Dow Jones: Στα 31,8 δισ. ευρώ η επαναγορά με μέση τιμή τα 33,5 cents

Προσφορές 31,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Ελλάδα στην επαναγορά χρέους, ωστόσο η υψηλή τιμή που προσφέρθηκε για να διασφαλιστεί η επιτυχία του σχεδίου μπορεί να οδηγήσει στο να χρειαστεί η χώρα περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Προσφορές 31,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Ελλάδα στην επαναγορά χρέους, ωστόσο η υψηλή τιμή που προσφέρθηκε για να διασφαλιστεί η επιτυχία του σχεδίου μπορεί να οδηγήσει στο να χρειαστεί η χώρα περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 33,5% της ονομαστικής αξίας, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενη την ελληνική κυβέρνηση και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

Τα αποτελέσματα της επαναγοράς συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν υπήρξε κάποια απόφαση στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 11,1 δισ. ευρώ εάν δεχτεί όλες τις προσφορές που υποβλήθηκαν. "Το Eurogroup θα συζητήσει για το εάν θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα για να αγοράσει το σύνολο των προσφορών", σημείωσε.

Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί από το Eurogroup συνολικά 10 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι εάν η Ελλάδα αγοράσει το σύνολο των ομολόγων "τότε θα φτάσουμε σε μείωση του χρέους της τάξης του 11% του ΑΕΠ" όπως είναι ο στόχος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, συμμετείχαν στην επαναγορά όπως και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί να πουλήσουν το 67% του συνολικού χαρτοφυλακίου, αναφέρει το πρακτορείο. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί πλέον στο 100% σχεδόν, προσθέτει.

"Οι ελληνικές τράπεζες ήταν υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχουν στην επαναγορά", δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζικός αξιωματούχος."Τώρα τα ομόλογα που θα χρησιμοποιήσουν για να δανειστούν χρήματα από την ΕΚΤ θα είναι ομόλογα του EFSF κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μειώνει την έκθεση της στην Ελλάδα".

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι η διαδικασία για την επαναγορά των ομολόγων συγκέντρωσε προσφορές συνολικού ύψους 31,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης με γνώση της δημοπρασίας ανέφερε ότι η τιμή που καταβλήθηκε για τα ομόλογα δεν θα είναι αρκετή για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Η πηγή αναφέρει ότι η μέση τιμή ήταν στα 33,5 cents στο ευρώ, ελαφρώς μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαδικασία οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος χαμηλότερο του αρχικού στόχου για 11%. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 126,6% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2020, παραμένοντας πάνω από το στόχο του ΔΝΤ για 124%.

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ