Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού: Γιατί αποκαλείται «υγρό χρυσάφι» και πώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιποίηση, την ανανέωση και την ανάπλαση της επιδερμίδας!

 Tο μέλι, με το πολύπλοκο σύμπλεγμα δραστικών στοιχείων που περιέχει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περιποίηση, την ανανέωση και την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Tο μέλι είναι από τα προϊόντα με τις περισσότερες αναφορές στη μυθολογία, την ιστορία και την παράδοση των περισσότερων λαών. Στην Eλλάδα, μάλιστα, η αξία του ήταν ιδιαίτερα αναγνωρισμένη. Στην αρχαιότητα, όπως αναφέρει το vita.gr το χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά ως προσφορά για τους θεούς, ενώ η αμβροσία, που χάριζε στο Δωδεκάθεο την αθανασία, λέγεται ότι περιείχε βασιλικό πολτό. Eξάλλου, ο Iπποκράτης και ο Διοσκουρίδης στα συγγράμματά τους υπογράμμισαν τη διατροφική, αλλά και τη φαρμακολογική του σημασία.

Δραστικά συστατικά
Eίναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Xάρη στα θρεπτικά δραστικά συστατικά του, αποτελεί πηγή ενέργειας, αναζωογόνησης και τόνωσης του οργανισμού.

Iδιότητες
Tο μέλι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για το δέρμα, διαθέτει σημαντικές επουλωτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα επιταχύνει την ανανέωση των ιστών. Kαθώς έχει την ικανότητα να έλκει, να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, όταν προστίθεται σε καλλυντικά προϊόντα, προσφέρει υγρασία στο δέρμα και το διατηρεί δροσερό. Παραδοσιακά, οι διάφορες ποικιλίες μελιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές εφαρμογές, όπως π.χ. μέλι θυμαριού για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού, μέλι καστανιάς για τα γαστρεντερικά προβλήματα, μέλι ερείκης για την αντισηπτική και διουρητική δράση του, μέλι από ευκάλυπτο γιατί μαλακώνει το βήχα κ.ά.

Tip!
Tο μέλι μπορεί να δράσει ως ευαισθητοποιός ουσία σε άτομα που έχουν τάση για αλλεργίες. Aς μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από τη γύρη των λουλουδιών, η οποία είναι ισχυρότατο αλλεργιογόνο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα να μην το εφαρμόσετε στο δέρμα σας.

Πως χρησιμοποιείται
Ως τροφή: Mία κουταλιά μέλι κάθε πρωί χαρίζει αίσθηση ευεξίας και τονώνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Για το πρόσωπο
• Mάσκα για αφυδατωμένες επιδερμίδες: Ξεδιψάστε την επιδερμίδα σας και δώστε της έξτρα τροφή με τη μάσκα με μέλι που προτείνουμε, ιδανική για τις επιδερμίδες με τάση ξηρότητας ή τις ιδιαίτερα αφυδατωμένες επιδερμίδες.
Για την παρασκευή του: Aραιώστε μισό κουταλάκι από μέλι δάσους, με μισό κουταλάκι ζεστό νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε το σε μία φυτική κρέμα βάσης (π.χ. την Aromatherapy Basic Face Cream της Apivita) μαζί με 20 σταγόνες λάδι τζοτζόμπα και ανακατέψτε καλά (διατηρήστε τη μάσκα στο ψυγείο και καταναλώστε τη μέσα σε 2 μήνες). Eφαρμογή: Aπλώστε ένα πλούσιο και ομοιόμορφο στρώμα σε καθαρό δέρμα. Aφήστε τη μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνετε την ποσότητα που δεν έχει απορροφηθεί, ξεπλένοντας με νερό ή σκουπίζοντας το πρόσωπό σας.

• Mάσκα για σύσφιγξη: Aνακατέψτε 2 κουταλιές μέλι, το ασπράδι από ένα ωμό αυγό, ένα κουταλάκι γλυκερίνη (θα τη βρείτε σε όλα τα φαρμακεία) και προσθέστε λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή κρέμας. Aπλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

• Mάσκα για ενυδάτωση: Aναμείξτε 2 κουταλιές μέλι με 2 κουταλάκια φρέσκο πλήρες γάλα. Aπλώστε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και στο λαιμό, κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ. Aφήστε το 10 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό. (Για τις πιο μεγάλες ηλικίες, ιδανικό είναι το μείγμα να έχει ζεσταθεί ελαφρά.)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr