Άδεια ταμεία και υψηλά χρέη εμφανίζει μία στις τρεις εισηγμένες

Εξαγωγικές εταιρείες και ΔΕΚΟ, οι μόνες που δείχνουν να διασώζονται σε μια χρονιά-ναυάγιο

Του Ανέστη Ντόκα

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων το 9μηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, στην προσπάθεια να αναχαιτισθεί η οικονομική αιμορραγία που προκαλεί η 5η διαδοχική χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα. Υπάρχει η αίσθηση στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ότι σιγά σιγά προωθείται ένα είδος ξεκαθαρίσματος, αφού προοδευτικά γίνονται περισσότερο προφανείς οι περιπτώσεις επιχειρηματικής εγκατάλειψης εταιρειών. Οι εξαγωγικές εισηγμένες (ποσοστό εξαγωγών άνω του 60% επί του τζίρου) και οι υπό κρατικό έλεγχο εισηγμένες ήταν οι δύο βασικές κατηγορίες εταιρειών που διασώθηκαν από την καθίζηση των αποτελεσμάτων. Στις καλύτερες επιδόσεις συμπεριελήφθησαν οι εταιρείες Μέτκα και η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 16 εξαγωγικές εταιρείες κατάφεραν να εμφανίσουν καθαρά κέρδη, αφού πλέον το τουλάχιστον 20% των εσόδων τους εισπράττεται από το εξωτερικό.

Στις εισηγμένες που ελέγχονται από το Δημόσιο και περιλαμβάνονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων ήταν ο ΟΠΑΠ, οι τρεις βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ στην ίδια κατηγορία βρέθηκε και η ΕΥΔΑΠ, παρά τη συνεχή αύξηση των χρεών από δημοσίους φορείς και ιδιώτες. Η διασφάλιση των εμπορικών και παραγωγικών δικτύων τους στις βαλκανικές αγορές, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική είναι βασική προτεραιότητα για τις εξωστρεφείς εισηγμένες. Μάλιστα, μπροστά στον κίνδυνο να αρχίσουν να ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που με μεγάλο κόστος δημιούργησαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αρκετές εισηγμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις αρχίζουν να εξετάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια επιβίωσης.

Στις επιχειρήσεις με την υψηλότερη ρευστότητα είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Καρέλια, που έχει μηδενικό δανεισμό και ταυτόχρονα 210,8 εκατ. ευρώ στο ταμείο του. Μηδενικό δανεισμό έχουν και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, με το ταμείο να ξεπερνάει τα 117 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, ο ΟΛΘ, ο οποίος οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, εμφανίζει ταμειακή ρευστότητα της τάξης των 82,2 εκατ. ευρώ. Μηδενικό δανεισμό έχει και η Alpha Αστικά Ακίνητα, με 18,2 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, η Ευρωπαϊκή Πίστη με 6,9 εκατ. ευρώ και καθόλου δανεισμό, το ίδιο και η Ιντεάλ με 6,3 εκατ. ευρώ, αλλά και η ΓΕΚΕ, υπό τη διαχείριση της οποίας βρίσκεται το ξενοδοχείο President στη Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα. Το ταμείο της εταιρείας διαθέτει περίπου 6 εκατ. ευρώ. Τέλος, μηδενικό δανεισμό και 1,7 εκατ. ευρώ ταμείο έχει ο Κανάκης.

Αντίθετα, υπάρχουν πάνω από 90 εισηγμένες που αδυνατούν να καλύψουν τις μηνιαίες ανάγκες τους είτε αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού είτε την κάλυψη της αγοράς πρώτων υλών ή ακόμη και μεταφοράς των προϊόντων τους εντός της χώρας.

Χρέη βουνό και «ισολογισμοί που... ιδρώνουν»

Ο βρόχος των χρεών πνίγει τις εισηγμένες οι οποίες θα πρέπει μέσα στο 2013 να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές πίστωσης των τραπεζών για να επιβιώσουν. Τα στατιστικά στοιχεία της Merit ΑΧΕΠΕΥ στο εννεάμηνο του 2012 έδειξαν ότι μία στις τρεις εισηγμένες έχει στεγνώσει από ταμειακά διαθέσιμα. Επίσης, για το επόμενο δωδεκάμηνο από το σύνολο των δανείων, το 56,3% είναι βραχυπρόθεσμα, όταν στις αρχές του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 46,6%.

Ο συνολικός δανεισμός στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 (σε σχέση με τις 31/12/2011) μειώθηκε στα 40,36 δισ. ευρώ έναντι 41,72 δισ. ευρώ. Σε σύνολο 215 εισηγμένων τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ και συνεπώς ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 32,66 δισ. ευρώ. Από τα συνολικά δάνεια στο φετινό εννεάμηνο, τα 22,7 δισ. ευρώ αφορούν στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό των επιχειρήσεων. Ακόμη, από τους ισολογισμούς προέκυψε ότι αυξάνεται ο αριθμός των εισηγμένων που η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια επιδεινώνεται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη νέα οικονομική χρήση. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας «ισολογισμός που ιδρώνει», που έχει δηλαδή αρκετά δάνεια, επιβάλλει στο management να περιορίσει τις σπατάλες και να σκέφτεται κάθε φορά τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο, προκειμένου να υλοποιηθεί ένας προκαθορισμένος στόχος της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ορισμένοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι ο μηδενικός δανεισμός και το γεμάτο ταμείο προσφέρουν ασφάλεια στην εταιρεία και στους μετόχους απέναντι σε μια πιθανή δυσμενή συγκυρία, ενώ παράλληλα της δίνουν την ευελιξία να προχωρήσει άμεσα σε εξαγορά ή σε οποιαδήποτε άλλη επιθετική κίνηση όταν προκύψει η ανάλογη ευκαιρία, χωρίς να πρέπει να κινήσει χρονοβόρες διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ