Όσκαρ Ουάιλντ: Αφιέρωμα στον φιλέλληνα Ιρλανδό συγγραφέα με την ταραχώδη ζωή, 159 χρόνια από τη γέννηση του

Ο Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που σημάδεψαν τον 19ο αιώνα.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που σημάδεψαν τον 19ο αιώνα.

Πολυδιαβασμένος και διαχρονικός, θεωρήθηκε ως η αυθεντία της αυτοπροβολής και του μοντερνισμού, στοιχεία τα οποία χαρακτήριζαν ιδιαίτερα τη ζωή και τα έργα του.

 


Wilde Trailer


Ο Όσκαρ Φίνγκαλ Ο’ Φλάχερτι Ουίλλς Ουάιλντ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 16 Οκτωβρίου του 1854 από προτεστάντες γονείς.

Φοίτησε στο Port Royal School. Μελέτησε τους αρχαίους έλληνες κλασσικούς. Το 1881 επισκέφτηκε την Ελλάδα. Ως φοιτητής στην Οξφόρδη ξεχώρισε για την εκκεντρική του εμφάνιση, ντυνόταν με βελούδινα παντελόνια ιππασίας και είχε μακριά μαλλιά. Οι τρόποι του ήταν πότε προκλητικοί πότε λεπτοί.

Salome by Oscar Wilde (Full Play)

 

Ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας 140 διαλέξεις για το κίνημα του αισθητισμού και στη Γαλλία, όπου συνδέθηκε με τον ποιητή Πολ Βερλέν.

An Ideal Husband by Oscar Wilde - Circle Theatre Production - Chicago 2007

 

Παντρεύτηκε την Κόνστανς, πλούσια κόρη συμβούλου της βασίλισσας, με την οποία απέκτησαν δύο γιους.

Το πλέον γνωστό του έργο ήταν -και είναι- "Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι".

The Picture of Dorian Gray
Dorian Grey 2009 Complete & Uncut

 

Σε αυτό το μυθιστόρημα εκθειάζει την ομορφιά και τις απολαύσεις πέρα από την αμαρτία ....

 

 
Η προσωπική του σχέση με τον Λόρδο Άλφρεντ Ντάγλας ανάγκασε την γυναίκα του να αλλάξει επώνυμο και ο ίδιος υποχρεώθηκε να αποποιηθεί την κηδεμονία των παιδιών του. Καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία σε 2 χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Ακολουθούν μερικά από τα αποφθέγματα του πολυδιαβασμένου και διαχρονικού Ιρλανδού συγγραφέα:


 

Στο βιβλίο του "Εκ βαθέων" εξιστόρησε τα βιώματά του στην φυλακή.

Όταν αποφυλακίστηκε, μετακόμισε στο Παρίσι και άλλαξε το όνομά του σε Σεμπάστιαν Μέλμοθ.
 
Ο Όσκαρ Ουάιλντ πέθανε τις 30 Νοεμβρίου του 1900 από μηνιγγίτιδα, αν και σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, έχουν δοθεί διαφορετικές ερμηνείες. Ο βιογράφος του Richard Ellmann, υποστήριξε πως οφειλόταν σε σύφιλη, ωστόσο ο Μέρλιν Χόλαντ, επίσης βιογράφος και εγγονός του Ουάιλντ, θεωρεί πως η ερμηνεία αυτή αποτελεί παρανόηση, συνδέοντας τη μηνιγγίτιδα που τον προσέβαλε με μία χειρουργική επέμβαση που είχε προηγηθεί. Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ