Πως θα κάνει προκοπή ο Κώστας Μπέκας που θα πληρώσει 1200€ ως άνεργος σε επιδοτούμενο πρόγραμμα; Δηλαδή του ζητάει η πολιτεία και τα... ρέστα; Γράφει ο‏ Γιώργος Κράλογλου!

Μπορεί να ήταν άριστα διαβασμένος στις προχθεσινές «προφορικές» εξετάσεις για την οικονομία ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς αλλά ο «προβιβασμός» του θα κριθεί στις «γραπτές εξετάσεις» του πρώτου εξαμήνου του 2014 που θα γίνουν μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου. Το Ιούνιο-Ιούλιο θα εξεταστεί στο μάθημα «η φορολογία στην πράξη». Και τον Σεπτέμβριο στην «φορολογία και συμψηφισμός».

Μπορεί να ήταν άριστα διαβασμένος στις προχθεσινές «προφορικές» εξετάσεις για την οικονομία ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς αλλά ο «προβιβασμός» του θα κριθεί στις «γραπτές εξετάσεις» του πρώτου εξαμήνου του 2014 που θα γίνουν μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου. Το Ιούνιο-Ιούλιο θα εξεταστεί στο μάθημα «η φορολογία στην πράξη». Και τον Σεπτέμβριο στην «φορολογία και συμψηφισμός».



Του Γιώργου Κράλογλου, Capital.gr

Μόνο τότε δικαιούται ο κ. Σαμαράς περισσότερο χειροκρότημα και λιγότερη γκρίνια τόσο από εμάς όσο και από την αγορά η οποία αποτελεί και την βασική «εξεταστική ομάδα» πρωθυπουργών και οικονομικών επιτελείων.

Προς ώρας έπεσε η «κουρτίνα» του μεγάλου πανηγυριού για την φορολογική μεταρρύθμιση των συμψηφισμών των χρεών και ενώ η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς περιμένουν τις «απαντήσεις»… πίσω από το «κουρτινάκι» των προσεχών εκλογών αυτοί που βολοδέρνουν μέσα στην οικονομία επιστρέφουν στην σκληρή καθημερινότητα με αγωνιώδεις απορίες.  

Ανάμεσα τους και ένα άνεργο παιδί 26 ετών που μεταξύ χιλιάδων άλλων νέων δεν έχουν βλαστημήσει (ακόμη) τον τόπο που γεννήθηκαν και δίνουν μάχη να σταθούν στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που τους παραδώσαμε όλοι εμείς οι… «δημοκράτες της προόδου και της ανάπτυξης».

Διαβάστε την περίπτωση του άνεργου 26αρη που δίνει μάχες με επιστολές για να βρει το δίκιο του και ας αναλογιστούμε αν στην πραγματική Ευρώπη και όχι στο Ελλαδιστάν τα άλλα κράτη μεταχειρίζονται με τον τρόπο αυτό τους πολίτες τους.

«Είμαι άνεργος εδώ και πολύ καιρό.
Πέρυσι επιλέχθηκα στo πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, Voucher Επιταγές Κατάρτισης.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησα 80 ώρες σεμιναρίων και στη συνέχεια επιδοτήθηκα από τον ΟΑΕΔ για να δουλέψω σε μία επιχείρηση 500 ώρες.
Η επιχείρηση δεν είχε καμία επιβάρυνση, εγώ συνέχισα να είμαι άνεργος μετά το πρόγραμμα και το συνολικό ποσό που επιδοτήθηκα είναι 400 ευρώ από τα σεμινάρια - εκ των οποίων ένα ποσό 80 ευρώ παρακρατήθηκε - και περιμένω κάποια στιγμή να πάρω και 2.000 ευρώ για την εργασία μου στην επιχείρηση, η οποία έληξε εδώ και δύο μήνες. Έφτασε λοιπόν η ώρα των φορολογικών δηλώσεων και διαπιστώνω ότι επειδή το εισόδημα από την επιταγή κατάρτισης δεν εντάσσεται σε κάποια αντίστοιχη κατηγορία σαν μισθωτή, θα φορολογηθώ ως ελεύθερος επαγγελματίας πίνακας 4δ 507 κωδικός.
Λαμβάνοντας υπόψη το τεκμήριο διαβίωσης(3000 ευρώ) και το ποσοστό φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών 26% συν την προκαταβολή φόρου 55%, αυτό σημαίνει πως ο φόρος που μου αναλογεί είναι περίπου 1.200 ευρώ.
Είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο;;;
Καταλαβαίνετε πόσο άδικο, πόσο αδιανόητο είναι αυτό και πόσο δυσβάσταχτο για έναν νέο σαν κι εμένα, άνεργο, χωρίς καμία άλλη πηγή εισοδήματος.
Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα για πληρωθούν οι φόροι.
Είμαι βέβαιος πως θα δώσετε φωνή σε μένα και σε τόσους άλλους νέους που αδικούμαστε κατ΄ αυτό τον τρόπο και καλούμαστε να πληρώσουμε ένα δυσβάσταχτο ποσό για την άδεια τσέπη μας.
Παρακαλώ να το δημοσιεύσετε να ενημερωθεί ο κόσμος και να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτήν την κατάφωρη αδικία .
Τα στοιχεία  μου είναι διαθέσιμα για την ερευνά σας.

Κώστας Μπεκας
άνεργος ετών 26"

Η σημερινή επιστροφή και επιμονή μου στην μεταρρύθμιση με τον συμψηφισμό, τα «ταραταζούμ» της κυβέρνησης και τα καλά και άσκημα στην πολιτική και στην οικονομία έχουν συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Την επιστολή που μόλις διαβάσατε. Και την παρακάτω επισήμανση, στην χθεσινή εντονότατη γκρίνια της στήλης, από τον πάντα αξιοπρεπή σχολιαστή yannis_v:

«Όταν κάποιος (το κράτος εν προκειμένω δια του πρωθυπουργού) παραδέχεται ότι είναι κλέφτης, δεν τον παίρνεις από την μούρη. Αντίθετα επεξεργάζεσαι μηχανισμούς εκμετάλλευσης της ομολογίας και αναστροφής της κλοπής. Σε αντίθετη περίπτωση καταλήγεις εσύ να εξακολουθείς να σε έχουν κλέψει και ο κλέφτης να έχει την συνείδησή του ήσυχη».

Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σχολιάσω τον (εύστοχο) σχολιαστή ούτε να μετατρέψω σε πρωταγωνιστή σήριαλ τον άνεργο νέο.

Αναρωτιέμαι όμως.

Τι μπορείς άραγε να περιμένεις από μια χώρα και από ένα πολιτικό σκηνικό (όλων των τόξων και των προεκτάσεων τους) όταν το κράτος και οι πολιτικοί του σε έχουν προδώσει τόσες φορές και τόσο πολύ ώστε τα νέα παιδιά να ψάχνουν το δίκιο τους όχι στο κράτος αλλά σε λειτουργήματα της κοινωνίας και η αντίδραση επιχειρηματιών και φορολογουμένων ακόμη και σε (αναμφίβολα τολμηρές) μεταρρυθμίσεις όπως η προχθεσινή του κ. Σαμαρά είναι : …Τελικά θα γίνει έτσι όπως παρουσιάστηκε ή στο τέλος θα καταλήξει (ως είθισται..) σε βάρος των φορολογούμενων και ίσως της οικονομίας με μια νέα τρύπα; .
 
Και αυτό το τελευταίο δεν το λέω καθόλου τυχαία…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ