8η μέρα χωρίς μετρό - Στάσεις σε λεωφορεία - Μετωπική κυβέρνησης με απεργούς - Τώρα συνάντηση Σαμαρά - Χατζηδάκη

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους εργαζομένους του Μετρό και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για όγδοη ημέρα.   

Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους εργαζομένους του Μετρό και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για όγδοη ημέρα.  
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, όπου τίθεται επί τάπητος το θέμα των απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.



Παρά την απόφαση των εργαζομένων του Μετρό να πραγματοποιήσουν και την Πέμπτη εικοσιτετράωρη απεργία η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο και επιχειρεί να εμφανίσει τους απεργούς απέναντι στην κοινωνία που ταλαιπωρείται από την έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς και από το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας.

«Κανείς δεν μπορεί μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στην πρωινή εκπομπή του MEGA, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις. «Περνάμε σαν χώρα μια δύσκολη φάση, όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμα και τις συντάξεις του ΟΓΑ.Κανένας δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους, κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό, που απεργούν για όγδοη ημέρα, είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια περιμένοντας την εκτέλεση του τελεσίγραφου της κυβέρνησης, «να σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων του Μετρό) Σπύρος Ρεβύθης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Ο αγώνας μας δεν υποκινείται από κανέναν και μόνο σκοπό έχει την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως που εργάζεται. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των ΣΣΕ. Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα». Στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ή επέμβαση αστυνομική ή απολύσεις, οι εργαζόμενοι απαντούν: «θα ακινητοποιηθούν τα πάντα και παντού».

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Σταθόπουλος με σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» δήλωσε: «Δεν υπάρχουν φημολογίες για επέμβαση, για ΜΑΤ, ούτε απειλές. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι έχουμε μια απεργία για όγδοη μέρα κι έχουμε καλέσει τους απεργούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απεργία στο μετρό, «χειρόφρενο» τραβάνε από τις 12:00 έως τις 16:00 ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 17:00 προκειμένου να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση. Κανονικά λειτουργούν τα τρόλεϊ και ο προαστιακός.

Τι λέει η κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ανεξάρτητα από το δίκιο ή άδικο των απεργών η σύγκρουση είναι τεστ για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα. Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει τότε υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ και να υπάρξουν κι άλλοι κλάδοι που να ζητήσουν την εξαίρεσή τους. Επιπλέον θα υπάρξει κενό στο πεδίο των προϋπολογισθέντων εσόδων που θα πρέπει να καλυφθούν από αλλού.

Σημαντικό όμως είναι και ότι η Τρόικα περιμένει να δει αν η κυβέρνηση θα επιβάλλει την πολιτική της ή θα υποχωρήσει στέλνοντας αντίστοιχα μηνύματα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν με βάση και την δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία.

Η πρώτη επιλογή που διαρρέεται είναι η σύλληψη των πρωταιτίων της απεργίας, δηλαδή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων που υποκινούν την απεργία και αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Η δεύτερη επιλογή ενδεχομένως και παράλληλα είναι να προχωρήσει σε επίταξη των απεργών προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου. Μία ακόμη επιλογή που λένε ότι διαθέτουν είναι να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων που δεν επιστρέφουν στην δουλειά τους.

Και στις τρεις επιλογές προσπαθούν να υπολογίσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και το πολιτικό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν να παίρνουν αποστάσεις. Το να υποχωρήσει η κυβέρνηση πάντως το έχουν αποκλείσει.

Οι πιο «σκληροί» λένε ότι θα πρέπει να σταλεί ένα κατηγορηματικό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο το νομικό οπλοστάσιο όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. Άλλωστε προβλέπουν ότι μία σκληρή τακτική θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλου είδους κοινωνικές αντιδράσεις κατά την διάρκεια των δύσκολων επόμενων μηνών.

Η απεργία στο Μετρό και σήμερα για 8η μέρα είναι 24ωρη, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται σε ηλεκτρικό - τραμ από τις 12:00 έως τις 16:00 και από τις 11:00 έως τις 17:00 στα λεωφορεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ