Guardian: ρατσισμό στις εγγραφές φοιτητών κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Για «θεσμική προκατάληψη» κατηγορείται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απέναντι στους μαύρους και στους υποψήφιους μειονοτικών εθνοτήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian επικαλούμενη στοιχεία δύο χρόνων.

Για «θεσμική προκατάληψη» κατηγορείται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απέναντι στους μαύρους και στους υποψήφιους μειονοτικών εθνοτήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian επικαλούμενη στοιχεία δύο χρόνων.Για ρατσισμό κατηγορείται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα, ΄και που αναφέρει το "Έθνος", οι λευκοί υποψήφιοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κερδίσουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε σχέση με τους αφρικανούς ή τους υποψήφιους μειονοτικών εθνοτήτων, ακόμη κι αν έχουν τους ίδιους βαθμούς και τα ίδια προσόντα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των αιτήσεων των ετών 2010 και 2011, τα οποία ήρθαν στην κατοχή της εφημερίδας επικαλούμενη τον νόμο περί ελευθερίας των πληροφοριών, αποκαλύπτεται ότι το 25,7% των λευκών αιτούντων προσκαλείται να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αιτούντων που έρχονται από άλλες εθνικές μειονότητες είναι μόλις 17,2%.

Το μεγαλύτερο χάσμα στα ποσοστά εντοπίζεται στον ιατρικό κλάδο, μια από τις πιο περίβλεπτες σχολές του πανεπιστημίου. Εκεί οι πιθανότητες των λευκών υποψηφίων έναντι των υποψηφίων μειονοτήτων είναι διπλάσιες ακόμη κι αν οι βαθμοί του ήταν άριστοι. 

Ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι, παραδέχεται ότι οι αριθμοί αυτοί δείχνουν προκατάληψη και αποδεικνύουν τη θεσμική αποτυχία του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταγγέλλεται για φυλετικό ή ταξικό ρατσισμό ενώ παρόμοιες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και για το άλλο ξακουστό βρετανικό πανεπιστήμιο, του Κέμπριτζ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ