Αριστούργημα Χριστουγεννιάτικο από τον Γιάννη Λουκάκο: Σιγοψημένο χοιρινό με γλάσο από μπαχαρικά και σιρόπι σφένδαμου!

Πεντανόστιμη, λαχταριστή, άκρως χριστουγεννιάτικη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)
Για το κρέας
2 κιλά χοιρινός λαιμός, χωρίς το κόκαλο
50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
125 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. μουστάρδα ντιζόν
2 γρ. ψιλοκομμένα φύλλα θυμάρι, ψιλοκομμένα
25 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 γρ. τσίλι αποξηραμένο
5 γρ. μαραθόσπορος, τριμμένος
40 γρ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κρέας
Με το μπλέντερ αναμειγνύουμε πολύ καλά το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το σκόρδο, το τσίλι, το μαραθόσπορο, το αλάτι και το πιπέρι.  Με το μείγμα αυτό καλύπτουμε το κρέας και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 24 ώρες, στο ψυγείο.
Δένουμε το κρέας με μαγειρική κλωστή σε όλο του το μήκος, ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα, τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα και έπειτα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 100°C.  Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για άλλες δύο ώρες.  Τέλος, αφαιρούμε το κρέας από τη λαδόκολλα και κρατάμε τους χυμούς σε μια κατσαρόλα.  Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 250°C και ψήνουμε το κρέας για μισή ώρα ακόμα. Παράλληλα σιγοβράζουμε τους χυμούς μέχρι να συμπυκνωθεί το υγρό και να γίνει σχετικά παχύρρευστο, σαν γλάσο.  Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά, γλασάρουμε με το γλάσο  και σερβίρουμε.

Πηγή: yiannislucacos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr