Ένα γράμμα για την κα Μέρκελ από την Αθήνα της θυμίζει ότι είχε πει ''όνειρο'' την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2007...

Αγαπητή κυρία Μέρκελ, Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα. Οι Ελληνες, παρά τις κάποιες φωνές που ακούγονται παράταιρα, σας υποδέχονται με το γνωστό από την αρχαιότητα αίσθημα φιλοξενίας και προσδοκούν στην καλή συνεργασία σας, γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια και έχουμε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της.

Αγαπητή κυρία Μέρκελ,

Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα. Οι Ελληνες, παρά τις κάποιες φωνές που ακούγονται παράταιρα, σας υποδέχονται με το γνωστό από την αρχαιότητα αίσθημα φιλοξενίας και προσδοκούν στην καλή συνεργασία σας, γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια και έχουμε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον της.

Είναι η δεύτερη φορά που ως καγκελάριος της Γερμανίας έρχεστε στην Ελλάδα. Την προηγούμενη ήταν το 2007, που είχατε χαρακτηρίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας «ένα όνειρο». Βεβαίως, αυτό συνέβη πριν από την οικονομική κρίση και προτού κι εμείς αντιληφθούμε ότι αυτό το «όνειρο» ήταν αποτέλεσμα όχι της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά της επί χρόνια τακτικής μας να δανειζόμαστε και να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα βγάζαμε.

Τη συνέχεια τη γνωρίζετε και τη γνωρίζουν και οι Ελληνες πάρα πολύ καλά. Βρεθήκαμε σε αδιέξοδο, προστρέξαμε σε βοήθεια, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ υπέγραψαν μαζί μας ένα σκληρό μνημόνιο, αναλάβαμε την ευθύνη να διορθώσουμε τα οικονομικά μας και να εκσυγχρονίσουμε το κράτος κι εσείς μας υποσχεθήκατε ένα γενναίο χαμηλότοκο δάνειο για να τα βγάλουμε πέρα.

Για την ευρωζώνη ήταν κάτι το πρωτοφανές και όλοι ανέτοιμοι να το αντιμετωπίσουν. Εγιναν λάθη, υπήρξε και ατολμία. Ολα αυτά όμως είναι γνωστά πράγματα. Τι να τα λέμε τώρα...
Ωστόσο, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι επί δύο χρόνια οι Ελληνες είδαν τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, οι μισοί νέοι να είναι άνεργοι και η χώρα να βρίσκεται για πέμπτο χρόνο σε βαθιά ύφεση, χωρίς να διαφαίνεται ότι θα βγει από αυτή ούτε το 2013.

Αυτό ήταν το τίμημα μιας τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής, παρόμοια της οποίας ποτέ και σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί. Τώρα η τρόικα πιέζει για πρόσθετα μέτρα και νέες περικοπές για να μας δοθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, χωρίς την οποία η Ελλάδα κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Αγαπητή καγκελάριε, έχετε δηλώσει ότι «ματώνει η ψυχή σας» με αυτά που βιώνουν οι Ελληνες. Δεν αρκεί ωστόσο. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι αυτή η χώρα, που κάνει τα αδύνατα δυνατά να εκσυγχρονισθεί και ο λαός της έχει επιδείξει μία απίστευτη στωικότητα, δεν αντέχει άλλες περικοπές. Ηδη μοιάζει με ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί και προφανώς ούτε εσείς θέλετε να δείτε κάτι τέτοιο.

Να μην σας κουράζουμε, απλώς σας καλούμε να αντιληφθείτε τέσσερις πολύ απλές αλήθειες:
- Εάν δεν υπάρξουν μέτρα μείωσης του χρέους, αυτό δεν θα είναι βιώσιμο και οι θυσίες θα πάνε χαμένες.
- Εάν τα μέτρα που ζητούνται δεν συνοδευτούν από ένα αναπτυξιακό πακέτο, τότε η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση.
- Εάν δεν πάρουμε τα 31,5 δισ. ευρώ για να πέσει χρήμα στην αγορά, τότε οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.
- Εάν συνεχίσουμε τις οριζόντιες περικοπές, στις οποίες επιμένει η τρόικα, τότε διακινδυνεύουμε την κοινωνική συνοχή μας.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του γερμανικού λαού στις προσπάθειές μας και έχοντας επίγνωση της επιρροής σας, αναμένουμε τα δέοντα και σας ευχόμαστε καλή διαμονή στην Αθήνα, ελπίζοντας να μην σας ενοχλήσουν οι φωνές εκείνων που διαδηλώνουν σήμερα - το κάνουν γιατί πράγματι υποφέρουν...

ΚΕΡΔΟΣ

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ