενικότερο βίο του δημοσιογράφου), ποιες θα είναι οι ιδεολογικές βάσεις του κόμματος. Εξ’ αυτών εικάζουν επίσης και ποιες θα είναι οι επιλογές του. Το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι μετακινούνται τόσο εύκολα και χωρίς ιδεολογική πυξίδα καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν ενόψει εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός χάρτης κατακερματίστηκε, μοιάζει σαν τα κόμματα να μην εκφράζουν τους πολίτες. Δεν υπονοώ φυσικά ότι θα τους εκφράσει το «ποτάμι». Απλώς έχοντας αποκλείσει τις υπόλοιπες λύσεις, οι πολίτες δεν διστάζουν να σπεύδουν σε οτιδήποτε προβάλλει ως νέο. Με τεράστια ευκολία.

Το ίδιο έκαναν βεβαίως πολλοί συμπολίτες μας και στο πρόσφατο παρελθόν. Μετακινήθηκαν σε νέα κόμματα με μεγάλη ευκολία, έχοντας εξοργιστεί κυρίως από τη διαφθορά αλλά και τις συνέπειες του μνημονίου. Ωστόσο τα περισσότερα από τα κόμματα που πέρασαν το εκλογικό μέτρο, είχαν συγκεκριμένη ιδεολογία. Όχι πάντοτε ορθόδοξη αλλά συγκεκριμένη. Το διαφορετικό στο «ποτάμι» είναι ότι εμφανίζεται δημοσκοπικά ισχυρό «με το καλημέρα». Οι 5 στους εκατό Έλληνες δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν χωρίς να ξέρουν τι προτίθεται να κάνει.

Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας, θα πρέπει κανείς να θεωρήσει αυτή τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και σαν μια ύστατη προειδοποίηση προς τις παραδοσιακές πολιτικές δομές της χώρας. Η υπομονή των πολιτών (ή τουλάχιστον μιας μερίδας) έχει εξαντληθεί με τους μαθητευόμενους μάγους, τους αρχομανείς υπουργούς, τους συνομωσιολόγους και τους επαναστάτες του καναπέ. Όσο κανείς δεν τολμά να αρθρώσει έναν ρηξικέλευθο λόγο που θα πείσει τους Έλληνες ότι μπορεί να κάνει τη δουλεία, οι εκλογείς θα συνεχίζουν να απαξιώνουν την πολιτική, επιδεινώνοντας το ήδη τεράστιο έλλειμμα που παρουσιάζει.

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ