Ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή: στοιχείο της «αμερικανικής ταυτότητας» από το 1791

Δεν μπορεί να παραβιαστεί το δικαίωμα του λαού να κατέχει και να φέρει όπλα», έλεγε το πρώτο σύνταγμα των ΗΠΑ. Οι θάνατοι από πυροβόλο όπλο είναι κατά µέσο όρο περίπου 80 ημερησίως, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι πρώτες στους θανάτους από όπλα σε αναλογία με τον πληθυσμό (αυτοκτονίες και δολοφονίες) στον κόσμο.

«Δεν μπορεί να παραβιαστεί το δικαίωμα του λαού να κατέχει και να φέρει όπλα», έλεγε το πρώτο σύνταγμα των ΗΠΑ

Η Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία ψηφίσθηκε την 15η Δεκεμβρίου του μακρινού 1791, ορίζει ότι «δεν μπορεί να παραβιαστεί το δικαίωμα του λαού να κατέχει και να φέρει όπλα», δεδομένου ότι «η καλά οργανωμένη εθνοφυλακή είναι απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους».

Η διευρυμένη ερμηνεία της ( ώστε «λαός» να θεωρηθεί κάθε Αμερικανός πολίτης ατομικά ) υπηρετεί την κουλτούρα των όπλων, την διαβόητη gun culture που χαρακτηρίζει τους απογόνους των ενόπλων κατακτητών του Νέου Κόσμου.


Τον Ιούνιο του 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ερμηνεύσει την τροπολογία ως το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαθέτει στο σπίτι του ένα όπλο για την αυτοάμυνά του, σε μια απόφαση που αφορούσε πάντως μόνο την πόλη της Ουάσινγκτον.

Δύο χρόνια αργότερα, ένας κάτοικος του Σικάγο, όπου τα όπλα απαγορεύονταν από το 1982, προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να επεκτείνει την απόφαση αυτή σε όλες τις Πολιτείες, με το σκεπτικό ότι ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τους εμπόρους ναρκωτικών και τις συμμορίες.

Θα «αφοπλιστεί» το Αμερικανικό Σύνταγμα?


Με ψήφους πέντε έναντι τεσσάρων, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τον Ιούνιο του 2010 ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την κατοχή όπλων.

Η απόφαση κρίνει ότι η δεύτερη τροπολογία, που αφορούσε μόνο τις ομοσπονδιακές αρχές, μπορεί να ισχύει και για την κάθε Πολιτεία ξεχωριστά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το άρθρο περί ελευθερίας της έκφρασης.

Ετσι, το Ανώτατο Δικαστήριο επέκτεινε για πρώτη φορά την απόφαση σε όλες τις πόλεις και πολιτείες της χώρας την απόφαση - ορόσημο που είχε εκδώσει το 2008, βάσει της οποίας οι Αμερικανοί έχουν συνταγματικό δικαίωμα να φέρουν όπλα.

Η απόφαση αποτέλεσε νίκη για την πολιτικά ισχυρή Εθνική Ενωση Οπλοκατοχής (ΝRΑ) και ήττα για την πόλη του Σικάγο, η οποία υπερασπίστηκε τη νοµοθεσία του κατά της οπλοκατοχής ασκώντας το εύλογο δικαίωµα της τοπικής εξουσίας να προστατεύει τη δηµόσια ασφάλεια.
 

Το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα στις ΗΠΑ. 

Οι θάνατοι από πυροβόλο όπλο είναι κατά µέσο όρο περίπου 80 ημερησίως, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να είναι πρώτες στους θανάτους από όπλα σε αναλογία με τον πληθυσμό (αυτοκτονίες και δολοφονίες) στον κόσμο.

Ο νόμος απαγορεύει την κατοχή όπλων από όσους έχουν κριθεί από δικαστήρια ή άλλη δικαστική αρχή ότι αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Επίσης απαγορεύεται να έχουν όπλα όσοι έχουν καταδικαστεί, οι φυγάδες και οι χρήστες ναρκωτικών.

Για την αγορά όπλου από ένα κατάστημα με άδεια απαιτείται πρώτα ο έλεγχος του ιστορικού του αγοραστή, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αφού ο πωλητής δεν μπορεί να γνωρίζει πάντα το ψυχολογικό προφίλ του κάθε αγοραστή.
Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ