Ρολά οι φαρμακοποιοί σήμερα; Με πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων απαντά η κυβέρνηση

Με πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων «απαντά» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.

Με πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων «απαντά» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.

Εκτός από την απελευθέρωση ωραρίου, ο υπουργός Υγείας Αν. Λυκουρέντζος σχεδιάζει την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων με τους φαρμακοποιούς

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ) αποφάσισαν να «κατεβάσουν» σήμερα ρολά, αντιδρώντας στην ενέργεια του υπουργείου.

Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε χθες ότι θα φέρει διάταξη Νόμου στη Βουλή, με την οποία θα προστατεύεται πλήρως το ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων, το οποίο θα αποσυνδέεται πλήρως από το καθεστώς εφημέρευσης και διανυκτέρευσης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φαρμακείο θα μπορεί να λειτουργεί -χωρίς περιορισμό- ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες.

Το υπουργείο θα καταργήσει, μάλιστα, το δικαίωμα των φαρμακευτικών συλλόγων να επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο. Οι δε ποινές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα ακυρώνονται, και οι διοικήσεις των συλλόγων καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα στους φαρμακοποιούς που τα κατέβαλαν.

Πόλεμος με τους φαρμακοποιούς

Εκτός από το ωράριο, το υπουργείο προωθεί και μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία στοχεύουν να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η καθιέρωση ατομικών συμβάσεων με φαρμακοποιούς, οι οποίοι θέλουν να εκτελέσουν συνταγές του ΕΟΠΥΥ με πίστωση.

«Ισότιμα οι πληρωμές»
Μπλοκάρει, επίσης, τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ που ακολουθούσε μέχρι σήμερα. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς μέρος των οφειλών του περασμένου Αυγούστου, ενώ δεν έχει πληρώσει τους γιατρούς και τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, «οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισότιμα προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο».

Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τις 17 Δεκεμβρίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Το προεδρείο της Ενωσής τους κατήγγειλε ότι οι γιατροί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής και πως ο Οργανισμός απέτυχε να τιμήσει τις στοιχειώδεις οικονομικές του υποχρεώσεις τόσο στους κλινικούς ιατρούς όσο και στα συμβεβλημένα εργαστήρια. Μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σε γιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει γιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές, παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ