H λαϊκή δεξιά δεν τον πάει τον Στουρνάρα - Δεν κάνω πίσω, διαμηνύει ο Υπουργός Οικονομικών‏

Η βασιζόμενη σε φήμες και σενάρια, σχετικά με τη φορολογία στα ακίνητα, επίθεση που εξαπέλυσαν πριν από λίγα 24ωρα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, οι κ Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης κατά του κ. Γ. Στουρνάρα επανέφερε στο προσκήνιο τα όσα -παρασκηνιακά- συμβαίνουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Η βασιζόμενη σε φήμες και σενάρια, σχετικά με τη φορολογία στα ακίνητα, επίθεση που εξαπέλυσαν πριν από λίγα 24ωρα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, οι κ Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βορίδης κατά του κ. Γ. Στουρνάρα επανέφερε στο προσκήνιο τα όσα -παρασκηνιακά- συμβαίνουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.



Toυ Γιάννη Σαραντάκου

Πρόσωπα με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, με διαφορετικές φιλοδοξίες, αλλά με κοινό στόχο την προστασία της εκλογικής τους πελατείας, αναζητούν εναγωνίως τον «αποδιοπομπαίο τράγο» για όσα δεινά έχουν σωρευθεί στη χώρα, εξαιτίας του μνημονίου.

Τον... ένοχο φαίνεται να τον βρίσκουν στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται κριτική για ανύπαρκτα ζητήματα από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και δη από πρόσωπα που προέρχονται από την λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά».

Ωστόσο, τα αίτια των επιθέσεων αυτών δεν είναι πάντοτε τα ίδια. Μια ομάδα βουλευτών εκτιμά ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «ξένο σώμα» στη ΝΔ και γι΄ αυτό του ασκεί κριτική.

Η αρχή

Οι γαλάζιες φυλές που κήρυξαν πόλεμο στον Στουρνάρα - Δεν κάνω πίσω, διαμηνύει ο ΥΠΟΙΚ Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της προσπάθειας της κυβέρνησης Σαμαρά, ακόμη και πολιτικοί φίλοι του πρωθυπουργού (όπως ο κ. Φ. Κρανιδιώτης) εξέφρασαν την αντίθεσή τους ως προς την επιλογή να αναλάβει εκείνος το «τιμόνι» της ελληνικής οικονομίας. Με την πάροδο του χρόνου και έπειτα από ρητές οδηγίες του ίδιου του πρωθυπουργού, οι αντιδράσεις αυτές ατόνησαν μεν αλλά δεν εξαλείφθηκαν.

Η δεύτερη κατηγορία στελεχών που είχε επιλέξει να βρεθεί απέναντι στον υπουργό Οικονομικών, είναι εκείνοι που ανήκουν σε διάφορα επιχειρηματικά λόμπι που θέλουν να ελέγξουν διαδικασίες και αποφάσεις στην Ελλάδα, ειδικά αυτήν την περίοδο που «τρέχουν» σημαντικοί σχεδιασμοί. Ο κ. Στουρνάρας διαχειρίζεται, ως γνωστόν, κεφαλαιώδη ζητήματα όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Βουλευτές που ανήκουν στον χώρο της Κεντροδεξιάς, προσπαθούν με επιθετικό τρόπο και με την στήριξη ακόμη και Μέσων Ενημέρωσης που θεωρούν ότι απηχούν τις απόψεις της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς», να κατευθύνουν αποφάσεις εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα και όταν δεν το καταφέρνουν, γιατί συναντούν αντιδράσεις, τότε επιλέγουν την απόπειρα αποδήμησης του πολιτικού προφίλ του υπουργού Οικονομικών.

Οι... παλαιοκομματικοί
Η τρίτη ομάδα (και ίσως η μεγαλύτερη σε... αριθμό μελών) είναι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που αντιτάσσονται σε κάθε είδους μεταρρύθμιση που «περνά» από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έχει αποκαλύψει πολύ πρόσφατα ότι είναι εξαιρετικά έντονες οι πιέσεις που δέχεται από βουλευτές (και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση), κομματικά στελέχη ακόμη και από εκπροσώπους της Εκκλησίας για το ζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων Εφοριών. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν ως μοναδικό στόχο την ικανοποίηση αιτημάτων της εκλογικής τους βάσης και σκέπτονται αποκλειστικά και μόνον την επανεκλογή τους.

Τέλος, με ενδιαφέρον παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τη δημόσια παρουσία βουλευτών ή απλών στελεχών που ανήκουν στο λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ» (πρόκειται μεταξύ άλλων και για τους κ.κ. Στυλιανίδη, Παυλόπουλος και Αντώναρο) και το τελευταίο διάστημα έχουν επίσης εντείνει την κριτική τους στον κ. Στουρνάρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ενοχλήθηκε από τη δημόσια αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι επί των ημερών του κ. Καραμανλή υπήρξε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δηλώνει βέβαιος ότι οι επιθέσεις κατά του κ. Στουρνάρα δεν έχουν την έγκριση του κ. Καραμανλή καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα ήταν ο τελευταίος που θα δημιουργούσε το οιοδήποτε πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Οι ομάδες αυτές πάντως δείχνουν να... ομονοούν στον πόλεμο κατά του υπουργού Οικονομικών και πολλές φορές αν και έχουν διαφορετικά κίνητρα, ταυτίζονται και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι όσο διατηρείται η ύφεση στη χώρα και άρα τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, τόσο η κριτική τους θα εντείνεται με το δήθεν πρόσχημα της άσχημης οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών.

Το προφίλ των φυλων
Μία ετερόκλητη συμμαχία στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος έχει βάλει στο στόχαστρό της τον υπουργό Οικονομικών.

1. Οι «λαϊκοί»
Πρόκειται για βουλευτές που εκτιμούν ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «ξένο σώμα» στη ΝΔ και γι' αυτό του ασκούνκριτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της προσπάθειας της κυβέρνησης Σαμαρά, ακόμη και πολιτικοί φίλοι του πρωθυπουργού (όπως ο κ. Φ. Κρανιδιώτης) εξέφρασαν την αντίθεσή τους ως προς την επιλογή να αναλάβει εκείνος το «τιμόνι» της ελληνικής οικονομίας

2. Οι λομπιστές
Είναι βουλευτές που ανήκουν σε διάφορα επιχειρηματικά λόμπι που θέλουν να ελέγξουν διαδικασίες και αποφάσεις στην Ελλάδα, ειδικά αυτήν την περίοδο που «τρέχουν» σημαντικοί σχεδιασμοί.

3. Οι αναχρονιστές
Βουλευτές και κομματικά στελέχη που αντιτάσσονται σε κάθε είδους μεταρρύθμιση που «περνά» από το υπ. Οικονομικών

4. Οι καραμανλικοί
Τον επικρίνουν για τη δημόσια αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι επί των ημερών του κ. Καραμανλή υπήρξε ο δημοσιο­νομικός εκτροχιασμός της χώρας.

Η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών
«Δεν καταλαβαίνω από πιέσεις. Δεν θα κάνω πίσω»

Σε ό,τι αφορά το υπουργικό συμβούλιο, η πλειονότητα των μελών του δείχνει ?μέχρι σήμερα? ότι θέλει να μείνει μακριά από το «κάδρο». Η εικόνα του κ. Στουρνάρα να βρίσκεται μόνος στα υπουργικά έδρανα και να υπερασπίζεται τον προϋπολογισμό, είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως, με «όπλο» την απόλυτη στήριξη που του παρέχει ο πρωθυπουργός, δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά μέτωπα αλλά και την έλλειψη επικοινωνιακής και πολιτικής συμπαράταξης από τους συναδέλφους του υπουργούς. «Δίνουμε μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας και σε αυτή τη μάχη εγώ δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν καταλαβαίνω από πιέσεις και αυτό θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούν». Με αυτή τη φράση, αντέδρασε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όταν πληροφορήθηκε το περιεχόμενο των τοποθετήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, των κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Μ. Βορίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήκωσε αμέσως το τριψήφιο τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον κ. Αντ. Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε αφενός για τα όσα είπαν οι βουλευτές και αφετέρου για την πρόθεσή του να απαντήσει δημόσια και να σταματήσει εν τη γενέσει της μια κατάσταση που θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις μεγάλου εσωκομματικού προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έδωσε αμέσως το «πράσινο φως» για την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών και δεσμεύθηκε ότι θα παρέμβει προκειμένου να σταματήσει «εδώ και τώρα» η κριτική προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Πραγματικά, λίγες ώρες μετά τη δημόσια απάντηση Στουρνάρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με βουλευτές και κομματικά στελέχη, ζητώντας να σταματήσει η υπονόμευση της προσπάθειας της κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση
Οπως σημειώνουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή έχει διαμηνύσει ότι τυχόν υπονόμευση του υπουργού Οικονομικών σημαίνει υπονόμευση της κυβέρνησης συνολικά. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επέμβει (ακόμη και στο δικό του επιτελείο) προκειμένου να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια και η κριτική για χειρισμούς και επιλογές του κ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επικοινωνίες που είχε την Παρασκευή τόνισε κατηγορηματικά ότι είναι η τελευταία φορά που ανέχεται τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις και προειδοποιησε ότι την επόμενη φορά θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα. Ο κ. Σαμαράς, σε όλες του τις επικοινωνίες, τονίζει ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών και σημειώνει ότι δεν θα επιτρέψει -ειδικά σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές και συνολικά η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας- να... ανακαλύπτονται προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Πηγή:Έθνος


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ