H πτώση του Βόλου: Η εκλογή του Αχιλλέα Μπέου θα είναι συνέπεια της πτώσης, όχι η αιτία της.. - Σε μια πόλη που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αυτοκτόνησε & της ΝΔ πέθανε... Τα δύο άρθρα του Τάσου Τέλλογλου!

«Η εκλογή του Μπέου, αν συμβεί, θα είναι συνέπεια της πτώσης, όχι η αιτία της...» λέει απέναντί μου ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς των πολιτικών που ανέδειξε ο Βόλος, εδώ και δύο δεκαετίες. Φυσικά, δεν θέλει να τον κατονομάσω. Παρακολουθεί και αυτός μία πόλη να πέφτει.

http://www.onsports.gr/media/k2/items/cache/8692694f7594f169922bf20c12df07e2_XL.jpg

Κάποτε ο Βόλος είχε δεκάδες εργοστάσια, τώρα έχουν μείνει μόνο δύο-τρία σημαντικά, τα άλλα υπολειτουργούν ή έκλεισαν. O Bόλος ήταν τόσο σημαντικός για την αστική τάξη που, το 1947, με βασιλικό διάταγμα, αποφασίσθηκε να διαχωριστεί το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου σε δύο κομμάτια: στην εργατική Νέα Ιωνία και στον παράκτιο Βόλο. Έτσι πίστευαν οι ιθύνοντες ότι η πόλη δεν θα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών. Η αντιπαλότητα αποτυπώθηκε και στο ποδόσφαιρο: από τη μία η Νίκη, από την άλλη ο Ολυμπιακός. Τελικά, ήρθε ο Καλλικράτης και ένωσε τις δύο πόλεις.

Toυ Τάσου Τέλλογλου, Protagon.gr

Στις εκλογές του 2012 (Ιούνιος), η Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον νομό με 31%. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Πάνος Σκοτεινιώτης, με κομματικές καταβολές στο ΠΑΣΟΚ, κέρδισε τον δήμο του Βόλου, αφήνοντας πίσω του, στον δεύτερο γύρο, τη Ζέττα Μακρή, βουλευτή Μαγνησίας και σήμερα υφυπουργό Υγείας. Η κα Μακρή είναι στην πρωτεύουσα. Οι άνθρωποί της παραμένουν, φυσικά, στον Βόλο. Κοντά στον Αχιλλέα Μπέο. Ο συνδυασμός της λεγόταν Νέος Δήμος-Νέο Ξεκίνημα. Ο συνδυασμός του Αχιλλέα Μπέου λέγεται Νέα Εποχή-Νέα Δυναμική. Τα στελέχη της κας Μακρή είναι, σε μεγάλο βαθμό, στο ψηφοδέλτιο Μπέου. «Για να εξασφαλίσουν την εκλογή τους, άλλωστε η Μακρή δεν μερίμνησε να τους βάλει στο ψηφοδέλτιο που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία».

Η αλήθεια πρέπει να είναι κοντά σε αυτόν τον ισχυρισμό. «Στη Ν.Δ. άργησαν να καταλήξουν σε υποψήφιο δήμαρχο και επιλέξαμε τον Μπέο. Τους έχουν βαρεθεί όλους αυτούς στον Βόλο» λέει ο οδοντίατρος Αναστάσιος Μπατζιάκας, πρώην δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της τοπικής Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων. Ρώτησα τι θα κάνουν αν ο Μπέος εκλεγεί, αλλά κηρυχθεί στη συνέχεια σε αργία ή έκπτωτος, λόγω της δικαστικής του εκκρεμότητας για τα «στημένα», για την οποία είχε προφυλακισθεί στο Ναύπλιο κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Μπατζιάκας απαντά ότι χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση. Nομικές πηγές στην Αθήνα έλεγαν στο protagon ότι πράγματι ο κ. Μπέος αν εκλεγεί μπορεί να χάσει το αξίωμά του αν παραπεμφθεί αμετάκλητα. Ωστόσο, η ανάκριση ακόμα συνεχίζεται.

Στελέχη της Ν.Δ. στην Αθήνα λένε ότι ο Μπέος βρήκε χώρο επειδή του τον δημιούργησε η κυρία Μακρή. Η ίδια έχει πικρή εμπειρία καθώς ο άσπονδος εχθρός της (στη Ν.Δ., οι εχθροί είναι πάντα εκείνοι που βρίσκονται στο ίδιο κόμμα) Θανάσης Νάκος ξεκίνησε από την αυτοδιοίκηση για να την αναγκάσει να βλέπει την «πλάτη» του στις τοπικές κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Χρειάσθηκε να πεθάνει ξαφνικά ο Θάνασης Νάκος για να δει η κα Μακρή τη Βουλή ξανά. Είναι λογικό να μην επιθυμεί ισχυρές κομματικές προσωπικότητες στην περιφέρειά της. Σε αυτή την πόλη ενας υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ αυτοκτόνησε και ο διάδοχός του από τη Ν.Δ. πέθανε, ενώ ήταν γνωστό ότι η διάδοχός του, του χρέωνε την ήττα της από τον κ. Σκοτεινιώτη το 2010. Ένας πολιτικός της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ηλιόπουλος, που εξελέγη το 2012, είναι προφυλακισμένος. Μόνο η κα Μακρή και ο νυν δήμαρχος Πάνος Σκοτεινιώτης μοιάζουν να επιβιώνουν. Αν υπολογίσει κανείς και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο Μπέος είχε πεδίο δόξης λαμπρόν για να κινηθεί.

http://e-volos.gr/images/usrImage2/0620195001394170660.jpg

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον κ. Μιχάλη Μιτζικό, δικηγόρο που υποστήριξε και τον Ολυμπιακό Βόλου του κ. Μπέου όταν χρειάσθηκε νομικό παραστάτη στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο. Ο Μιτζικός, ένας άνθρωπος που μιλάει χαμηλόφωνα και αγαπάει τη φύση, δεν μοιάζει με τους Έλληνες πολιτικούς. Ξέρει να ακούει και απαντάει μόνο αφού βεβαιωθεί ότι κατάλαβε τι έχει πει ο άλλος. Αλλά η εντύπωση που δίνεται σε ορισμένους στον Βόλο είναι ότι η Ν.Δ. τον υποστηρίζει μόνο και μόνο για να μην καταγραφεί επίσημη υποστήριξη στον Μπέο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά, παλαιό στέλεχος της αυτοδιοίκησης, όμως είναι μία υποψηφιότητα που δεν θεωρείται ανταγωνιστική, είναι μάλλον διεκπεραιωτική.
Ο Μπέος, λοιπόν, έχει και την υποστήριξη του Ολυμπιακού Βόλου. Και καθώς η πόλη βουλιάζει κοινωνικά και οικονομικά, ο Ολυμπιακός είναι ένα από τα λίγα στοιχεία της ταυτότητάς της για τα οποία μπορούσε να είναι περήφανη. Εδώ ο Μπέος την έβαλε να παίξει ως και στο Παρίσι... Αυτό φυσικά δεν τον νομιμοποιεί να μιλάει για το «σάπιο πολιτικό κατεστημένο», φρασεολογία κατευθείαν από το λεξιλόγιο της Χρυσής Αυγής. Είναι ωστόσο λάθος να ταυτίζει κανείς τον Μπέο μόνο με τη Χρυσή Αυγή. Ο Μπέος απευθύνεται σε όσους έχουν κουραστεί ή θέλουν να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα. Και, εκτός των άλλων, υπόσχεται ότι θα μετατρέψει τον Βόλο σε Μονακό.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Πάνος Σκοτεινιώτης μιλάει για «μαύρο μέτωπο». Του καταλογίζουν ότι βολεύεται πίσω από τον Μπέο για να πολώσει το κλίμα. Η ανάγνωση είναι λάθος. Διότι ακόμα και αν κερδίσει ο Σκοτεινιώτης, με τον Μπέο απέναντι δεν θα μπορέσει να κάνει μία κανονική θητεία. Από την άλλη ο Μπέος επιρρίπτει στον Σκοτεινιώτη ό,τι και ο Μιτζικός: βρώμικη πόλη, γεμάτη αδέσποτα. Άλλωστε ο πολιτικός σχεδιασμός του Μπέου γίνεται από στελέχη της Μακρή. Ο Σκοτεινιώτης παραπονιέται προς τη Ν.Δ. που δεν βρήκε μία λέξη να πει κατά του Μπέου. Και κανένας τους δεν λέει κουβέντα για την ανεργία, το αληθινά μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης.
Εξήντα χρόνια μετά την εκλογή του Γεωργίου Καρτάλη στη θέση του δημάρχου Βόλου, ο επόμενος δήμαρχος της πόλης μπορεί να λέγεται Αχιλλέας Μπέος. Αυτό λέει πολλά για το πολιτικό προσωπικό και περισσότερα για εκείνους που το επιλέγουν.
Συνεχίζεται...

Η πτώση του Βόλου 2.0

Είναι Σάββατο πρωί στην προσφυγική συνοικία της Νέας Ιωνίας. Πολλά σπίτια είναι ακόμα εδώ με αυλή, καθαρά, ασπρισμένα έξω, με το δένδρο στη μέση και μία βρύση στην άκρη. Τα ζευγάρια πίνουν τον καφέ τους σε πλαστικά τραπέζια με χρωματιστά τραπεζομάντηλα. Η μέρα είναι ανοιξιάτικη. Σε ένα ισόγειο κατάστημα στεγάζεται η Ένωση Ποντίων, στην οδό Θράκης. Μέσα είναι μαζεμένοι καμιά 40αριά άνθρωποι και έχουν έρθει πρωί-πρωί για να ακούσουν τον δήμαρχο της πόλης Πάνο Σκοτεινιώτη. Γνωρίζω τον Σκοτεινιώτη 25 χρόνια, από την εποχή που είχε εκλεγεί βουλευτής του ενιαίου Συνασπισμού.

http://4.bp.blogspot.com/-dICwGpBtru8/UyIJk2SHRFI/AAAAAAAAE2U/jYuOVw6MM8M/s1600/IMG_5509.jpg

Είναι πάντοτε ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν κάνει ότι τα ξέρει όλα - δύσκολο να το βρεις καμιά φορά και για τους τοπικούς άρχοντες. Μιλάει αυτό το πρωί για τις δυσκολίες να είσαι δήμαρχος της περασμένης 4ετίας: «Περάσαμε τρία εφιαλτικά χρόνια, κληθήκαμε να δουλέψουμε σε συνθήκες κατακλυσμού» λέει. Παρέλαβε τον δήμο με 40 εκατομμύρια ευρώ άνοιγμα. Η καθαριότητα είχε 230 άτομα στον παλιό δήμαρχο Βόλου, τώρα στον καλλικρατικό δήμο 190 άτομα. Όπως σε πολλές δημοτικές καθαριότητες σε ολόκληρη τη χώρα «κουμάντο έκαναν κομματικά μαγαζάκια». Παρ’ όλα αυτά ο Σκοτεινιώτης δεν μοιάζει από αυτούς που καταδικάζουν ό,τι υπήρξε πριν από τη δική του διοίκηση. Έτσι, για τη δημαρχία του τελευταίου δημάρχου Νέας Ιωνίας, Βόλου Μαβίδη, λέει ότι παρέδωσε έναν σωστά προετοιμασμένο δήμο, στο πιο υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης. Όλοι οι αντίπαλοί του τού καταλογίζουν ότι ήταν «αδύνατος δήμαρχος» και ότι η πόλη είναι πιο βρώμικη και πιο φτωχή. Αλλά αυτό που κυρίως του προσάπτουν, από αριστερά και δεξιά, είναι ότι στα 25 αυτά χρόνια μετακινήθηκε από το ΚΚΕ στον Συνασπισμό και από εκεί στην περιφέρεια του ΠΑΣΟΚ. Δίπλα στον Σκοτεινιώτη στέκεται και μιλάει ο πρώην νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας που συμμάχησε με τον άλλοτε αντίπαλό του ενόψει της απειλής που λέγεται Αχιλλέας Μπέος.

Το μεγάλο θέμα του Σκοτεινιώτη είναι οι «συνέπειες της κρίσης στην παραγωγική φυσιογνωμία της πόλης... «Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν τα καινούργια στοιχεία της ανεργίας. Από τους νομούς της χώρας η Μαγνησία είναι μακράν μπροστά: 37,4%. Το ποσοστό δεν διαμορφώθηκε από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε λόγω αποκλειστικά της λιτότητας και των μνημονίων της τελευταίας τετραετίας. Αλλά τα τελευταία 4 χρόνια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 η διαφορά του ποσοστού ανεργίας της Μαγνησίας με τον εθνικό μέσο όρο ήταν 0,1% (υψηλότερη ανεργία η Μαγνησία), το 2010 η Μαγνησία είχε 0,9% υψηλότερη ανεργία απ' ό,τι η Ελλάδα, το 2011 5,2%, το 2012 9,1% υψηλότερη ανεργία και το 2013 10,1%. Οι άλλοι τρεις νομοί της Θεσσαλίας έχουν χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας απ' ό,τι κατά μέσο όρο η χώρα. Η κάθοδος του Βόλου στην παραγωγική Β' Εθνική είναι μία μακρά πορεία μίας 20ετίας.

Από μία γκάμα βιομηχανιών, με επίκεντρο την οικοδομή-κατασκευή, χάθηκαν θέσεις εργασίας - καταρχήν στη χαλυβουργία και τα τσιμέντα. Μόνο μέσα στην κρίση στην θυγατρική της Arcelor του Ινδού Μιττάλ χάθηκαν 100 θέσεις εργασίας, στη ΒΙΟΣΩΛ (καλοριφέρ) 30-40 άτομα, στη ΣΤΑΛΚΟ (ηλεκτρολογικό υλικό) χάθηκαν 50 θέσεις, στην ΑΓΕΤ έφυγαν 300 εργαζόμενοι με εθελουσία έξοδο. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν 30 θέσεις που χάθηκαν στην IMAS (θυγατρική της Continental) ή στην Coca Cola που χάθηκαν ακόμα 50-60 θέσεις. Μόνος μεγάλος αιμοδότης της πόλης -που δεν περιέκοψε μισθούς ή εργασιακά δικαιώματα- είναι η ΜΕΤΚΑ, κυρίως χάρη στον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Κατά τα άλλα, ο Βόλος μοιάζει σαν ένα μεγάλο βιομηχανικό μουσείο.

Πολλοί πανηγύρισαν τον προηγούμενο μήνα καθώς ένα κρουαζιερόπλοιο που ξεφόρτωσε 500 Ολλανδούς έφερε και τα ποδήλατά τους στο τοπικό λιμάνι θεωρώντας ότι η κρουαζιέρα θα κάνει δυνατό και έναν άλλου είδους τουρισμό που θα αναπληρώσει τις θέσεις που χάθηκαν. Αλλά θέσεις εργασίας στη βιομηχανία δεν είναι τόσο εύκολο να υποκατασταθούν από θέσεις στις υπηρεσίες οι οποίες και -όταν δημιουργηθούν- μικρότερα εισοδήματα «γεννάνε» και μικρότερο συνολικό πλούτο για την περιοχή.

Στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου πλάι και πάνω σε κουφάρια των εργοστασίων -κάποτε η πόλη φιλοξενούσε τρία εργοστάσια κατασκευής μηχανών εσωτερικής καύσης- γυαλίζουν στον ανοιξιάτικο ήλιο τα πάνελ των φωτοβολταϊκών που αντικατέστησαν σαν δραστηριότητα τη βιομηχανία στους ίδιους χώρους.

Ρώτησα ένα μέλος της παλιάς ελίτ της πόλης, που ζει τώρα στη Δυτική Ευρώπη, γιατί οι άνθρωποι στρέφονται στον Μπέο. «Θα σας πω μια ιστορία. Πέρσι το καλοκαίρι ήμουνα σε μια κοινωνική εκδήλωση. Εκεί ήταν και ένας πρώην υπουργός που δεν ήταν σίγουρος ότι αυτός που είχε απέναντί του ήμουν εγώ. Ήρθε και με ρώτησε αν είμαι εγώ και το αρνήθηκα. Δεν θέλω να τους δίνω ούτε το χέρι μου, φαντάζομαι ότι είναι και άλλοι που αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο».

Μπέος: «Δεν ήρθαμε για πλιάτσικο...»

Πέντε μέρες μετά την ομιλία του Σκοτεινιώτη στη Ν. Ιωνία οργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου ο Αχιλλέας Μπέος. Κυρίως στρέφεται εναντίον του Σκοτεινιώτη και μιλάει με τη γνωστή γλώσσα που δεν μπορείς να μην καταλάβεις. Ο Μπέος λέει ότι η πόλη εδιοικείτο από «... δήθεν, αεριτζήδες και ανεπάγγελτους, που αποτέλεσαν τους νεκροθάφτες του Βόλου... Δεν ήρθαμε για πλιάτσικο στον Βόλο. Δεν θα υποσχεθούμε εναέρια τρένα όταν περνάς δίπλα από κάδους και κινδυνεύεις να λιποθυμήσεις. Δεν θα παρουσιάσουμε 10+1 σημεία, 1.000 και μία νύχτες και παραμύθια της Χαλιμάς». Το ακροατήριο δείχνει ότι το ευχαριστιέται.  

Μίσος. Ταξικό;

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης όπως ο Σκοτεινιώτης, είναι δικηγόρος και είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ο οποίος έχει τη μακρύτερη θητεία στα δημοτικά πράγματα του Βόλου -από κάθε άλλο υποψήφιο δήμαρχο- και μια συνέπεια στις πολιτικές θέσεις που εκφράζει. Ήταν παλιός φίλος του Πάνου Σκοτεινιώτη που τους χώρισε η πολιτική, ο Πατσιαντάς πιθανά να θεωρεί ότι η συνέπεια του στέρησε τα αξιώματα στα οποία οδηγήθηκε ο παλιός του φίλος. Ο τόνος του όταν απευθύνεται στον τωρινό δήμαρχο είναι πάντα ad hominem και πολλοί από τους συνυποψηφίους του συνδυασμού ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Απευθύνονται στον Σκοτεινιώτη όπως παλιά τα κομματικά στελέχη του ΚΚΕ σε εκείνους που θεωρούσαν ότι πέρασαν με την πλευρά του «ταξικού εχθρού».

Αυτό το βαθύ ψυχολογικό και πολιτικό χάσμα, σχεδόν μοιάζει με μίσος, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα αν στον Β' γύρο ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος Μπέος βρεθεί απέναντι σε έναν από τους δύο δικηγόρους που εκφράζουν αρκετά διαφορετικούς κόσμους. Ο τωρινός δήμαρχος έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει τον Πατσιαντά έναντι του Μπέου. Και ο Πατσιαντάς έκανε το ίδιο αλλά συνόδευσε τη διαβεβαίωσή του ότι πρέπει να ηττηθεί η μνημονιακή πολιτική, ένα μότο της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κ. Πατσιαντάς μιλάει πάντα εξ ονόματος της κοινωνίας: «... Η κοινωνία τούς έχει καταλάβει. Δεν πρόκειται να την ξεγελάσουν. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν είναι να τους κλείσουμε εμείς τον δρόμο. Στις εκλογές στις 18 του Μάη η κοινωνία πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ανατροπής. Δίνουμε αυτή τη μάχη και για τη χαμένη τιμή της αυτοδιοίκησης, να απαλλαγεί από τις πολιτικές που εξαφανίζουν τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και στερούν υπηρεσίες για τους πολίτες...».

Το πρόγραμμα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ανάγκη να αποφευχθεί ακόμα και το ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, να ενισχυθούν μικρές εμπορικές επιχειρήσεις -ο Βόλος κάποτε, όπως και η Ελλάδα, ήταν γεμάτος-και να επανακαθορισθούν τα όρια του Καλλικράτη. Για όσους το αγνοούν, η Αριστερά πέραν του ΠΑΣΟΚ σε κάθε έκφρασή της πολέμησε τον «Καλλικράτη» θεωρώντας ότι μετατρέπει τους δήμους σε εταιρείες.

Στις εκλογές του 2010 ο Πατσιαντάς, που είχε πάρει 11%, δεν πήρε θέση στην αναμέτρηση Σκοτεινιώτη-Μακρή, αλλά φυσικά εκείνο το δίδυμο ήταν ποιοτικά διαφορετικό. Υπάρχει όμως μία αριθμητική-πολιτική αλήθεια. Αν η διαφορά που χωρίζει τον Μπέο από τον δεύτερο είναι μεγαλύτερη από τις 10 μονάδες, δεδομένης της αντιπαλότητας που έχει καλλιεργηθεί και λόγω του προσωπικού χαρακτήρα της αντιπαράθεσης, θα είναι πολύ δύσκολο οι επικεφαλής των συνδυασμών να οδηγήσουν κάθε ψηφοφόρο τους στη σωστή κάλπη, στον δεύτερο γύρο. Ιδιαίτερα ο κ. Πατσιαντάς.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ