Διαφωνία εισαγγελέα - ανακριτή για τον δεύτερο κατηγορούμενο της Marfin

Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του, ενώπιον του 2ου τακτικού ανακριτή, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων για τα επεισόδια της 5ης Μαΐου 2010, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό της Marfin.



Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Έθνος, αφέθηκε μετά την απολογία του, ενώπιον του 2ου τακτικού ανακριτή, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων για τα επεισόδια της 5ης Μαΐου 2010, που είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπρησμό της Marfin.

Ωστόσο διαφωνία προέκυψε για την ποινική μεταχείριση του 30χρονου Ελληνα που είναι ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων.

Η εισαγγελέας έκρινε επαρκή τα στοιχεία της δικογραφίας και ζήτησε την προφυλάκισή του, ενώ ο ανακριτής θεώρησε ότι οι καταθέσεις και το φωτογραφικό υλικό δεν επαρκούν για να κρατηθεί προσωρινά και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με όρους.

Το θέμα της διαφωνίας θα λυθεί σήμερα, με βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών και έτσι ο 30χρονος παραμένει κρατούμενος στα δικαστήρια.

Ο ίδιος ο 30χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και που περιλαμβάνουν και τις ανθρωποκτονίες των τριών υπάλληλων της τράπεζας.

Υποστηρίζει ότι την επίμαχη μέρα και ώρα ήταν στην Ομόνοια και ότι δεν φορούσε τα ρούχα που εικονίζονται σε φωτογραφίες του δράστη με καλυμμένο πρόσωπο, που διαθέτει η αστυνομία.

Τονίζει δε ότι στη δικογραφία υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες από διάφορες κάμερες που τον εικονίζουν με ακάλυπτο πρόσωπο και τα ρούχα που πράγματι φορούσε.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι στοχοποιήθηκε από την Αστυνομία με μια ανώνυμη επιστολή πολίτη, που, όπως αναφέρει, είναι ανίσχυρη νομικά.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος και άλλα 2 άτομα που κατονομάζονται, ήταν «επικεφαλής» των επεισοδίων στην Κερατέας και «μπροστάρηδες στο κάψιμο της τράπεζας».
Από τους έξι αστυνομικούς που έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μόνο φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα χαρακτηριστικά και ο σωματότυπος του κατηγορουμένου μοιάζουν με αυτά του δράστη.
Ελεύθερος υπό όρους ο πρώτος

Ο 32χρονος κατηγορούμενος που αφέθηκε ελεύθερος αντιμετωπίζει επίσης βαρύ κατηγορητήριο που αφορά τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, κατοχής εκρηκτικών και έκρηξης που, όπως διευκρινίστηκε, αφορούν την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ που είχε προηγηθεί της ΜΑΡΦΙΝ.

Στον κατηγορούμενο που είναι 32 ετων, ομογενής απο το Καζακστάν, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης, δύο φορές τον μήνα, σε αστυνομικό τμήμα.

Ο 32χρονος αρχικά αναγνωρίστηκε από υπάλληλο του βιβλιοπωλείου να έχει ομοιότητες με έναν από τους δράστες της επίθεσης, με βάση φωτογραφίες της αστυνομίας από το πλήθος των διαδηλωτών. Στην συνέχεια, όμως, όταν στον εν λόγω υπάλληλο επιδείχθηκαν φωτογραφίες του 32χρονου κατέθεσε ότι δεν τον αναγνωρίζει.

Το ίδιο συνέβη και με άλλον αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος, αρχικά από φωτογραφίες πλήθους, έδωσε πιθανότητα εβδομήντα τοις εκατό να είναι δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο ο 32χρονος, αλλά εκ των υστέρων δεν τον αναγνώρισε.

Καθοριστικές οι μαρτυρίες
Καθοριστικό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης φέρονται να έχουν παίξει οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο λίγα λεπτά πριν από την τραγωδία και κατέθεσαν στη ΓΑΔΑ. Ολοι οι μάρτυρες έχουν μιλήσει για έναν ψηλό άνδρα, που είχε ένα σακίδιο στην πλάτη του και φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ, δύο κοντύτερους άνδρες, οι οποίοι φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν σακίδια αλλά και μία γυναίκα.

Ενας από τους μάρτυρες που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες περιγράφει πως πάνω από δέκα κουκουλοφόροι έσπαγαν με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας και στη συνέχεια έριξαν μέσα τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ. Ο μάρτυρας φέρεται να συνάντησε τους υπόπτους στο μετρό και συνδύασε αργότερα όσα άκουσε με την τραγωδία της Marfin.

Μεταξύ άλλων είπε: «... Είδα από πάνω να έρχονται δυο νεαροί άνδρες, ψηλόλιγνοι και μία γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας τα σκαλιά σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικόβλητοι, έσπρωχναν τον κόσμο για να περάσουν. Οταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει. Ηταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: «Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε...». Δεν θυμάμαι καλά ποιο από τα δύο είπε».

Στη δικογραφία υπάρχουν κι άλλες σημαντικές καταθέσεις, όπως ενός εργαζόμενου στο βιβλιοπωλείο Ιανός, που κατέθεσε ότι είδε έναν άνδρα, ψηλό και αδύνατο με μαύρα ρούχα να σπάει την τζαμαρία της τράπεζας, ενώ δεύτερο άτομο, μέτριου αναστήματος, που επίσης φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα, είχε σακίδιο πλάτης και έριξε στην τράπεζα μολότοφ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ