Με εντυπώσεις θα γίνει η διεκδίκηση της εξουσίας; Το άρθρο του καθηγητή Γιάννη Μεταξά

Δεν αποκλείεται ως τον Μάιο να εμφανισθούν και άλλοι νεότευκτοι σχηματισμοί που θα διεκδικούν την ψήφο μας.

Γράφει ο κ. Γ. Μεταξάς στο Βήμα:

Δεν αποκλείεται ως τον Μάιο να εμφανισθούν και άλλοι νεότευκτοι σχηματισμοί που θα διεκδικούν την ψήφο μας.



Πρωτοβουλίες αυτού του τύπου, για τις προθέσεις των οποίων ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, κάνουν την εμφάνισή τους σε περιόδους κρίσης. Σε καταστάσεις δηλαδή όπου η αναζήτηση σωστικών - ακριβέστερα, διασωστικών - λύσεων είναι ευπρόσδεκτη.

Γι' αυτό και τις πρώτες ώρες καταγράφουν ενδιαφέροντα δημοσκοπικά ποσοστά. Υποθέτουν ίσως κάποιοι ότι μπορούν να τα διατηρήσουν - ακριβέστερα, να τα συγκρατήσουν - επειδή ο χρόνος που απομένει στους πολίτες ως τις εκλογές για να εκτιμήσουν την αξία της πρότασης είναι μικρός. Καθώς όμως θα πηγαίνουμε προς τις κρίσιμες Κυριακές, τις εκλογές, ο ίδιος αυτός χρόνος μπορεί να αρχίσει να αποσύρει από αυτές τις πρωτοβουλίες τη δόξα της πρώτης στιγμής, την ακαριαία εντύπωση που προκαλούν κυρίως τα από άλλους χώρους και λόγους προβεβλημένα πρόσωπα που τις εκφράζουν.

Και επειδή τα προβλήματα του τόπου αλλά και της Ευρώπης, απαιτούν ταυτόχρονα ειδικευμένη γνώση επί του πεδίου αποδεδειγμένη και γενική παιδεία υπαρκτή, με μια λέξη κατ' εξοχήν Πολιτική, μήπως θα πρέπει όλοι να σκεφθούμε κάπως διαφορετικά; Οτι δηλαδή η διεκδίκηση της εξουσίας δεν μπορεί να έχει σχέση ούτε με «στιγμές» ούτε με «εντυπώσεις» ούτε με «διασώσεις»; Οσο κι αν όλα αυτά μάς παγιδεύουν στην απόλαυση του απρόσμενου.

Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ