Μέρκελ: Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής

Δεν θα συνιστά "τραγωδία" μια ενδεχόμενη αποτυχία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20, στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θεωρεί η Γερμανία. Με βέτο απειλεί η Βρετανία, σε περίπτωση που δεν γίνουν περικοπές...

Δεν θα συνιστά "τραγωδία" μια ενδεχόμενη αποτυχία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20, στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θεωρεί η Γερμανία. Με βέτο απειλεί η Βρετανία, σε περίπτωση που δεν γίνουν περικοπές...

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα πρέπει να δείξουν διάθεση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν σήμερα και αύριο για την επίτευξη συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μέχρι να βρεθεί μια λύση για τον προϋπολογισμό της περιόδους 2014-20.
"Ο καθένας θα πρέπει αναμφίβολα να δείξει συμβιβαστική διάθεση και να είναι σε θέση να το κάνει", είπε η Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ. "Η Γερμανία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο αλλά θα παρουσιάσει επίσης και τα δικά της συμφέροντα", πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι δεν είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο αυτή, εκτιμώντας ότι "είναι πιθανόν να χρειαστούμε ένα νέο στάδιο".
"Το γνωρίζουμε όλοι καλά αλλά, το επαναλαμβάνω, ίσως να χρειαστούμε ένα δεύτερο στάδιο, αυτό θα μπορούμε να του κρίνουμε αύριο (Παρασκευή), πρόσθεσε τονίζοντας ότι είναι ανάγκη "να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι δαπάνες να μην είναι πολύ υψηλές (...) σε εποχές δημοσιονομικής εξυγίανσης". Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, που μίλησαν ανώνυμα στο Γερμανικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι υπάρχει ακόμη "λίγο περιθώριο όσον αφορά το χρονικό διάστημα" για την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Ωστόσο πρόσθεταν τις επιφυλάξεις τους για αυτό, λέγοντας ότι "δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για να σχηματιστούν απόψεις και για τον πολιτικό συντονισμό στις πρωτεύουσες".

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι αναμένονται "πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις" στη διήμερη σύνοδο κορυφής, καθώς οι απόψεις που εκφράζονται απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απείλησε ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις. «Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 1,047 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Προσπαθώντας να απαντήσει στο αίτημα πολλών χωρών-μελών να μειωθούν οι δαπάνες, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπέβαλε μια πρώτη πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς υποστηρίζει ότι «ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν βαν Ρομπάι, ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει "όχι"», καθώς έχει την δυνατότητα να μπλοκάρει την έγκρισή του.

Από την άλλη, ο Σουλτς χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. «Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει 'το δέχεστε, ή όχι', δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ότι επιζητεί έναν συμβιβασμό κι όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο. "Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω ένα τελεσίγραφο", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός" και καμία χώρα "δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη".

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ