Μια παραδοσιακή συνταγή «εγγύηση» για να ψήσετε την πιο αφράτη και γευστική λαγάνα! Μην το φοβάστε, τολμήστε το!

Δεν υπάρχει Μάρτης, χωρίς Σαρακοστή και Καθαρά Δευτέρα, χωρίς λαγάνες! Τα παλιότερα χρόνια η λαγάνα ήταν ένας άζυμος άρτος, το ζυμάρι της δηλαδή δεν περιείχε προζύμι. Σήμερα πλέον, οι πιο πολλές νοικοκυρές, την φτιάχνουν με μαγιά, που της χαρίζει μια πιο ανάλαφρη και μαλακιά υφή.

Υλικά

•    900 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
•    30 γραμ. μαγιά νωπή
•    600 - 650 γραμ. χλιαρό νερό
•    80 γραμ. ελαιόλαδο
•    25 γραμ. αλάτι
•    20 γραμ. ζάχαρη
•    100 γραμ. σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά και μ᾿ ένα πηρούνι (ή τα χέρια μας), την τρίβουμε.

Ρίχνουμε τα 100 γρ. χλιαρό νερό απ᾿ το συνολικό, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε 3 - 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός. (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ)

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15′ λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα αλεύρια κοσκινισμένα και κάνουμε μία λακούβα στη μέση.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυλό της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι γύρω - γύρω, ώστε να μην έρθει σε επαφή απευθείας με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζεύοντας το αλεύρι, με κυκλικές κινήσεις, από τα τοιχώματα του μπολ, προς το κέντρο.

Προσθέτουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, ελαστική και μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15'- 20'.

Πασπαλίζουμε τον πάτο του μπολ με λίγο αλεύρι, βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 45'- 60', μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν γίνει, τη χωρίζουμε σε δύο ίσια κομμάτια.

Λαδώνουμε μια λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας μας), τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε να το απλώνουμε, για να του δώσουμε το σχήμα της λαγάνας.

Όταν την απλώσουμε, με το χέρι μας την βρέχουμε με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. 

Σκεπάζουμε ξανά την λαγάνα, με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 20' - 30', να φουσκώσει πάλι.

Όταν φουσκώσει, την πατάμε με τα δάχτυλά μας και τις κάνουμε βαθουλώματα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 30' - 40' περίπου, ανάλογα με την κουζίνα μας, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Όταν την βγάλουμε, την ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα, ή σε σχάρα να κρυώσει.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την δεύτερη λαγάνα.

Πηγή: faghta-giagias.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr