Διευθυντής της ΔΕΗ καταγγέλλει το ελληνικό δημόσιο στην Κομισιόν - Όλο το ρεπορτάζ‏

Νεότερες πληροφορίες δίνουν νέα τροπή στο θέμα της καταγγελίας που πραγματοποίησε το διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ κ. Φ. Μανδάνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποκάλυψε το Capital.gr. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το θέμα είχε συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ωστόσο πολλά μέλη αντέδρασαν στην πρόταση για επίσημη καταγγελία εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταχρηστικές πρακτικές.

Νεότερες πληροφορίες δίνουν νέα τροπή στο θέμα της καταγγελίας που πραγματοποίησε το διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ κ. Φ. Μανδάνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποκάλυψε το Capital.gr. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το θέμα είχε συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ωστόσο πολλά μέλη αντέδρασαν στην πρόταση για επίσημη καταγγελία εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταχρηστικές πρακτικές.

Του Χάρη Φλουδόπουλου



Κύκλοι της ΔΕΗ που επικοινώνησαν με το Capital.gr διευκρινίζουν ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης δεν τέθηκε θέμα καταγγελίας κατά του δημοσίου παρά μόνο για το θέμα του ορισμού προσωρινής τιμής σε βιομηχανία, θέμα για το οποίο τελικώς έγινε προσφυγή από τη ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι υπήρξαν επαφές σε στενό κύκλο ή ότι υπήρξε οποιαδήποτε καθοδήγηση ή συνεργασία της διοίκησης με τον κ. Μανδάνα για την καταγγελία που έκανε.

Πρέπει να υπογραμμιστεί δε, ότι από την πλευρά της ΔΕΗ η ανακοίνωση που εξεδόθη με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει τις κινήσεις του υψηλόβαθμού στελέχους επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αποκάλυψη του Capital.gr.

Εξάλλου προ ολίγου θέση για το θέμα πήρε το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης της βιομηχανίας, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Με αφορμή την αποκάλυψη του Capital.gr, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης ερωτήθηκε πως σχολιάζει την κίνηση του κ. Μανδάνα, πως σκοπεύει η ΕΒΙΚΕΝ να κινηθεί και εάν θεωρεί ότι ο κ. Μανδάνας έδρασε αυτόνομα ή εκφράζει μια γενικότερη τάση στη ΔΕΗ. Ο κ. Κουκλέλης απάντησε: «Είναι μια βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο της βιομηχανίας αλλά ολόκληρης της οικονομίας. Είναι μια επιθετική κίνηση κατά της μεταποίησης άνευ προηγουμένου. Πριν από μερικούς μήνες η ΔΕΗ σε μία επιστολή της είχε γράψει ότι καλύτερα να μην υπάρχει βιομηχανία, διότι μας επιβαρύνει. Είχαμε τότε αντιδράσει και είχαμε θεωρήσει ότι αυτό γράφτηκε εκ παραδρομής. Εδώ αυτό το νέο έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη θέση. Και αναρωτιώμαστε τι συμβαίνει; Μιλήσατε για έναν διευθυντή της ΔΕΗ. Δεν καταλαβαίνω ποιος εκπροσωπεί τη ΔΕΗ; Ο υπουργός μιλάει για τη ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος ή κάποιος διευθυντής; Με ποιον διαπραγματευόμαστε υπάρχει πράγματι ένα θέμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Και πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση πως αντιμετωπίζει τη βιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να λέει η ΔΕΗ ότι επιδοτείται η βιομηχανία όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η υψηλή και μέση τάση επιδοτούν τη χαμηλή και είναι θέμα που έχει τεθεί και με την τρόικα σε σχέση με τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης που ονομάζεται σταυροειδείς επιδοτήσεις και το ξέρουμε όλοι. Ποιος επιδοτεί ποιόν;» κατέληξε ο κ. Κουκλέλης βάζοντας στο κάδρο της υπόθεσης συνολικά τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τα στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ δήλωναν στους εκπροσώπους του τύπου την πεποίθησή τους ότι δεν μπορεί το στέλεχος της ΔΕΗ να ενήργησε από μόνο του χωρίς η καταγγελία να μην είναι σε γνώση της διοίκηση της ΔΕΗ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης της ΕΒΙΚΕΝ εκπρόσωποι της βιομηχανίας με δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι το ενεργειακό κόστος έχει φέρει στο κόκκινο τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες καλούνται να επωμιστούν αυξήσεις της τάξης του 30 έως και 50% στο ρεύμα την τελευταία χρονιά. Έντονα παράπονα για τη συμπεριφορά του μονοπωλίου απέναντι στη βιομηχανία εξέφρασαν ο πρόεδρος της υαλουργίας Yioula Τάσος Βουλγαράκης, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της χαρτοβιομηχανίας Κολιόπουλος, Ελλένη Κολιοπούλου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, Ευριπίδης Δοντάς.

Νωρίτερα, το Capital.gr είχε αποκαλύψει τα εξής: Η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχει τίτλο «Παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας ηλεκτρισμού και καταχρηστικές πρακτικές που μετέρχεται το Ελληνικό Κράτος». Πρόκειται για την καταγγελία που υποβλήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2012 στη DGCOMP (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από τον κ. Φώτη Μανδάνα. 

Ποιος είναι ο κ. Μανδάνας; Είναι ο Διευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, εκ των διευθυντών της ΔΕΗ με συχνές παρουσίες και δημόσιες τοποθετήσεις σε ενεργειακά συνέδρια και ημερίδες. 

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της DGCOMP που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr η καταγγελία υποβλήθηκε από τον ίδιο με την ιδιότητα του καταναλωτή. Στο έγγραφο της DGCOMP ο κ. Μανδάνας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "παριστάνει" τον καταναλωτή αλλά είναι υψηλόβαθμος μάνατζερ της ΔΕΗ “Fotios Mandanas He acts as consumer but is a senior manager at PPC”, αφήνοντας αιχμές ότι ενεργούσε για λογαριασμό της ΔΕΗ και όχι από μόνος του.  Πρόκειται για μια υπόθεση που σοκάρει καθώς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος κρατικής επιχείρησης φέρεται να στρέφεται και να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδιωτική καταγγελία εναντίον του βασικού μετόχου της εταιρείας δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειωτέον ότι η διατύπωση που χρησιμοποιείται από τους συντάκτες της έκθεσης της Κομισιόν, αφήνει σοβαρότατες υπόνοιες για πιθανή μεθόδευση και εμπλοκή της ΔΕΗ πίσω από την καταγγελία, που εφόσον ισχύει τότε η όλη υπόθεση αποκτά νέες διαστάσεις. Απομένει να απαντηθεί το ερώτημα εάν η πρωτοβουλία του κ. Μανδάνα ήταν προσωπική ή κινήθηκε στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής της ΔΕΗ, η οποία θυμίζουμε έχει ανοιχτά μέτωπα τόσο με τους βιομηχανικούς καταναλωτές (πελάτες υψηλής και μέσης τάσης), όσο και με τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς (ανταγωνιστές στην παραγωγή). Στη δεύτερη περίπτωση, είναι προφανές ότι εγείρονται ζητήματα επί των οποίων θα πρέπει να τοποθετηθεί η διοίκηση της εταιρείας. 

Τι λέει η καταγγελία;

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της DGCOMP που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει το Capital.gr ο καταγγέλλων (Φ. Μανδάνας) κάνει λόγο για μια σειρά από υποτιθέμενες κρατικές ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί από το ελληνικό κράτος σε διάφορους δικαιούχους και οι οποίες βλάπτουν το κρατικό μονοπώλιο, δηλαδή τη ΔΕΗ. Ενδεικτικά η καταγγελία αναφέρεται σε «προτιμησιακά» τιμολόγια των πελατών εντάσεως ενέργειας, σε ειδική μεταχείριση των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο ενώ περιλαμβάνει ακόμη μια σειρά από άλλους ισχυρισμούς που δεν αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις. Η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί όχι μόνο στην γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCOMP) αλλά και στην γενική διεύθυνση ενέργειας (DGENER).

Βιομηχανία

Η καταγγελία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ΔΕΗ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με βιομηχανικούς πελάτες για το κόστος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα, ενώ πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, ζήτησε με επιστολή του προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που έχουν στο θέμα του ενεργειακού κόστους της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής παραγωγής, δηλαδή της βιομηχανίας.

Είχε προηγηθεί, επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβού, ο οποίος επικαλούμενος μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης ενέργειας, είχε υποστηρίξει ότι το κλείσιμο του συνόλου της βιομηχανίας υψηλής τάσης (και οι 10.000 εργαζόμενοι στην ανεργία) θα έκανε καλό στη ΔΕΗ. Η εν λόγω επιστολή είχε προκαλέσει τη μήνιν της βιομηχανίας που θεώρησε ότι η ΔΕΗ κάνει πως διαπραγματεύεται και το παρακράτος της ΔΕΗ λειτουργεί νυχθημερόν για το κλείσιμό της. Ο κ. Μανδάνας φέρεται να είναι εκ των συντακτών της εν λόγω μελέτης. 

Τονίζεται εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ βιομηχανίας και ΔΕΗ, παρουσιάζουν την ιδιαιτερότητα ότι η ΔΕΚΟ είναι ο κυρίαρχος παίκτης και ουσιαστικά ο μοναδικός προμηθευτής της αγοράς. Και εδώ δημιουργείται και ένα άλλο παράδοξο όταν η «ιδιωτική» καταγγελία αναφέρεται σε καταχρηστικές πρακτικές του ελληνικού κράτους, σε βάρος της κρατικής εταιρείας, η οποία ωστόσο διατηρεί μερίδια αγοράς άνω του 90% στην προμήθεια και άνω του 80% στην παραγωγή.

Και βεβαίως η αποκάλυψη ότι διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας (στην οποία υπάγεται και η διεύθυνση συναλλαγών όπου επικεφαλής είναι ο κ. Μανδάνας) καταγγέλλει την ύπαρξη προτιμησιακών τιμολογίων για τη βιομηχανία, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας να συμβάλουν στην εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση στον τομέα της ανάπτυξης και τη μείωση του κόστους της βιομηχανίας.
 
Γίνεται αντιληπτό ότι σε περίπτωση καταδίκης η ζημιά που θα προκληθεί τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τη βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη.

ΔΕΗ: Το διερευνούμε

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, αναφέρει:

"Σχετικά με δημοσίευμα ηλεκτρονικού Μέσου αναφορικά με ενέργειες στελέχους της εταιρείας, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η πολιτική της εταιρείας, ασκείται από τη Διοίκηση, υλοποιείται με  γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών της και είναι πάντοτε σύμφωνη με το Νόμο.

Είναι προφανές ότι πέραν της Διοίκησης της εταιρείας, ουδείς άλλος και πολύ περισσότερο ατομικές πρωτοβουλίες διαμορφώνουν την πολιτική της.

Η ΔΕΗ Α.Ε. διερευνά την ακρίβεια του περιεχομένου του δημοσιεύματος, και θα πράξει συνεπακόλουθα ότι προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί της".


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ