Εμίρ Κουστουρίτσα : Στην Ελλάδας της κρίσης οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι !

«Ηταν μια άλλη Ελλάδα. Σήμερα έχει αλλάξει εκ θεμελίων. Εχει απίστευτες αίθουσες όπερας, υπάρχουν χρήματα που δεν υπήρχαν. Και πολλές υποδομές. Είναι βέβαια μια τυπική βαλκανική κατάσταση. Ολα αυτά έγιναν με δάνεια και τώρα οι Ελληνες πρέπει να επιστρέψουν τα λεφτά. Οι πλούσιοι έγιναν πιο πλούσιοι και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Στη Θεσσαλονίκη, λ.χ., έχω πάει δύο - τρεις φορές. Σήμερα δεν είναι η ίδια πόλη. Είναι πόλη της διασκέδασης. Αυτό αναπτύχθηκε με ευρωπαϊκό χρήμα. Σήμερα υπάρχει υποχρέωση επιστροφής του χρήματος αυτού. Κάποιοι το καρπώθηκαν, έγιναν πιο πλούσιοι, και κάποιοι άλλοι το επιστρέφουν».



Την Ελλάδα ο Εμίρ Κουστουρίτσα την αγαπάει ιδιαίτερα, έχει μάλιστα και εξοχικό σε ελληνικό νησί, στο οποίο πηγαίνει αρκετά τακτικά. «Θυμάμαι στις αρχές του πολέμου στη Βοσνία, πριν από 21 χρόνια, είχα έρθει στην Ελλάδα» έλεγε στην εφημερίδα Τα Νέα μετά την παρουσίαση του βιβλίου του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. «Ηταν μια άλλη Ελλάδα. Σήμερα έχει αλλάξει εκ θεμελίων. Εχει απίστευτες αίθουσες όπερας, υπάρχουν χρήματα που δεν υπήρχαν. Και πολλές υποδομές. Είναι βέβαια μια τυπική βαλκανική κατάσταση. Ολα αυτά έγιναν με δάνεια και τώρα οι Ελληνες πρέπει να επιστρέψουν τα λεφτά. Οι πλούσιοι έγιναν πιο πλούσιοι και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Στη Θεσσαλονίκη, λ.χ., έχω πάει δύο - τρεις φορές. Σήμερα δεν είναι η ίδια πόλη. Είναι πόλη της διασκέδασης. Αυτό αναπτύχθηκε με ευρωπαϊκό χρήμα. Σήμερα υπάρχει υποχρέωση επιστροφής του χρήματος αυτού. Κάποιοι το καρπώθηκαν, έγιναν πιο πλούσιοι, και κάποιοι άλλοι το επιστρέφουν».



«Δεν μπορώ να δω το μέλλον της Ελλάδας μακριά από την Ευρώπη» αναφέρει με αφορμή την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα ήταν σαν να έκοβα την καρδιά μου. Η Ελλάδα είναι η βάση της παγκόσμιας κουλτούρας, σε Παρίσι και Νέα Υόρκη. Γι' αυτό και μοίρα του Ελληνα είναι η Ευρώπη. Ακριβώς λόγω του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν τίθεται θέμα τιμής αλλά μόνο θέμα αξίας. Γι' αυτό και πιστεύω ότι στο τέλος θα τη σώσουν με κάθε τίμημα» λέει. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία επαναλαμβάνει: «Η Ελλάδα, πριν και από τους Ρωμαίους, ήταν η πρώτη που εγκατέστησε ένα σύστημα αξιών. Αυτές οι αξίες δεν μπορούν ποτέ να αποτιμηθούν σε χρήμα».



Οσο για τη δική του χώρα, τη Σερβία, θεωρεί πως πληρώνει τις ειδικές σχέσεις της με τη Ρωσία. «Πώς γίνεται το Βουκουρέστι και η Σόφια να είναι Ευρώπη και το Βελιγράδι όχι; Πρόκειται για καθαρά στρατηγική και στρατιωτική επιλογή» διατείνεται. «Η Γερμανία πάλι είναι ένας ελέφαντας που οδηγεί το ευρωπαϊκό καράβι και δεν ξέρουμε αν θα το σώσει ή αν θα το βουλιάξει. Εχει πολύ δυνατή οικονομία. Αλλά η ίδια η ιδέα της ένωσης της Ευρώπης πάσχει. Πάνω σε ποια βάση οικοδομείται; Αν λ.χ. αύριο αποτελέσει και κοινό αμυντικό χώρο, η Σερβία που είναι Ευρώπη δεν θα μπορεί εύκολα να μπει».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ