Θόδωρος Τερζόπουλος (και) στην Ταιβάν!

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος, μετά τη διθυραμβική του παρουσία στη Ρωσία, την Πολωνία και την Ιταλία –ναι, ταξίδεψε σε τρεις διαφορετικές χώρες εντός τριών μόλις μηνών!- θα ανεβάσει τώρα στην Ταιβάν τη συγκλονιστική εκδοχή του στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (22, 23, 24 & 30/3), μια παράσταση που είδαμε κι εμείς εδώ, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, πριν από τρία χρόνια.

«Είναι μεγάλη τιμή να έρχεται στη χώρα μας ένας σκηνοθέτης τόσο σημαντικός όσο ο Θεόδωρος Τερζόπουλος» μου είπε η εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ταιβάν στην Ελλάδα Agnews Hwa Yue Chen, τονίζοντας μου πως οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας με τη δική της είναι μάλλον …ανύπαρκτες. Ούτε καν ελληνική πρεσβεία δεν υπάρχει στη μακρινή αυτή νησιωτική χώρα της Ασίας, γνωστή παλιότερα και ως Εθνικιστική Κίνα ή Φορμόζα.

Κι όμως, μες στον Μάρτιο, η ελληνική γλώσσα θα αντηχήσει στο Εθνικό θέατρο της πρωτεύουσας Ταϊπέι αλλά και στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης Καοσιούνγκ. Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος, μετά τη διθυραμβική του παρουσία στη Ρωσία, την Πολωνία και την Ιταλία –ναι, ταξίδεψε σε τρεις διαφορετικές χώρες εντός τριών μόλις μηνών!- θα ανεβάσει τώρα στην Ταιβάν τη συγκλονιστική εκδοχή του στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (22, 23, 24 & 30/3), μια παράσταση που είδαμε κι εμείς εδώ, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, πριν από τρία χρόνια. Με τον Μελέτη Ηλία ως Προμηθέα, τη Σοφία Χιλλ ως Ιω, τον Τούρκο ηθοποιό Κερέμ Καραμποκά ως Ήφαιστο και τον Γερμανό Μαξιμίλιαν Λέβενστάιν ως Κράτος, η παράσταση αναμοχλεύει ζητήματα όπως η Ιστορία, η Μνήμη και η Ήττα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο σκηνοθέτης της, «Ο Χρόνος έχει πλέον παγώσει και μέσα του ο Προμηθέας κινείται με θολή μνήμη, ανακυκλώσιμο υλικό ενός τοπίου ερήμωσης. Αφηγείται "το τέλος του τέλους που δεν έχει τέλος" σ’ έναν τόπο νεκρό. Η έκκληση του δεν εισακούεται καθώς μόνον η έρημος τον περιβάλλει. Ο λόγος του, έμμονος, αντανακλάει το βραχυκύκλωμα του σώματος και του νοήματος. Πάσχει από το σύνδρομο του αγεφύρωτου. Συνδιαλέγεται με τα παροράματα της μοναξιάς του, εξόριστος στη σκηνή του θεάτρου. Εκτός εαυτού, συνομιλεί με τα κομμάτια του εαυτού του στο ραγισμένο καθρέφτη. Αέναη η οργή και ο θρήνος του για την επαναλαμβανόμενη ήττα του στη σκηνή του Θεάτρου, "στης Ευρώπης τον πάτο", στην Ελλάδα του 2013». Ας συμπληρώσουμε πως στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι γνωστοί ηθοποιοί του θιάσου Άττις Αντώνης Μυριαγκός, Σάββας Στρούμπος, Αλέξανδρος Τούντας και Νικηφόρος Βλάσσης, ενώ τη μουσική υπογράφει ο σταθερός συνεργάτης του θιάσου, Παναγιώτης Βελιανίτης. Εννοείται πως είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική θεατρική παράσταση παρουσιάζεται στην Ταϊβάν. Αφορμή στάθηκε το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Ταιβάν, στο οποίο, εκτός από το θέατρο Άττις, συμμετέχουν κι άλλοι σπουδαίοι ευρωπαϊκοί θίασοι, όπως η Volksbuhne am Rosa-Luxemburg-Platz και το Tanztheater Wuppertal της Πίνα Μπάους (περισσότερα: http://www.ntch.edu.tw).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ