Όλοι οι γαλανομάτηδες είναι συγγενείς - Γενετική μετάλλαξη 6 -10 χιλ. ετών προκάλεσε την εμφάνιση των γαλάζιων ματιών & έτσι όλοι έχουν κοινό πρόγονο!
«Αρχικά είχαμε όλοι καστανά μάτια», δήλωσε ο Χανς Εϊμπεργκ, καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. «Ομως μία γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο OCA2 -ένα από τα 15 γονίδια που εμπλέκονται στη γενετική του χρώματος των ματιών και που ρυθμίζει την παραγωγή της μελανίνης- προκάλεσε την αλλαγή», εξήγησε ο Εϊμπεργκ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι με καστανά ή πράσινα μάτια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλότητα στην ποσότητα μελανίνης στην ίριδα.
Οι γαλανομάτηδες, αντίθετα, μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ως προς τη μελανίνη, ένδειξη ότι το γαλάζιο χρώμα έχει διαφορετική γενετική προέλευση.
Στη μελέτη παρουσιάζονται γενετικές αναλύσεις σε δεκάδες γαλανομάτηδες από τη Δανία, την Τουρκία και την Ιορδανία.
Ολοι τους βρέθηκαν να φέρουν την ίδια μετάλλαξη κοντά στο OCA2 -ένδειξη ότι όλοι οι γαλανομάτηδες έχουν την ίδια γενετική προέλευση.
Η μετάλλαξη βρίσκεται στο γειτονικό γονίδιο, επηρεάζει όμως τα επίπεδα έκφρασης, ή λειτουργίας, του ίδιου του OCA2. Μειώνει όμως αρκετά τη μελανίνη της ίριδας ώστε να της δίνει γαλάζιο χρώμα, χωρίς όμως να μπλοκάρει την παραγωγή μελανίνης εντελώς.
Ευρώπη - Ασία
Σύμφωνα με τον Εϊμπεργκ, η μετάλλαξη αυτή δεν επηρέαζε την πιθανότητα επιβίωσης των φορέων, επομένως διαδόθηκε ανενόχλητη σε ορισμένους πληθυσμούς στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Βαλτική, αλλά και στη Νότια Ευρώπη, την Κεντρική, τη Νότια και τη Δυτική Ασία.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2014, οι πιο παλιές ενδείξεις για γαλάζια μάτια στην Ευρώπη προέρχονται από γενετικές εξετάσεις στον σκελετό ενός άνδρα που έζησε στην Ισπανία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, χρονολόγηση που βρίσκεται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της νέας μελέτης για την εμφάνιση της μετάλλαξης πριν από 6-10.000 χρόνια.
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr