3 ώρες για 1 extension: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο Eurogroup & έκλεισαν χωρίς κοινό ανακοινωθέν! (βίντεο)
Παρά τις εξαντλητικές διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν εκδόθηκε τελικά κοινό ανακοινωθέν από το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» που μεταδόθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση» και τη Γερμανία να μην δέχεται το amend, «τροποποίηση».
Παράλληλα σημείο διχασμού λέγεται ότι ήταν η λέξη "τρέχον" που θα έμπαινε, αν έμπαινε, δίπλα στη λέξη πρόγραμμα, είτε συμφωνία, είτε διευθέτηση. Οι κ.κ. Δραγασάκης, Βαρουφάκης, και Χουλιαράκης εργάστηκαν από κοινού με τον κ. Ντάισελμπλουμ και σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό και την πλευρά των Γερμανών.
Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία σχέδια (drafts) του τελικού ανακοινωθέντος χωρίς όμως συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Παράλληλα, πληροφορίες ανέφεραν ότι μέσα από την αίθουσα έγιναν επαφές και με την Αθήνα (με τον κ. Καμμένο;).
Σημειώνεται πάντως ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες όπου την Πέμπτη συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής.
Απαγορευμένες λέξεις
Ιδιαίτερα λιτοί ήταν στις δηλώσεις τους οι κοινοτικοί αξιωματούχοι μετά την αποτυχία να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, παρά την πολύωρη διαβούλευση που προηγήθηκε με τους κ.κ. Dijsselbloem, Δραγασάκη και Βαρουφάκη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαφωνίες σε λέξεις-κλειδιά που έμειναν αγεφύρωτες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κεντρική διαφωνία ήταν για τις λέξεις extension (=παράταση), amend (τροποποιώ) και conclude (=καταλήγω) και το πώς αυτές θα διατυπωθούν. Μάλιστα, κοινοτικές πηγές που ήταν παρούσες στην πολύωρη διαπραγμάτευση, κάνουν λόγο και για τηλεφωνικές επαφές του Γ. Βαρουφάκη με την πολιτική ηγεσία με σκοπό να βρεθεί λύση, η οποία και δεν ευρέθη.
Χαρακτηριστικό είναι ακόμη, και όπως μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, έφυγε από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 23:00 θεωρώντας ότι υπήρχε ένα τελικό ανακοινωθέν, το οποίο ωστόσο ανακλήθηκε ύστερα από το τηλεφώνημα του Έλληνα υπουργού στην Αθήνα.
Dijsselbloem: Να είστε υπομονετικοί
Δεν κατέληξε σε αποφάσεις η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem να δηλώνει στην πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου ότι «δεν καταφέραμε να σημειώσουμε αρκετή πρόοδο για να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα».
«Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία να ακούσουμε την ελληνική πλευρά για τα σχέδια και τις φιλοδοξίες της, είχαμε μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο δεν σημειώσαμε αρκετή πρόοδο για να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας την Δευτέρα», ήταν η ακριβής δήλωση του Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.
Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης πως “δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν”. Όπως υπογράμμισε θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν ξεκινήσουν δουλειά οι εμπειρογνώμονες. Δεν υπεισήλθαμε σε λεπτομερείς προτάσεις. Απλώς προσπαθήσαμε να εργαστούμε στα βήματα που θα ακολουθήσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Dijsselbloem σημείωσε ότι στο σημερινό Eurogroup «εξετάσαμε πολλές επιλογές και μια από αυτές είναι και το μέλλον του υφιστάμενου προγράμματος».
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα και συζητήσαμε την πιθανότητα επέκτασης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι για ορισμένος αυτό είναι η προτιμώμενη επιλογή. Δεν φτάσαμε σε αυτό το συμπέρασμα».
Τι είπε ο Γ. Βαρουφάκης
Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στα ΜΜΕ ότι υπάρχει λαϊκή εντολή, τίποτα δεν τελείωσε, θα συζητήσουν εκ νέου την προσεχή Δευτέρα, ενώ είπε ότι η συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι σε αυτά που θέλει η ελληνική κυβέρνηση.
«Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μίας νέας συνθήκης συμβολαίου» είπε. Η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μία συμφωνία, ανέφερε. Στόχος ήταν να γνωριστούμε να ακούσουμε την ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους που το πρόγραμμα δεν βγαίνει», γιατί ήταν τοξικό, καταστρoφικό, είπε. Οι προτάσεις μας ανέφερε αφορουσαν την ουσία και την διαδικασία, το ότι πρέπει να υπάρχει μία θεραπευτική συμφωνία.
Γ. Βαρουφάκης: Η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις
"Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, έντονος διάλογος... μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, για τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κρίση συνεχίζει να ξανάρχεται στα ευρωπαϊκά fora", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup και πρόσθεσε: "Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέους συμβολαίου με την Ευρώπη, έτσι ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια ξανά και ξανά στο Eurogroup.
Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή, μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία. Η σημερινή συνάντηση του Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μια συμφωνία… στόχος ήταν να γνωριστούμε να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυση μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει και γιατί αποδείχθηκε τοξικό και ιδιαίτερα καταστροφικό για την κοινωνική οικονομία, τις προτάσεις μας όσον αφορά τόσο την ουσία όσο και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να υπάρξει μια καθαρκτική θεραπευτική συμφωνία στο τέλος της συνεδρίασης που θα έχουμε τη Δευτέρα. Συνεχίζουμε, προχωράμε. Σημεία σύμπτωσης υπήρχαν πολλά και με πολλούς και σε κάποια με όλους. Πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις σε αδιέξοδα".
«Κανένα αίτημα για παράταση»
Και συνέχισε: "Κανένα αίτημα δικό μας για παράταση... μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε. Εξηγήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους τρεις οργανισμούς, την ΕΚΤ, την Κομισιόν, το ΔΝΤ, αλλά και με τους εταίρους μας και το Eurogroup αλλά το ζητούμενο είναι πώς να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ δυο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται: μια αρχή είναι ότι όταν έχεις μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο, έχει ισχύ και το κράτος έχει συνέχεια, μπορεί να μην υπογράψαμε εμείς, το υπέγραψαν άλλοι πριν από εμάς, αλλά αυτό μας δεσμεύει. Από την άλλη μεριά υπάρχει και μια άλλη αρχή, ότι είχαμε εκλογές και εκλέχθηκε μια καινούργια κυβέρνηση με ένα δικό της πρόγραμμα και με μια δική της άποψη για το συμβόλαιο αυτό. Η δημοκρατία τι κάνει: παντρεύει αλληλοσυγκρουόμενες αρχές και η δική μας δουλειά ως πολιτικοί είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα παντρέψουμε αυτά έτσι ώστε να υπάρξει μια γέφυρα σε κάτι καινούργιο το οποίο να μην αναπαράγει τα προβλήματα".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr