«Φωτογραφικό Κλικ στις Γυναίκες» : Η έκθεση που τις θέτει στο επίκεντρο - Διάσημες για το έργο τους - Στο Μουσείο Πάνος & Ηλίας Ηλιόπουλος, με τη συμμετοχή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών

Τα εγκαίνια στις 24 Αυγούστου!

Τη Γυναίκα στο επίκεντρο του φωτογραφικού φακού, του κόσμου, των ανθρώπινων σχέσεων και εν γένει της ίδιας της ζωής ‒ως δημιουργό και δημιούργημά της‒ θέτει η έκθεση «Φωτογραφικό Κλικ στις Γυναίκες», που φιλοξενείται στο Μουσείο Πάνος και Ηλίας Ηλιόπουλος και τα εγκαίνια της πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 24 Αυγούστου στα Φιλιατρά.

Το φωτογραφικό υλικό της Έκθεσης προέρχεται από τις συλλογές του Μουσείου Ηλιόπουλου και του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ και χρονολογείται τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Η Γυναίκα και ο Κόσμος της είναι παντού ο κοινός πρωταγωνιστής, όμως το οπτικό μήνυμα σε κάθε φωτογραφία διαφέρει, ανάλογα με το περιβάλλον της λήψης και την τεχνική που έχει ακολουθήσει ο δημιουργός της. 

Οι φωτογραφίες από το φιλοξενούμενο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών απεικονίζουν γυναίκες διάσημες για τη ζωή και το έργο τους στην πολιτική, τις τέχνες και τον αθλητισμό, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κάθε εποχής και τις είδαν χιλιάδες μάτια, συμβάλλοντας στο να διατηρηθεί η διασημότητα των απεικονιζόμενων γυναικών ζωντανή μέχρι και τις μέρες μας.


Στην αντίπερα όχθη, οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από την πλούσια συλλογή του φωτογράφου και ζωγράφου Πάνου Ηλιόπουλου (1897-1985), προς τιμήν του οποίου και του γιού του, επίσης ζωγράφου, Ηλία δημιουργήθηκε το Μουσείο Ηλιόπουλος, έχουν ως πρωταγωνίστριες γυναίκες από την επαρχεία της Τριφυλίας, οι οποίες απαθανατίζονται από τον Πάνο (το 1930 άνοιξε φωτογραφείο στα Φιλιατρά) σε προσωπικές στιγμές από τον καθημερινό τους βίο.

Η συνύπαρξη των δύο συλλογών έχει ως στόχο να προκαλέσει πολλαπλούς διαλόγους, του εαυτού (μας) με τον κόσμο, του ιδιωτικού με το δημόσιο, του τοπικού-εθνικού με το παγκόσμιο, συνθέτοντας ένα συμπεριληπτικό τοπίο ζωής

Το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου βρίσκεται στα Φιλιατρά, στην οδό Ζαχαριανών 11, και ιδρύθηκε από τον Αντώνη Ηλιόπουλο (1938-2023), αρχιτέκτονα και δεύτερο γιό του Πάνου Ηλιόπουλου (απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά).

Από το 2019 που βρίσκεται σε λειτουργία, εκτός από τις εκθέσεις με τα έργα ζωγραφικής, τις φωτογραφίες και τα σχέδια των δύο αδελφών, φιλοξενεί και εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών, ενώ διοργανώνει και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μαθήματα φωτογραφίας για ενήλικες.    

Η έκθεση «Φωτογραφικό Κλικ στις Γυναίκες» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Παραγωγή: Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου

Υπεύθυνη Μουσείου: Χριστίνα Στριμπάκου

Στρατηγική/Συντονισμός: Νικολέττα Λιακοσταύρου

Ιδέα: Στέιση Βνετούρα, Νικολέττα Λιακοσταύρου

Μουσειολογική προσέγγιση: Στέιση Βεντούρα

Μουσειογραφική προσέγγιση: Αλέξανδρος Πολίτης

Κείμενα: Νικολέττα Λιακόσταυρου

Κείμενο για φωτογράφο Πάνο Ηλιόπουλο: Δημήτρης Μουζακίτης

Επιμέλεια εκπαιδευτικού υλικού: Στέιση Βεντούρα

Γραφιστική Επιμέλεια: Μαρία Τσέκου

Μεταφράσεις: ELIT Language Services

Παραγωγή υλικού: Τυπογραφείο Dimopress

Φωτογραφικό αρχείο: Μουσείο Μπενάκη, Αρχείο Πάνου Ηλιόπουλου

Φωτογραφικό αρχείο & συλλογή τηλεφωτογραφιών: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Ωράριο Λειτουργίας:

Τετάρτη 18:00-20:00

Παρασκευή 10:00-12:00 & 18:00-20:00

Σάββατο 10:00-12:00 & 18:00-20:00

Διαβάστε ακόμη:«Θάλασσα Απέραντη Μυστικά και Φανερά» : Η εντυπωσιακή έκθεση της Καλλιόπης Λεμού στο πετυχημένο Φεστιβάλ Χίου - Ξεκινά 28 Αυγούστου !

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ