Το Low Budget Festival επιμένει... γαλλικά!

Επιμένει... γαλλικά το Low Budget Festival, καθώς συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Γαλλικό Ινστιτούτο, με στόχο την προσέγγιση της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας μέσα από τη δημιουργική ματιά ταλαντούχων νέων Ελλήνων σκηνοθετών.

Επιμένει... γαλλικά το Low Budget Festival, καθώς συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Γαλλικό Ινστιτούτο, με στόχο την προσέγγιση της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας μέσα από τη δημιουργική ματιά ταλαντούχων νέων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως αναφέρει το www.avgi.gr.

Έτσι, κατεβαίνει ξανά, για ένα ακόμη δεκαπενθήμερο, στο υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, από 13-28 Απριλίου, προκειμένου να αποδείξει ότι το νέο γαλλικό θέατρο «μιλάει»... άπταιστα ελληνικά, με μοντέρνα έργα, φρέσκιες μεταφράσεις από το εργαστήριο του IFA, ρηξικέλευθες σκηνοθετικές προσεγγίσεις και ενδιαφέρουσες παραστάσεις, πιστοποιώντας ότι το θέατρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα, όπως τόνισαν οι συντελεστές του κατά τη χθεσινή παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης.

Στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου βρέθηκαν, πλάι στον Λάκη Λαζόπουλο και την υπεύθυνη της ιστοσελίδας www.tospirto.net που έχουν την πρωτοβουλία γι' αυτή τη διοργάνωση, οι τέσσερις σκηνοθέτες που θα συνομιλήσουν με τους Γάλλους δραματουργούς.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που θα εγκαινιάσει τη διοργάνωση με το έργο του Ενζό Κορμάν Η θύελλα επιμένει (13-16/4), παρουσία του συγγραφέα στην πρεμιέρα, σημείωσε ότι η σκηνική του πρόταση αποτελεί ένα "παιγνίδι αναλογίας διαθέσεων και διαθεσιμοτήτων", ενώ τόνισε ότι το έργο, που φέρνει αντιμέτωπους επί σκηνής δύο ηθοποιούς που έχουν για διάφορους λόγους απομακρυνθεί από το θέατρο για χρόνια (τους υποδύονται οι Μάνος Σταλάκης, Βασίλης Μπουλουγούρης), του άρεσε γιατί δεν του ταίριαζε καθόλου, κι έτσι μπορούσε να το υπηρετήσει καλύτερα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Σύλβια Λιούλιου, που θα παρουσιάσει το Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή του Ζαν Λυκ Λαγκάρς (17-20/4), ένα κείμενο που "εξαντλεί την ποιητική δυνατότητα του προφορικού λόγου", όπως το χαρακτήρισε, με ηρωίδες δύο γυναίκες (Ιωάννα Παππά, Έλενα Τοπαλίδου), που αναμετρώνται με την διάψευση των ελπίδων και το πένθος. Από τη μεριά του, ο Έκτορας Λυγίζος, που παρουσιάζει τους Πολεμιστές του Φιλίπ Μινυανά (21-24/4), τόνισε ότι το έργο, που παρουσιάζει τρεις άντρες που επιστρέφουν από τον πόλεμο και συναντούν τη γυναίκα της ζωής τους (Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Έλενα Μεγγρέλη κι ο ίδιος), δεν είναι δράμα, αλλά μια "πολύ πικρή κωμωδία", που του επιτρέπει να διερευνήσει τις συνθήκες της αφήγησης.

Τέλος, η Μαριάννα Κάλμπαρη, που θα ανεβάσει τον αυτοβιογραφικό μονόλογο του Γκιγιόμ Γκαλιέν Γκιγιόμ γλυκιά μου (25-28/4), ένα έργο για την αναζήτηση της ερωτικής ταυτότητας που βασάνιζε τον συγγραφέα, γνωστό Γάλλο κωμικό, από τα παιδικά του χρόνια, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου μαζί με την ομάδα "Κατά Λάθος", αφού τόνισε ότι πια όλες οι παραστάσεις είναι low budget ή και no budget, σημείωσε πως λίγα χρήματα δεν σημαίνει εκπτώσεις, λιγότερη δουλειά ή λιγότερη φαντασία. "Το μόνο που μας μένει είναι η τέχνη", κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ