Ο βοσκός Σμπώκος και η μεγάλη περιουσία του

Διώροφο σπίτι μέσα σε οικόπεδο-φιλέτο, πολυτελή γραφεία στην Κάτω Κηφισιά, μεζονέτες στην Ερυθραία, εξοχικά και διαμερίσματα-πιθανές «αποθήκες» στοιχείων και μαύρου χρήματος είχε διάσπαρτα σε όλο τον Νομό Αττικής ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών

Διώροφο σπίτι μέσα σε οικόπεδο-φιλέτο, πολυτελή γραφεία στην Κάτω Κηφισιά, μεζονέτες στην Ερυθραία, εξοχικά και διαμερίσματα-πιθανές «αποθήκες» στοιχείων και μαύρου χρήματος είχε διάσπαρτα σε όλο τον Νομό Αττικής ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών

To Real Estate του πανίσχυρου ...εξ απορρήτων

Κατοικία σε προνομιούχο περιοχή της Κηφισιάς που συνορεύει με σπίτια γνωστών επιχειρηματιών, «επαγγελματική στέγη» σε πολυτελές συγκρότημα γραφείων στην Κάτω Κηφισιά, το ισόγειο της οποίας φιλοξενεί έκθεση πανάκριβων ιταλικών σπορ αυτοκινήτων.

Ακόμη, μεγάλη, ημιτελής εδώ και σχεδόν μία δεκαετία κατασκευή με μεζονέτες στην Ερυθραία με αναδόχους κατασκευαστικές εταιρείες-φαντάσματα, εξοχικά-κρησφύγετα και διαμερίσματα - πιθανές «αποθήκες» στοιχείων και μαύρου χρήματος, διάσπαρτα σε ολόκληρο τον Νομό Αττικής.

Αυτά κατέγραψε ο φακός του «Εθνους της Κυριακής» κατά τη διάρκεια αποκαλυπτικού ρεπορτάζ για τα ακίνητα του άλλοτε πανίσχυρου γ.γ. Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, το χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας του οποίου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ακινήτων και στην Κρήτη, απ' όπου έλκει την καταγωγή του.

Το πίσω μέρος της οικίας του Γ. Σμπώκου στην οδό Καραϊσκάκη 70 στην Κηφισιά. Ενα από τα αυτοκίνητα που παραμένουν μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι το ασημί Citroen του πρώην γ.γ.  Το πίσω μέρος της οικίας του Γ. Σμπώκου στην οδό Καραϊσκάκη 70 στην Κηφισιά. Ενα από τα αυτοκίνητα που παραμένουν μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι το ασημί Citroen του πρώην γ.γ.

Στην οδό Καραϊσκάκη 70, στις παρυφές της Πεντέλης προς Κηφισιά, πολύ κοντά στην κατοικία προβεβλημένου επιχειρηματία, βρίσκεται η οικία της οικογένειας των Γιάννη Σμπώκου και Κωνσταντίνας Νικολοπούλου. Πρόκειται για πανταχόθεν ελεύθερη, διώροφη κατασκευή μεγάλης επιφάνειας μέσα σε οικόπεδο-φιλέτο ιδιαίτερα υψηλής αξίας.

Τα κλειστά παντζούρια και η έλλειψη εμφανούς ανθρώπινης δραστηριότητας προδίδουν την απουσία των ιδιοκτητών. Ενα από τα αυτοκίνητα που παραμένουν μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι το ασημί Citroen του Σμπώκου.

Ενα από τα εξοχικά σπίτια του Γ. Σμπώκου στην Αρτέμιδα, στα Μεσόγεια. Οπως και τα άλλα γύρω εξοχικά, πρόκειται για τυπικό αυθαίρετο.  Ενα από τα εξοχικά σπίτια του Γ. Σμπώκου στην Αρτέμιδα, στα Μεσόγεια. Οπως και τα άλλα γύρω εξοχικά, πρόκειται για τυπικό αυθαίρετο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου εδώ και έξι μήνες, ο Γ. Σμπώκος πάρκαρε το συγκεκριμένο αυτοκίνητό πολύ χαμηλότερα, στην οδό Μαυρομιχάλη, προκειμένου να μη δίνει στόχο κατά την είσοδο και την αναχώρηση από το σπίτι του.

Από την ημέρα της σύλληψης του τέως υπουργού Αμυνας, δύο αυτοκίνητα με άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας κάλυπταν την κυρία και την πίσω είσοδο. Σήμερα η ασφάλεια έχει υποβαθμιστεί σ' έναν «φύλακα» που κόβει βόλτες τριγύρω μ' ένα «παπί».

Τα γραφεία του Σμπώκου στην οδό Μεσογείων 30 στέγαζαν άλλη μία εταιρεία συμφερόντων του. Τα γραφεία του Σμπώκου στην οδό Μεσογείων 30 στέγαζαν άλλη μία εταιρεία συμφερόντων του.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις του πρώην γ.γ. Εξοπλισμών λένε ότι μόλις ο παλιός πολιτικός του προϊστάμενος οδηγήθηκε στη φυλακή, εκείνος απέκτησε συνήθειες... νυχτόβιου ζώου. Αφαντος τα πρωινά, κυκλοφορούσε αποκλειστικά τις νύχτες.

To «αμφιλεγόμενο» οικόπεδο
Ακριβώς δίπλα στον περιφραγμένο ώρο υπάρχει εξίσου μεγάλο, ελεύθερο οικόπεδο, που πιθανόν να είναι και αυτό δικό του. Παλαιότερα υπήρχε έξω από το σπίτι, στο παραπάνω ελεύθερο οικόπεδο, μια μεγάλη δεξαμενή που πριν από λίγο καιρό μεταφέρθηκε μέσα στον περιφραγμένο χώρο της οικίας.

Διαμέρισμα διατηρούσε ο τέως γ.γ. Εξοπλισμών στην πολυκατοικία της οδού Μαχάωνος 3, στον Πειραιά.  Διαμέρισμα διατηρούσε ο τέως γ.γ. Εξοπλισμών στην πολυκατοικία της οδού Μαχάωνος 3, στον Πειραιά.

Οι διωκτικές αρχές οφείλουν να εξετάσουν εξονυχιστικά τα ακίνητα που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», καθώς οι πιθανότητες να υπάρχουν πάσης φύσεως κρύπτες με χρήματα και στοιχεία παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα αυξημένες, επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Μέσα στο οικόπεδο της κατοικίας υπήρχαν παλαιότερα πολυτελή αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο Σμπώκος για τα ταξίδια του. Μεταξύ αυτών ένα μαύρο BMW M5, ένα γκρι Land Rover και ένα πράσινο αυτοκίνητο μάρκας Jeep. Λιλιπούτεια «ψίχουλα», βέβαια, μπροστά στο ύψος των μιζών για τις οποίες κατηγορείται.

Στο κτίριο της Κάτω Κηφισιάς στεγάζονταν γραφεία ελβε-τικής τράπεζας. Στο κτίριο της Κάτω Κηφισιάς στεγάζονταν γραφεία ελβετικής τράπεζας.

Στην πίσω είσοδο της ιδιοκτησίας υπάρχει ένας φιλήσυχος πευκώνας, με χωματόδρομους που διατρέχουν κοπάδια από κατσίκια και περίοικοι περιπατητές. Η «στάνη» τους είναι το εγκαταλελειμμένο κτίριο στο δασάκι.

Χαρακτηριστική είναι η ψυχολογική «απόσταση» από το αστικό τοπίο της πόλης, παρότι βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από το κέντρο της Κηφισιάς. Πεντακόσια μέτρα ψηλότερα, στον αριθμό 97 της οδού Καραϊσκάκη, βρίσκεται η πολυτελέστατη οικία του φερόμενου ως «συνεταίρου» στην υπόθεση των TOR M1, Βλάση Καμπούρογλου.

Το υπό κατασκευή συγκρότημα με τις μεζονέτες στη Νέα Ερυθραία. Το υπό κατασκευή συγκρότημα με τις μεζονέτες στη Νέα Ερυθραία.

Το μεγάλο συγκρότημα με τις μεζονέτες, στη διασταύρωση των οδών Τροίας και Πόντου στη Νέα Ερυθραία, άρχισε να κτίζεται περίπου το 2004, με κατασκευαστή και επιβλέποντα μηχανικό τον ίδιο τον Σμπώκο. Παραμένει ημιτελές και έτσι η υγρασία έχει αρχίσει να διαβρώνει εμφανώς τις πλάκες οροφής του δευτέρου ορόφου.

Θυμίζουμε ότι ο, επί δεκαετίες εξ απορρήτων του Α. Τσοχατζόπουλου, Γ. Σμπώκος είχε διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μετά τη θητεία του στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Σε ό,τι αφορά το συγκρότημα, άλλη εταιρεία είχε ξεκινήσει την κατασκευή και άλλη εμφανίζεται τώρα στις πινακίδες, εξηγούν οι πηγές του «Εθνους της Κυριακής».

Η τρέχουσα κατασκευαστική εταιρεία δηλώνει ως έδρα τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στην Ηλιούπολη (τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Σύμπτωση; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στις άδειες κυκλοφορίας αρκετών από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο Σμπώκος εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες άτομα με διευθύνσεις κατοικίας επίσης στην Ηλιούπολη, γεγονός που πιθανόν συνδέεται με την παραπάνω κατασκευαστική.

Τα εξοχικά
Οι δύο κατοικίες-κρησφύγετα

Ας μεταφερθούμε, όμως, στις εξοχικές κατοικίες-κρησφύγετα και πιθανόν «αποθήκες στοιχείων», στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Η πρώτη βρίσκεται στη δια-σταύρωση των οδών Νεαπόλεως και Κορισίας στην Αρτέμιδα, στα Μεσόγεια.

Οπως και τα άλλα γύρω εξοχικά, πρόκειται για τυπικό αυθαίρετο. Το τηλέφωνο (βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) ανήκει στη σύζυγό του, πολιτικό μηχανικό Ντίνα Νικολοπούλου. Η κοινή επαγγελματική ιδιότητα και η σημαντική θεσμική διαδρομή του Γιάννη Σμπώκου στον κλάδο των τεχνικών (διετέλεσε αντιπρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών και μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) δεν απέτρεψε το ζεύγος από τον πειρασμό του αυθαιρέτου.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του «Εθνους της Κυριακής», και παρά τα επίσης κλειστά παραθυρόφυλλα, διαπιστώσαμε ότι η κυρία Νικολοπούλου βρισκόταν εκεί, θεωρώντας πιθανώς ότι στο συγκεκριμένο ησυχαστήριο, στο τέλος του αδιέξοδου δρομίσκου, τα αδιάκριτα βλέμματα θα ήταν σαφώς λιγότερα από τη μεγάλη κατοικία της Κηφισιάς.

Δεύτερη εξοχική κατοικία, με τηλέφωνο επίσης στο όνομα της κυρίας Νικολοπούλου, βρίσκεται στην περιοχή Ανω Πλάκα του Λαυρίου. Διαμέρισμα και πάλι με τηλέφωνο στο όνομα της συζύγου του Γ. Σμπώκου βρίσκεται στην οδό Μαχάωνος 3, στον Πειραιά.

Τα γραφεία
Πανάκριβα και πολυτελή

Τα, γνωστά από τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, γραφεία του Σμπώκου στην οδό Μεσογείων 30 στέγαζαν άλλη μία εταιρεία συμφερόντων του.

Πρόκειται για την τουριστική, ναυτιλιακή και κτηματική εταιρεία ΠΛΟΥΣ - ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΑΕ, στην οποία έως και τις 22/7/2011 ως πρόεδρος ΔΣ εμφανιζόταν ο γιος του Γ. Σμπώκου, Κωνσταντίνος. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω εταιρεία φέρεται ως διαχειρίστρια μεγάλης μαρίνας στη Λευκάδα.

Στη διασταύρωση των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Σειρήνων, σε κεντρικότατο σημείο της Κάτω Κηφισιάς, βρίσκεται το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων Trikoupis Center. Στο ισόγειο φιλοξενείται έκθεση πανάκριβων, πολυτελών ιταλικών σπορ αυτοκινήτων. Η επιχειρηματική ζωή και η επαγγελματική δραστηριότητα που υπήρχε εδώ πριν από λίγους μήνες βρίσκεται σε εμφανή ύφεση. Πολλά γραφεία και μαγαζιά έχουν αδειάσει. Η Κτηματολόγιο ΑΕ που νοίκιαζε μεγάλο χώρο του ισογείου έχει μετακομίσει.

Η κατασκευαστική
Μέχρι τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου στεγαζόταν στον πρώτο όροφο η, συμφερόντων Σμπώκου, κατασκευαστική εταιρεία WAY AE. Στον ίδιο όροφο, με κατεβασμένες όμως γρίλιες και πάλι χωρίς εμφανή ανθρώπινη παρουσία, συνεχίζει να υφίσταται ένα από τα προσωπικά γραφεία του.

Πριν από ένα εξάμηνο ο Γ. Σμπώκος εργαζόταν σε καθημερινή βάση στα γραφεία της WAY AE, που είναι και η κατασκευάστρια εταιρεία του συγκροτήματος. Ως συνεργάτης του στη συγκεκριμένη δραστηριότητα φέρεται αρχιτέκτονας μηχανικός με σπουδές στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην ίδια εταιρεία εργαζόταν και άλλος μηχανικός, συγγενής του Γ. Σμπώκου.

Ενα και μοναδικό εταιρικό λογότυπο-επωνυμία έχει απομείνει σήμερα στη σχετική πινακίδα του Trikoupis Center. Σύμφωνα με αυτό, στον πρώτο όροφο του συγκροτήματος βρίσκονται τα γραφεία της ελβετικής τράπεζας IBI Bank AG - Zurich. Στα γραφεία που εκ πρώτης όψεως δεν παραπέμπουν σε τραπεζική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι εργασίες δεν φαίνεται να βρίσκονται σε ιδιαίτερο οργασμό, χώρια που το πάτωμα είναι γεμάτο με χαρτόκουτα που θυμίζουν μετακόμιση.

Και γεννάται η απορία: Υπαγόρευσε το ύψος των φερόμενων μιζών του «καλού πελάτη» το άνοιγμα του κηφισιώτικου υποκαταστήματος, ακριβώς απέναντι από την εταιρεία και το προσωπικό γραφείο του, προκειμένου να διευκολύνονται οι συναλλαγές και τα εμβάσματα; Αυτό και μια μακρά σειρά ερωτημάτων καλούνται να διαλευκάνουν οι ανακριτικές και δικαστικές αρχές, στο εμφανώς τιτάνιο έργο που διεκπεραιώσουν.

Με ακίνητα και στα Ανώγεια
Με καταγωγή από τα Ανώγεια Κρήτης, ο Γ. Σμπώκος επένδυσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλά ακίνητα, μεταξύ των οποίων και εστιατόριο στο Ηράκλειο (η επωνυμία βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας), όπου ως διαχειρίστρια εμφανίζεται μια γυναίκα.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ