Ναι στον διάλογο Οτσαλάν με Τουρκική κυβερνηση είπαν οι Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο !

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν κατά τη συζήτηση της Τετάρτης την υποστήριξή τους στο διάλογο μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου να δοθεί ένα τέρμα στις βιαιοπραγίες δεκαετιών στην Τουρκία. 


Ένας εις βάθος διάλογος θα μπορούσε να βελτιώσει σε μόνιμη βάση τις σχέσεις της Τουρκίας με την κουρδική μειονότητα, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές.

Οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιστορικές δεδομένης της υποστήριξης που έχουν λάβει από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, αναγνώρισαν οι ευρωβουλευτές. Πολλοί από αυτούς κάλεσαν το PKK, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, να αφοπλιστεί πλήρως.

Κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να δεσμευθούν για τη συνταγματική προστασία της κουρδικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, ιδίως όσον αφορά τη γλώσσα και την εκπαίδευση. Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ζήτησαν μία πιο ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν έντονα τη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών στο Παρίσι τον Ιανουάριο.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/video?debate=136015950…


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ