Δείτε τα καρναβάλια του διημέρου σε όλη την Ελλάδα-χαρείτε και ξεφαντώστε!

Μέρες χαράς και ξεγνοιασιάς, ως αντίδοτο στα προβλήματα της εποχής, προσφέρουν τα καρναβάλια που γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας και τα οποία απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Μέρες χαράς και ξεγνοιασιάς, ως αντίδοτο στα προβλήματα της εποχής, προσφέρουν τα καρναβάλια που γίνονται σε διάφορα σημεία της χώρας και τα οποία απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση προς όλους για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα.

 

Από την «καρδιά» του καρναβαλιού την Πάτρα, μέχρι το Γαλαξίδι, την Ξάνθη, την Κοζάνη, τη Σκύρο και το Ρέθυμνο, οι δήμοι διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, που αναβιώνουν τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε τόπου, όπως παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το Έθνος.

Στην Πάτρα, φέτος τα άρματα, λόγω οικονομικής κρίσης θα είναι λιγότερα, ωστόσο οι διοργανωτές που επιστράτευσαν αρκετό χιούμορ και φαντασία, υπόσχονται στους επισκέπτες αξέχαστες και κεφάτες στιγμές. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος φέτος μετατρέπεται στο «Τέρας της Κρίσης» ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν επίσης η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, κεντρικά πολιτικά πρόσωπα και το χαράτσι της ΔΕΗ.

 

Χιλιάδες καρναβαλιστές αναμένεται να συμμετάσχουν στις δύο παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

Αύριο στις 18.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή «ποδαράτη» παρέλαση, ενώ την Κυριακή στις 14.00 μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού, στην οποία θα παρελάσουν οκτώ άρματα, μεταξύ των οποίων «τα Μυρμήγκια και η Μέρκελ», «το χαράτσι της ΔΕΗ», το «Greek Σουβλάκι» και η «τούρτα των προβλημάτων».

 

Χιλιάδες καρναβαλιστές αναμένεται να συμμετάσχουν στις δύο παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού

Το ίδιο βράδυ στις 21.00 στον Μόλο Αγίου Νικολάου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Επίσης στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα παρελάσουν σκαλωτά άρματα, τρία άρματα του σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης, τα οποία θα γλυκάνουν τους θεατές.

ΞΑΝΘΗ

Παρέλαση με 31 πληρώματα

 

Σκύρος

Με το σύνθημα «Ετσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε» και βασίλισσα του Καρναβαλιού τη Λάουρα Νάργες κορυφώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις στην Ξάνθη. Αύριο στις 13.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα δώσουν συναυλία ο Αγάθωνας και οι Koza Mostra. Περισσότερα από 31 πληρώματα θα πάρουν μέρος στην παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 13.30 το μεσημέρι και θα κινηθεί μέσω της 28ης Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία. Η παρέλαση θα καταλήξει στο γήπεδο του Α.Ο. Ξάνθης. Με τη λήξη της αποκριάτικης εκδήλωσης θα στηθεί μεγάλο γλέντι στην πλατεία και στους γύρω δρόμους.

ΝΑΟΥΣΑ

Αναβιώνει το έθιμο των Γενιτσάρων

 

Κοζάνη

 

Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες αναβιώνουν και φέτος στη Νάουσα. Οι Γενίτσαροι με τη φουστανέλα, τα πολλά ασημικά στο στήθος και τη μακριά σπάθα κάνουν φασαρία στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ το κέρινο πρόσωπό τους προκαλεί τρόμο στους περαστικούς. Επικεφαλής της παρέλασης είναι η Μπούλα, ένας άντρας που υποδύεται τη γυναίκα - χωρίς καθόλου να τη γελοιοποιεί. Φοράει φαρδιά ρούχα και το πρόσωπό της είναι στολισμένο με λουλούδια και τούλια. Ακολουθούν όργανα, όπως ζουρνάδες και νταούλια, δημιουργώντας μια κεφάτη και χορευτική ατμόσφαιρα. Η παρέλαση θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής και θα συνεχίζεται όλη τη μέρα στους δρόμους της Νάουσας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Διονυσιακή τελετουργία το «Μπουρανί»

 

Νάουσα

Το πανάρχαιο έθιμο «Μπουρανί», οι ρίζες του οποίου χάνονται στη διονυσιακή λατρεία, αναβιώνει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα στον Τύρναβο Λάρισας. Αρματα και καρναβαλιστές θα παρελάσουν την Κυριακή στους κεντρικούς δρόμους, αλλά η Αποκριά στον Τύρναβο είναι συνδυασμένη με το «Μπουρανί», το οποίο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλη τη χώρα. Υπερμεγέθεις φαλλοί, πολύχρωμοι και εντυπωσιακοί, βρίσκονται στα χέρια των αντρών της πόλης και «πειράζουν» τις γυναίκες με τραγούδια και ατάκες. Κρασί και ντόπια εδέσματα συνοδεύουν τις εκδηλώσεις του δήμου.

ΚΡΑΣΙ, ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ... ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

 

Γαλαξίδι

Γύρω από τους φανούς-φωτιές ντόπιοι και ξένοι χορεύουν και τραγουδούν σκωπτικά τραγούδια στην τοπική διάλεκτο. Το κρασί ρέει άφθονο και οι δίσκοι με τις κοζανίτικες πίτες, τα γνωστά «κιχί», πηγαίνουν και έρχονται μέσα στη γιορτή. Την Κυριακή στις 15.00 θα γίνει παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων ομάδων που εκπροσωπούν συλλόγους και γειτονιές και στο τέλος, στην κεντρική πλατεία, γύρω στις 19.00 το βράδυ θα γίνει το άναμμα του κεντρικού φανού που σηματοδοτεί τη λήξη της Αποκριάς.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ναυαρχίδα των καρναβαλιών στην Κρήτη γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια της. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι το φετινό καρναβάλι με τίτλο «20 χρόνια Μύθοι» θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς περισσότεροι από 15.000 καρναβαλιστές θα συμμετάσχουν στην επετειακή παρέλαση. Στην Παλαιοχώρα Χανίων θα πραγματοποιηθούν τριήμερες εκδηλώσεις στα πλαίσια του 22ου Παλιοχωρίτικου Καρναβαλιού.

 

Ξάνθη

ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Το έθιμο του «αλευροπόλεμου» αναβιώνει στο Γαλαξίδι εδώ και τρεις αιώνες. Την Καθαρά Δευτέρα, γενναιόδωρες ποσότητες αλευριού εκτοξεύονται μεταξύ των καρναβαλιστών, οι οποίοι -όπως ορίζει το έθιμο- πρέπει να είναι μουντζουρωμένοι με κάρβουνο στο πρόσωπο. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, τα πρόσωπα κυριολεκτικά σκεπάζονται από ένα σωρό πρωτότυπα μάλλον υλικά, όπως το λουλάκι, το βερνίκι παπουτσιών κ.ά. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία.

ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Μεσσήνη. Αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθεί στη Μεσσήνη το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, ενώ σε πολλές τοπικές κοινότητες του δήμου θα διοργανωθούν χοροί. Οι παραδοσιακές φωτιές θα ανάψουν στις 21.00 το βράδυ σε διάφορες γειτονιές. Την Καθαρά Δευτέρα, στη Μεσσήνη θα γίνει η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ και στις 15.00 η μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Ακολούθως, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα εκφωνήσει τον λόγο του.

 

Ρέθυμνο

«ΓΕΡΟΙ» ΚΑΙ «ΚΟΡΕΛΕΣ» ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Το δίδυμο της σκυριανής Αποκριάς, ο «γέρος» με την ντάμα του, την «κορέλα», βγαίνει για ακόμη μία Αποκριά στους δρόμους του νησιού. Το πανάρχαιο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο μοιράζοντας κέφι και χαρά σε ντόπιους και επισκέπτες. Την Καθαρά Δευτέρα σχεδόν όλοι οι Σκυριανοί με παραδοσιακές τοπικές στολές κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού χορεύοντας και τραγουδώντας σκυριανά τραγούδια.

ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΜΕ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Λιτές αλλά κεφάτες Απόκριες διοργάνωσε φέτος ο Δήμος Αθηναίων, κυρίως στις γειτονιές της πόλης. Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της, την Καθαρά Δευτέρα σε δύο σημεία της Αθήνας στον λόφο Φιλοπάππου και στο πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελοκήπους. Μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά, ελιές και άλλα εδέσματα, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ