Σαμαράς: ''Υπόσχομαι ότι είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα''

Άδικες, αλλά αναγκαίες για να σωθεί η Ελλάδα από χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ χαρακτήρισε τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα ομιλίας στη Βουλή. "Το πρόγραμμα βάζει φρένο στην ύφεση, σήμερα τα αλλάζουμε όλα μονομιάς και αυτό είναι μια πραγματική επανάσταση.

Άδικες, αλλά αναγκαίες για να σωθεί η Ελλάδα από χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ χαρακτήρισε τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα ομιλίας στη Βουλή. "Το πρόγραμμα βάζει φρένο στην ύφεση, σήμερα τα αλλάζουμε όλα μονομιάς και αυτό είναι μια πραγματική επανάσταση.

Για πρώτη φορά τα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία την επόμενη χρονιά θα είναι περισσότερα από αυτά που θα βγουν", τόνισε και υπογράμμισε πως μόνο το 10% της νέας δόσης θα πάει για εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα για την στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Η ψήφιση των μέτρων είναι ψήφος παραμονής στο ευρώ, τόνισε ο Σαμαράς, ο οποίος όμως έριξε και το... "καρφί" του ότι ο λαός πρέπει και να θέλει ο ίδιος να σωθεί. "Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη απόφαση των τελευταίων 37 ετών. Ψηφίζουμε αν θα εξασφαλίσουμε την παρουσία μας στην ευρωζώνη ή θα βρεθούμε στην απομόνωση", ενώ υποστήριξε πως και τα σωστά και τα άδικα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας.
Ο Σαμαράς δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά πως τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία επώδυνα, δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ ξανά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και πως οποιοδήποτε ποσό απαιτηθεί στο μέλλον για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων αυτά θα εξευρεθούν από το "κυνήγι" της φοροδιαφυγής.
Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα λόγω του ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές ζητούν και νέες, ενώ ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για την στήριξή τους.
Τέλος, αναφορικά με την επόμενη δόση, ο Σαμαράς τόνισε πως κάνει προσωπικό αγώνα να δοθούν περισσότερα χρήματα από τα 31,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται.

Κουβέλης: "Δεν αλλάζουμε στάση για το παρών"
Αμετακίνητη στη θέση της να ψηφίσει παρών στο πολυνομοσχέδιο, εξαιτίας της αντίθεσής της στα εργασιακά παραμένει η ΔΗΜΑΡ, τόνισε ο Φ. Κουβέλης στη Βουλή, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ εξήγησε τα τέσσερα σημεία που τον αναγκάζουν να μην υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο:
"- Δεν μπορώ να δεχθώ την επί της ουσίας κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως ένα αναγκαίο επίπεδο ρύθμισης της αγοράς εργασίας.
- Δεν μπορώ να δεχθώ την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων , αφού πολλές επιχειρήσεις θα διαγραφούν από τους εργοδοτικούς φορείς για να ρυθμίζουν μόνες τους τις εργασιακές σχέσεις με το προσωπικό τους.
- Δεν μπορώ να δεχθώ πως με το πέρας της ισχύος τους εργαζόμενοι επί σειρά ετών θα δουν τα ήδη μειωμένα εισοδήματα τους να μειώνονται περαιτέρω.
- Δεν μπορώ να δεχθώ πως οι νέοι μας θα εργάζονται χωρίς να δικαιούνται μέρισμα από την ανάκαμψη".

Ένταση στο Σύνταγμα για τα νέα μέτρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 17:00 το νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων, που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και το ΠΑΜΕ, την ίδια ώρα, στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 100.000, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΓΑΔΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν και προσαγωγές.
Ένταση επικράτησε επίσης στα πέριξ της Βουλής, όταν διαδηλωτές έριξαν τα κιγκλιδώματα, ενώ άμεσα έσπευσαν τα ΜΑΤ, που απομάκρυναν το συγκεντρωμένο πλήθος.
Κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ προς τα ΜΑΤ, τα οποία τους απομάκρυναν με ρίψεις νερού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε αστυνομικούς με εγκαύματα.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζομένους να παραμείνουν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή, περικυκλώνοντάς την.

Απίστευτο "καραγκιοζήλικι" στη Βουλή - Παίρνουν πίσω τη διάταξη για προνόμια των υπαλλήλων
Με γραπτή που δήλωση που ανέγνωσε εντός της Ολομέλειας, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή των υπαλλήλων της Βουλής στα ειδικά μισθολόγια ο Γ. Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπ. Εργασίας στο κτήριο του κοινοβουλίου.
Η επίσημη εκδοχή σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι ότι η ρύθμιση αποσύρεται διότι τίθεται "μέγα θέμα" αντισυνταγματικότητας, καθώς το ειδικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής περιλαμβάνεται στον κανονισμό της Βουλής και δεν μπορεί να αποσυρθεί με νομοθετική ρύθμιση.
Μόνο ως γκάφα της κυβέρνησης και του ίδιου του Στουρνάρα προσωπικά χαρακτηρίζουν ήδη οι αναλυτές την κίνηση να αποσυρθεί η ρύθμιση, καθώς φαίνεται πως με προχειρότητα και χωρίς να είναι "διαβασμένος" προσπάθησε να προωθεί μία "καλή" ρύθμιση, ενώ ρίχνει πολύ νερό στο "μύλο" όσων σκέφτονται πως η κυβέρνηση "έλιωσε" για μία ακόμη φορά μπροστά στις πιέσεις των προνομιούχων της Βουλής.
Στη δήλωσή του ο Στουρνάρας, πάντως, τόνισε πως θα ξαναφέρει την αλλαγή αυτή με βελτιωμένη ρύθμιση που θα τροποποιεί τον κανονισμό της Βουλής και θα επιτρέψει να ενταχθούν και οι υπάλληλοι της Βουλής στα ειδικά μισθολόγια.
Επιπλέον, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες ότι μεθόδευσαν την απεργία των υπαλλήλων, που οδήγησε στην απόσυρση της διάταξης.
Σημειώνεται πως ήδη από νωρίς σήμερα η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής απεφάνθη κατά της συνταγματικότητας πολλών από των ρυθμίσεων που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Νέο πρόβλημα στην ψήφιση των μέτρων με απεργία των υπαλλήλων της Βουλής
Ένταση επικράτησε πριν λίγη ώρα μέσα στο κτήριο της Βουλής, μετά την απόφαση Στουρνάρα να υπαχθούν οι υπάλληλοι της Βουλής στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, κάτι που θα φέρει μειώσεις στους μισθούς τους.
Οι υπάλληλοι βρέθηκαν απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου και του φώναζαν, ενώ απειλούσαν να εισβάλλουν ακόμη και μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου συζητείται η ψήφιση των νέων μέτρων.
Αυτήν την ώρα, έχουν εξαγγείλει απεργία από τις 19:00 και μετά και αποχή από όλα τους τα καθήκοντα, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για το αν θα υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των μέτρων.
Οι εργαζόμενοι απειλούν να εισβάλουν ακόμη και στο control room του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, το οποίο αυτήν την στιγμή φυλάσσεται από αστυνομικούς, όπως και όλες οι είσοδοι προς την Ολομέλεια του κοινοβουλίου.
Σημειώνεται πως το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στη Βουλή, καλώντας τους σε ανυπακοή.

"Ναι" λέει η Τζάκρη, "όχι" ο Μπόλαρης στα μέτρα
Να υπερψηφίσει τα μέτρα αποφάσισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, την οποία πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έφεραν να σκέφτεται ακόμα και το "όχι", ωστόσο με το "πιστόλι στον κρόταφο" και "για τελευταία φορά", όπως υποστήριξε η ίδια μιλώντας στη Βουλή.
Η Τζάκρη δήλωσε πως ψηφίζει τα μέτρα παρά την εναντίωσή της σε αυτά, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της χώρας.
Πάντως, η Τζάκρη επεφύλαξε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς στους Σαμαρά και Στουρνάρα. Για τον πρωθυπουργό δήλωσε: "Θυμόμαστε την θεατρική παράσταση του κυρίου Σαμαρά επί Παπαδήμου για τους συνταξιούχους, το Ζάππειο Ι και ΙΙ με τα ισοδύναμα και την προστασία του εθνικού πλούτου που μόλις προχθές μας ζήτησε να τα βάλουμε σε πιάτο και να τα δώσουμε", ενώ τον υπ. Οικονομικών χαρακτήρισε ως "υπάλληλο του ΣΕΒ" και "συντάκτη των non paper της τρόικας".
"Καλά τα παραμύθια σας κύριε Στουρνάρα αλλά δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εσάς ούτε τον κύριο Σαμαρά", τόνισε.
Από την άλλη, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης έχει εκφράσει την οριστική του πρόθεση να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα.
Τέλος, πανό στο οποίο έγραφε "Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα", σήκωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ύψος της Β' Πύλης της Βουλής και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Από κάτω βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές που τους χειροκρότησαν, ενώ οι βουλευτές φώναξαν συνθήματα μαζί με τους διαδηλωτές.

Πιέσεις Ρεν να ψηφισθούν τα μέτρα
Να ψηφίσει τα μέτρα σήμερα, Τετάρτη, και τον προϋπολογισμό την Κυριακή κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ώστε να υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.
"Όλοι πρέπει να κάνουν ότι τους αναλογεί. Η ΕΕ, το ΔΝΤ και φυσικά το ελληνικό κοινοβούλιο στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες σήμερα και την Κυριακή", δήλωσε ο Ρεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δημοσίευση των προβλέψεων της Επιτροπής για την πορεία των οικονομικών της Ελλάδος και της ευρωζώνης εν γένει.
Ο Ρεν πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί το "βάρος" του χρέους και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για τη βιωσιμότητά του με την τρόικα.

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους δικαστές
Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται η συζήτηση για την ψήφιση του μνημονίου 3, ο Άρειος Πάγος έκρινε με ομοφωνία σήμερα, Τετάρτη, ως αντισυνταγματικές τις περικοπές 19% έως 24% στις αποδοχές των δικαστών που προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Και οι 44 δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας δέχθηκαν την εισήγηση του Β. Λυκούδη ότι οι ρυθμίσεις για τις αποδοχές των δικαστών θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη απόφαση αντισυνταγματικότητας των νέων μέτρων που λαμβάνει ανώτατο δικαστήριο της χώρας, μετά το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συνταγματικό το πολυνομοσχέδιο, απεφάνθη η Βουλή
Με 170 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 47 να ψηφίζουν κατά (σε σύνολο 217 ψηφισάντων) ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου για τα νέα μέτρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οποίος προηγουμένως είχε ζητήσει την ονομαστική ψηφοφορία, αποχώρησε από τη Βουλή κατά τη διάρκειά της, καταγγέλλοντας ευτελισμό των διαδικασιών, ενώ απόντες ήταν και ο Φ. Κουβέλης, αλλά και ο Γ. Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Παραστατίδης.
Αυτήν την στιγμή έχει ξεκινήσει μετά από 3ωρη καθυστέρηση η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, με τις ομιλίες των εισηγητών κάθε κόμματος.
Mετά το "πράσινο φως" που έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές, η ψήφιση των μέτρων αναμένεται να γίνει μετά τα μεσάνυχτα.

Ονομαστική ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου
Με ονομαστική ψηφοφορία επί της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου που καταθέτει η κυβέρνηση ανοίγει αυτήν την στιγμή η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα νέα μέτρα.
Οι αιτήσεις αντισυνταγματικότητας κατατέθηκαν πριν λίγη ώρα από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ κατά την ψηφοφορία και ενώ πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού σχηματισμού ήταν απόντες το αποτέλεσμα ήταν απόρριψη του αιτήματος.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση για την απόφαση του προέδρου Ευ. Μεϊμαράκη, με το επιχείρημα ότι οι ψηφίσαντες υπέρ της αντισυνταγματικότητας ήταν περισσότεροι, με αποτέλεσμα αυτήν την ώρα - και αφού πολλοί βουλευτές μετεφέρθησαν τελευταία στιγμή για να ψηφίσουν - να διεξάγεται συζήτηση για ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατήγγειλαν ότι ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό θα έπρεπε να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία μέσα σε 10 λεπτά, το προεδρείο εσκεμμένα παρέτεινε πάνω από μία ώρα την έναρξή της ώστε να μπορέσουν να προσέλθουν εγκαίρως οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 17:00 το νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων, που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και το ΠΑΜΕ, την ίδια ώρα, στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 100.000, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΓΑΔΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν και προσαγωγές.
Ένταση επικράτησε επίσης στα πέριξ της Βουλής, όταν διαδηλωτές έριξαν τα κιγκλιδώματα, ενώ άμεσα έσπευσαν τα ΜΑΤ, που απομάκρυναν το συγκεντρωμένο πλήθος.
Κουκουλοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ προς τα ΜΑΤ, τα οποία τους απομάκρυναν με ρίψεις νερού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε αστυνομικούς με εγκαύματα.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζομένους να παραμείνουν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή, περικυκλώνοντάς την.
Πηγή: emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ