Kαλύτερα γηρατειά με έντονη σωματική άσκηση: Νέοι για πάντα αυτοί που γυμνάζονται και στην τρίτη ηλικία!
Τα συμπεράσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι δεν είναι αναπόφευκτη η έκπτωση των φυσικών μας ικανοτήτων καθώς και ότι τελικά το πώς γερνάμε είναι στο χέρι μας.Η διαδικασία της γήρανσης παραμένει μυστηριώδης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές από τις σωματικές και κυτταρικές διαδικασίες μεταβάλλονται κατά μη επιθυμητούς τρόπους με το πέρασμα των ετών. Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποδείξει με σαφήνεια κατά πόσο αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα του περάσματος των ετών ή, εν μέρει τουλάχιστον, του τρόπου ζωής μας, κάτι που θα σήμαινε ότι μπορούμε να τις καθορίσουμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό όσον αφορά στην έλλειψη δραστηριότητας. Οι ηλικιωμένοι ακολουθούν καθιστική ζωή κάτι το οποίο επηρεάζει την υγεία τους. Είναι, ωστόσο, πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιες είναι οι συνέπειες της αδράνειας και ποιες της γήρανσης.
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology, οι επιστήμονες του Κινγκ Κόλετζ του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία διαφορετική προσέγγιση. Αφαίρεσαν την έλλειψη δραστηριότητας από τη μελέτη της γήρανσης, εξετάζοντας ηλικιωμένους με έντονη δραστηριότητα.Ετσι για τη μελέτη επελέγησαν να συμμετέχουν 85 άνδρες και 41 γυναίκες, ηλικίας από 55 έως 79 ετών, που έκαναν τακτικά ποδήλατο. Ολοι τους ποδηλατούσαν για το κέφι τους και δεν έκαναν αγωνιστική ποδηλασία. Οι άνδρες έπρεπε να μπορούν να ποδηλατήσουν 198 χλμ. σε εξίμισι ώρες και οι γυναίκες 59,2 χλμ. σε πεντέμισι ώρες, αποστάσεις που υποδεικνύουν καλή φυσική κατάσταση.Οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε πολλά σωματικά και γνωσιακά τεστ, και συνέκριναν τα αποτελέσματα τόσο μεταξύ τους όσο και έναντι κάποιων μετρήσεων που θεωρούνται φυσιολογικές για την τρίτη ηλικία. Οταν τα αποτελέσματα ενός τεστ ήταν παρόμοια για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, τότε οι επιστήμονες σημείωναν ότι η συγκεκριμένη μέτρηση εξαρτάτο από την άσκηση και όχι από την ηλικία.
Φυσικές λειτουργίες
Οπως αποδείχθηκε, οι ηλικιωμένοι ποδηλάτες έκρυβαν καλά την ηλικία τους. Οι φυσικές λειτουργίες τους παρέμειναν σταθερές σε όλες τις ηλικίες και ήταν κοντύτερα σε αυτές των νέων ενηλίκων, αντί των ατόμων της ίδιας ηλικίας. Ως ομάδα, ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι ποδηλάτες είχαν επίπεδα αντανακλαστικών, ισορροπίας, μεταβολικής υγείας και ικανότητα απομνημόνευσης ανάλογα με αυτά πολύ νεότερων ατόμων. Βέβαια, κάποια σημάδια γήρανσης ήταν σαφή και στην περίπτωση αυτών των καλογυμνασμένων ηλικιωμένων. Οι πιο ηλικιωμένοι ποδηλάτες είχαν λιγότερη μυϊκή δύναμη και μάζα από αυτούς που βρίσκονταν στα πενήντα και τα εξήντα,και χαμηλές αεροβικές δυνατότητες. Τα χρόνια περιορίζουν την αντοχή και, μέχρι κάποιο σημείο, τη δύναμη. Ακόμα και έτσι οι ηλικιωμένοι ποδηλάτες είχαν μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή από αυτή που θεωρείται φυσιολογική για τα 70 χρόνια.Εν κατακλείδι, η έρευνα δείχνει ότι τα γηρατειά είναι διαφορετικά αν παραμείνουμε δραστήριοι σωματικά.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr