Οι τελευταίες πινελιές της Όπυ Ζούνη -από την 1η Απριλίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη!‏

Έκθεση - αφιέρωμα στο γεωμετρικό έργο της Όπυ Ζούνη με τις "τελευταίες πινελιές" της στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2013.

Έκθεση - αφιέρωμα στο γεωμετρικό έργο της Όπυ Ζούνη με τις "τελευταίες πινελιές" της στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2013. Θα παρουσιαστούν 24 έργα, από τις τελευταίες δημιουργίες της το 2008, πλαισιωμένα από τέσσερα προγενέστερων ετών, και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Απριλίου 2013.

 

Η ίδια η Όπυ Ζούνη σημείωνε σε κείμενα και συνεντεύξεις της: "Η τεχνολογία σήμερα μας προτείνει αδιάκοπα καινούργιες οπτικές και είναι αδύνατον να τις αγνοήσουμε. Έχουμε μοναδικές οπτικές εμπειρίες που δεν έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Ο καλλιτέχνης είναι δημιουργός εικόνας και η εποχή μας είναι κατ΄ εξοχήν εποχή της εικόνας. Ο καλλιτέχνης μπορεί να έχει απαλλαγεί από την απεικόνιση αλλά όχι από την εικόνα. Εκείνο που δημιουργεί είναι η δική του εικόνα, γιατί αποτυπώνει τη φαντασία, τη σκέψη και τη ζωή του σε σχέση με το παρόν, ίσως και το μέλλον. Κάθε δημιουργός, κάθε σκεπτόμενος, πρέπει να συνειδητοποιεί πως ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει είναι η σκέψη του που τον ακολουθεί και στις χαρές και στις λύπες και πως μπορεί να αναπτύξει με άπειρους τρόπους το δώρο της έκφρασης, αν ενεργοποιήσει την εσωτερική του φλόγα...."

 

Η Όπυ Ζούνη, καταξιωμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιούργησε το δικό της ιδίωμα γεωμετρικής αφαίρεσης στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις κατασκευές, "έφυγε" το Δεκέμβριο του 2008, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, σχεδόν όρθια, σχεδόν ζωγραφίζοντας, για να αφήσει πίσω της, στα τελευταία της έργα, ένα φως και μία αρμονία αλλιώτικη από ότι μας είχε συνηθίσει στη ξεχωριστή της πορεία στη ζωγραφική.

 

Η Όπυ Ζούνη γεννήθηκε στο Κάιρο στις 4 Φεβρουαρίου του 1941 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, το 1963. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη ζωγραφική, την κεραμική και τη φωτογραφία στο Αμερικανικό Κολέγιο του Καΐρου και τις συνέχισε στην Ελλάδα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών εμπλουτίζοντας τις με τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Μεταξύ των καθηγητών της συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μόραλης ο Γιώργος Μαυροΐδης και ο Βασίλης Βασιλειάδης. Πραγματοποίησε τις πρώτες της εκθέσεις στο Κάιρο, το 1962, και στη Γαλλία, το 1970, για να ακολουθήσουν πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, όπως και σε διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε.


Στο τέλος του 2006 και αρχές του 2007 πραγματοποίησε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση αυτή είχε τίτλο: «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».

Ήταν εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι δημιουργίες της ήταν επηρεασμένες από τον αραβικό πολιτισμό αλλά ενσωμάτωναν και ελληνικά στοιχεία. Ήταν παντρεμένη από το 1965 με τον Αλέκο Ζούνη, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, και κατοικούσαν στην Πεντέλη Αττικής. Πέθανε από τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπιζε για δώδεκα χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου του 2008.


Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, ΗΠΑ κ.α.

Δευτέρα 1η έως Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Εγκαίνια: Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, στις 20:00

Εκθεσιακοί χώροι 1ου και 2ου ορόφου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Κυριακή 18:00-22:00-Ελεύθερη Είσοδος




ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ/ARTISTS@HOME από nikosgian52

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ