Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες ''τα είπαν'' με την Άνγκελα Μέρκελ και ποια ήταν τα προβλήματά τους;

Ρεπορτάζ: Αγγελος ΜόσχοβαςΜε το μείζον θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνάντησής της με εκπροσώπους του επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου, ακόμη και γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας

Με το μείζον θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνάντησής της με εκπροσώπους του επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου, ακόμη και γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Παράλληλα ενημερώθηκε για μία σειρά προβλημάτων («δραχμοφοβία», φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό κ.λπ.) που έχουν προκληθεί στην Ελλάδα, ενώ έγιναν συζητήσεις για επενδύσεις και projects σε τομείς, όπως η ενέργεια (αιολικά πάρκα- ανακυκλώσεις), η υγεία (ιατρικός τουρισμός), οι τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Από την πλευρά της η κυρία Ανγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι αντιλαμβάνεται πλέον πλήρως το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ρευστότητας στην Ελλάδα και είπε πως «θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται με την καταβολή της επόμενης δόσης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να περιμένουμε και την έκθεση της τρόικας», ενώ επεσήμανε ότι πλέον το μεγάλο βάρος πρέπει να πέσει στην ταχύτατη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Επρόκειτο για μία ανοιχτή συζήτηση την οποία συγκάλεσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η γερμανική πρεσβεία, διηύθυνε η ίδια η κυρία Μέρκελ και... ενθάρρυνε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Χαριτολογώντας είπε στην αρχή της συνάντησης: «Μην με δείτε ως Πρωθυπουργό εδώ, θεωρήστε ότι είμαι... δημοσιογράφος, παρακολουθώ τη συζήτηση. Αλλά... καλός δημοσιογράφος!».

Παίρνοντας μία πραγματική γεύση της ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά και μάλιστα από «δικούς της», η κυρία Μέρκελ φάνηκε να κατανοεί το τεράστιο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι εκπρόσωποι γερμανικών κολοσσών, όπως της Χόχτιφ (κ. Joachim Kochling) της Bosch-Siemens (κ. Byron Bargas Herzberg) επεσήμαναν με έμφαση το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Bosch μετέφερε την εμπειρία της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα, που ενώ είχε ξεκινήσει επένδυση στη χώρα μας, η μητρική έδωσε εντολή να «παγώσουν» όλα, λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος επεσήμανε στην κυρία Ανγκελα Μέρκελ να μην επιμείνει στη νομοθέτηση κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Το εργασιακό κόστος έχει κατέβει πάρα πολύ χαμηλά στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται συμφωνία για κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αφήστε μας να το κανονίσουμε μόνοι μας. Είναι ένα θέμα που προκαλεί ένταση και αυτή τη στιγμή δεν την χρειαζόμαστε. Προέχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων. Για να λάβει την υπόσχεση της καγκελαρίου ότι θα το μεταφέρει στην τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η δημοσιονομική βελτίωση ήταν μεν εντυπωσιακή, αλλά, «έτσι όπως επιτεύχθηκε, είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας του λαού μας».

Ζήτησε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά που βιώνει «μία κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας», να μειωθεί το κόστος χρήματος και να εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εγχώριες και ξένες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος. Χαρακτήρισε μεν «αναπόφευκτο» το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, αλλά προειδοποίησε πως «παραμένει κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο» και πως «δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν συνοδευτεί από δύο ισχυρότερα πακέτα - ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν επίσης αρκετοί συνομιλητές της κυρίας Μέρκελ, στην ανάγκη να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 7,3 δισ. ευρώ πλέον. Το θέμα έθεσε ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, διευθύνων σύμβουλος της Novartis και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κλάδος ο οποίος πλήττεται ιδιαίτερα από την καθυστέρηση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο κ. Φρουζής, επίσης, έθεσε ζήτημα επανεξέτασης του ανοιχτού θέματος της ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων για χρέη παρελθόντων ετών. Το ποσό που χάθηκε λόγω «κουρέματος» αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, όπως είπε. «Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε συνολικά τα ζητήματα της Υγείας και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της».

Από πλευράς των τραπεζικών παραγόντων τέθηκε επίσης το θέμα της φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό λόγω της «δραχμοφοβίας» που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζαννιάς επεσήμανε το τεράστιο πρόβλημα με τη φυγή καταθέσεων και τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να αλλάξουμε το κλίμα, να εμπεδωθεί η άποψη ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και να αρχίσουν να επιστρέφουν καταθέσεις στη χώρα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτρης Ματζούνης καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλας Νανόπουλος. Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος του ομώνυμου Ομίλου που δραστηριοποιείται στον χώρο της Ενέργειας, ο κ. Μιχάλης Μαΐλης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, ο κ. Πάνος Ξυνής από τη Siemens Ελλάς, ο κ. Στέλιος Ζαββός από την εταιρεία ZEUS Capital Managers Ltd, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, εκπρόσωποι 5 γερμανικών τραπεζών κ.λπ.

Στη συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης μετείχαν οι υπουργοί κκ. Κ. Χατζηδάκης και I. Στουρνάρας και οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού κκ. Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Παπασταύρος.

Μέρκελ: Πώς μπορεί ο ρυθμιστής να εμποδίζει την ανάπτυξη μίας αγοράς

Τα βήματα αναδιάρθρωσης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον όμιλο του ΟΤΕ, μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και στα εμπόδια που συναντά η περαιτέρω εξέλιξή του, μετέφερε στη συνάντηση των Ελλήνων επιχειρηματιών με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο επικεφαλής του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έχουν γίνει σε θεσμικό και δημοσιονομικό επίπεδο, αλλαγές που, όπως είπε, έως και δύο χρόνια πριν, φάνταζαν ανέφικτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, τόνισε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, έχει επιλυθεί μεγάλο μέρος των ζητημάτων που αντιμετώπιζε στο παρελθόν ο ΟΤΕ. Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ειδικά στα εργασιακά έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις από πλευράς κράτους, γεγονός που έχει διευκολύνει τον ΟΤΕ στη διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους.

Ωστόσο, ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι εμπόδιο για την αναπτυξιακή πορεία του ΟΤΕ παραμένει η Ρυθμιστική Αρχή, οι αποφάσεις της οποίας δυσχεραίνουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων από τον ΟΤΕ, τις επενδύσεις και την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, το τελευταίο προκάλεσε την αντίδραση της κυρίας Μέρκελ, η οποία διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο ρυθμιστής να εμποδίζει την ανάπτυξη μίας αγοράς?

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ