Άκης Πετρετζίκης: Κιμαδόπιτα κουρού - Η διαφορετική, εύκολη & γρήγορη πίτα, ιδανική ως σνακ ή κυρίως γεύμα ! (βίντεο)

Συνταγή για πεντανόστιμη κιμαδόπιτα κουρού που θα λατρέψετε!

Υλικά

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • κρεμμύδι

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 1 σκ. σκόρδο

  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

  • 300 γρ. χοιρινό κιμά

  • 1 κ.γ. κύμινο

  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας

  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη

  • ¼ ματσάκι μαϊντανό

  • φρέσκο κρεμμυδάκι

  • 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

  • 650 γρ. ζύμη κουρού

  • κρόκο, από μεσαίο αυγό, αραιωμένο με νερό

Για το σερβίρισμα

  • ρίγανη, φρέσκια

  • πράσινη σαλάτα

  • ντοματίνια

  • ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

  • Μεταφέρουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

  • Ρίχνουμε το βούτυρο, περιμένουμε να λιώσει και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. 

  • Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. 

  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. 

  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

  • Μεταφέρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο μισό μέρος του τηγανιού και στο άλλο μισό προσθέτουμε τους 2 κιμάδες.

  • Σοτάρουμε για ακόμα 4-5 λεπτά -χωρίς να ανακατέψουμε- μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα ο κιμάς. Στον μισό χρόνο γυρνάμε τον κιμά ώστε να σοταριστεί και από τις 2 πλευρές. 

  • Πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. κύμινο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

  • Σπάμε τον κιμά σε μικρότερα κομμάτια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. 

  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το πράσινο μέρος από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. 

  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει η γέμιση. 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

  • Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε ένα φύλλο κουρού επάνω. 

  • Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και την απλώνουμε με ένα κουτάλι αφήνοντας κενές τις άκρες. 

  • Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλο και κλείνουμε τις άκρες γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας δημιουργώντας ένα γείσο για να δεσμεύσουμε τη γέμιση. 

  • Μεταφέρουμε την πίτα μαζί με το φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

  • Αλείφουμε με τον κρόκο όλη την επιφάνειά της ζύμης με ένα πινέλο και τρυπάμε   με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.

  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα.

  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και κόβουμε σε κομμάτια.

  • Πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και μεταφέρουμε τα κομμάτια σε πιάτα.

  • Σερβίρουμε προαιρετικά με σαλάτα της επιλογής μας και ντοματίνια, και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. 

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ