Τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό που υπέστη η Μαρινέλλα – «Πρέπει να μας προβληματίζει η έντονη κεφαλαλγία» εξηγεί η Ματίνα Παγώνη - Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε (βίντεο)

«Το αιμορραγικό είναι ένα δύσκολο εγκεφαλικό, θέλει τουλάχιστον πάνω από δύο τρία 24ωρα» δηλώνει η Ματίνα Παγώνη για το επεισόδιο που υπέστη η Μαρινέλλα 

Σε σοβαρή κατάσταση η Μαρινέλλα που κατέρρευσε στη σκηνή του Ηρωδείου χθες το βράδυ (25/9).

Η σπουδαία ερμηνεύτρια υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό, «ένα δύσκολο εγκεφαλικό», σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Πριν βγει στη σκηνή είχε το σύμπτωμα του αιμορραγικού εγκεφαλικού, δηλαδή έντονη κεφαλαλγία, πονοκέφαλο. Πρέπει να μας προβληματίζει όταν είναι τόσο έντονη η κεφαλαλγία και ειδικά στους ανθρώπους μιας ηλικίας μεγαλύτερης. Η Μαρινέλλα, ένας δυνατός άνθρωπος, του καθήκοντος, ήθελε να ικανοποιήσει το κοινό της, προφανώς αυτό το άφησε λίγο στην άκρη και βγήκε στη σκηνή», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμα: Αγωνία για τη Μαρινέλλα: Με βαρύ εγκεφαλικό στη ΜΕΘ - Στο πλευρό η κόρη της Τζωρτζίνα (βίντεο)

«Το αιμορραγικό είναι ένα δύσκολο εγκεφαλικό, θέλει τουλάχιστον πάνω από δύο τρία 24ωρα για να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση», σημείωσε ακόμη η κ. Παγώνη και συνέχισε: «Είναι βραδεία η εξέλιξη. Πρέπει να περιμένουμε, θέλει πολύ χρόνο».


Δείτε ακόμα: Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που η Μαρινέλλα καταρρέει στη σκηνή του Ηρωδείου - Φοβούνται για εγκεφαλικό, υποβάλλεται σε εξετάσεις 

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο όρος σημαίνει μία ξαφνική διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων και για κάθε ασθενή τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από 1) την περιοχή στην οποία έγινε η βλάβη και 2) την έκταση της βλάβης.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν αποφραχθεί μία εγκεφαλική αρτηρία ή κάποιος κλάδος της και τότε ονομάζονται «ισχαιμικά». Αντίθετα όταν ραγεί κάποιο αγγείο στον εγκέφαλο προκαλείται «αιμορραγικό» επεισόδιο. Με το Αγγειακό Αιμορραγικό Επεισόδιο υπάρχει αίμα εντός ή γύρω από τον εγκέφαλο.

Αιτίες των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι βλάβες των μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου, των μικρών τους κλάδων (συνήθως από αθηροσκλήρυνση ή σακχαρώδη διαβήτη) ή προβλήματα της καρδιακής λειτουργίας (παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς ή αρρυθμία –συνηθέστερα κολπική μαρμαρυγή).

Το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί, αλλά εάν συμβεί, είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Προειδοποιητικά σημάδια ενός Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου είναι:

  • Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά σε μία πλευρά του σώματος
  • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία, ή στην κατανόηση ομιλίας
  • Ξαφνική απώλεια ή «σκοτείνιασμα» της όρασης από το ένα ή και από τα δύο μάτια, ή διπλωπία («να τα βλέπει διπλά»)
  • Ίλιγγος και διαταραχή ισορροπίας – ιδιαίτερα αν συμβαίνουν ξαφνικά και για πρώτη φορά χωρίς να υπάρχουν γνωστά προβλήματα από τα αυτιά
  • Ισχυρός πονοκέφαλος που έρχεται απότομα, ιδιαίτερα για πρώτη φορά


Να θυμόμαστε:

  • Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό
  • Πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο και ο ασθενής να μεταφερθεί σε νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.
  • Ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν σε λίγα λεπτά ο ασθενής χρειάζεται άμεσα συμβουλή και εξέταση ιατρού γιατί κάποια από τα επεισόδια υποχωρούν πράγματι μόνα τους και γρήγορα. 

Αυτά τα επεισόδια ονομάζονται «παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια» και συνήθως είναι προειδοποιητικά για ένα επόμενο εγκεφαλικό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ