«Παραμύθι χωρίς όνομα»...από την «Αυλή των Θαυμάτων», δεν είναι αυτό που ζούμε; Αείμνηστε Ιάκωβε Καμπανέλλη κάτι ήξερες! Δύο χρόνια σήμερα χωρίς τον μεγάλο θεατράνθρωπο (εικόνες)

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης άφησε πίσω του ένα πολυδιάστατο θεατρικό έργο μέσα από το οποίο θεμελίωσε τη μεταπολεμική ελληνική δραματουργία, δικαιώνοντας τον τίτλο του «πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου» που του είχαν απονείμει.

Αφησε πίσω του ένα πολυδιάστατο θεατρικό έργο μέσα από το οποίο θεμελίωσε τη μεταπολεμική ελληνική δραματουργία, δικαιώνοντας τον τίτλο του «πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου» που του είχαν απονείμει.

Γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 192. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Εργάζεται το πρωί και το βράδυ σπουδάζει τεχνικό σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή.


Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.


Όταν γυρίζει στην Ελλάδα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου». Θα προσπαθήσει να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν θα γίνει αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο.


Έτσι αφοσιώνεται στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο Χορός πάνω στα στάχυα, που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από τον θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.



Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα.


Παραμύθι δίχως όνομα


Οδυσσέα γύρισε σπίτι. Θέατρο Τέχνης, 1966-67 


Το μεγάλο μας Τσίρκο. Θίασος Καρέζη-Καζάκου, 1972-73 


Κυριακάτικοι ήρωες - Οι άσσοι του γηπέδου (1956), ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη. Σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Οδυσσέα γύρισε σπίτι. Θέατρο Τέχνης, 1966-67 Πηγή: www.lifo.gr

Βρισκόταν νοσηλευόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από επιπλοκή λόγω της νεφροπάθειας από την οποία έπασχε. Απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 2011, λίγες μέρες μετά το θάνατο της γυναίκας του Νίκης.




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ