H Αργυρώ μπαίνει στην κουζίνα και μας γλυκαίνει με πουτίγκα σοκολάτας & σιρόπι!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς και θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Αν έχουμε μεγάλο και βαθύ σκεύος για σουφλέ το βουτυρώνουμε καλά αλλιώς χρησιμοποιούμε πυρίμαχα βαθύ ταψί 2 λίτρων καλά βουτυρωμένο.
Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και κακάο σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με κουτάλι.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά, γάλα, αβγά, βανίλια, λιωμένο βούτυρο, λικέρ και τον καφέ σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν. Το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και σκούρο, πλήρως ομογενοποιημένο.
Αδειάζουμε το μείγμα πουτίγκας στο βουτυρωμένο σκεύος. Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της πουτίγκας. Τέλος περιχύνουμε σιγά σιγά με το βραστό νερό. Ψήνουμε για περίπου 35-40'. Σερβίρουμε την πουτίγκα σοκολάτας ζέστη και σχεδόν υγρή τριγύρω ( δεν κόβεται με κουτάλι). Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή κρεμα ανγκλέζ.
Προσοχή, αν χρησιμοποιήσουμε βαθύ σκεύος και η πουτίγκα πάρει ύψος, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμη όταν φουσκώσει στη μέση η πουτίγκα και το σιρόπι έχει πυκνώνει σε χοντρές φουσκάλες.
Για την κρέμα ανγκλέζ
Κόβουμε τη βανίλια σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Είναι έτοιμη όταν αφήνει παχύ στρώμα κρέμας στην πίσω πλευρά του κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αν θέλετε πιο σοκολατένια και γυαλιστερή επιφάνεια βάλτε σε μικρή κατσαρόλα 1 γεμάτη κουτάλια βούτυρο 2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη 2 γεμάτες κουταλιές κακάο και λίγα κομμάτια σοκολάτας. Προσθέτετε 1 φλ. νερό και τα βράζετε σε σιρόπι. Περίχύνετε την πουτινγκα όταν την σερβίρετε.
Υλικά συνταγής
200 γρ. αλεύρι 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 6 κ.σ. κακάο 120 γρ. μαύρη ζάχαρη 200 γρ. γάλα 3 αβγά 100 γρ. βούτυρο λιωμένο 1 κ.γ. υγρή βανίλια 50 γρ. λικέρ σοκολάτα ή λικέρ κρέμα 50 γρ δυνατό εσπρέσο ρόφημα Για το σιρόπι σοκολάτας 5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 3 κ.σ. κακάο 500 γρ. βραστό νερό Για την κρέμα ανγκλέζ για το σερβίρισμα 125 γρ. κρέμα γάλακτος 35% 70 γρ. γάλα 30 γρ. ζάχαρη 2 κρόκους 1 πρέζα αλάτι 2 μπαστουνάκια βανίλιας
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr