Made in Greece ένας χαλβάς πειραγμένος & υπερμοντέρνος: με σύκο ή μαστίχα με σταφίδες ή κουμ κουάτ!
Ο χαλβάς "του μπακάλη", αποτελούσε για πολλά-πολλά χρόνια το πρόχειρο, καθημερινό γλύκισμα που θα σου σέρβιραν στην ταβέρνα αλλά και στο σπίτι, όταν η νοικοκυρά δεν είχε φτιάξει κάτι δικό της. Οι μερακλήδες, του έριχναν μάλιστα λίγο λεμόνι και τον πασπάλιζαν με κανέλα, για να συνοδέψει το τελευταίο ποτηράκι κρασί.
Υπήρχαν αποκλειστικά τρία είδη: σκέτος, με αμύγδαλο ή φιστίκι και δίχρωμος με κακάο. Κι εκεί που το παραδοσιακό γλύκισμα είχε πλέον μπει στην κατηγορία "παλιομοδίτικο" και κόντευε να περάσει στην ιστορία, έγινε η θριαμβευτική επάνοδος και το επαναλανσάρισμά του με διάφορα outfits. Ντύθηκε με σοκολάτα, αρωματίστηκε με μαστίχα, έγινε "υγιεινός" με σουσάμι ολικής άλεσης, φορτώθηκε σταφίδα, κομματάκια σοκολάτας και διάφορα berries, γλύκανε με μέλι, συνδυάστηκε με γλυκά κουταλιού… Αυτός, ο διαφορετικός χαλβάς, είναι και το θέμα μας.
Ο χαλβάς ξαναέγινε, λοιπόν, μόδα, είτε στις κλασικές είτε στις σύγχρονες εκδοχές του, που δεν έχουν τέλος -και θα λέγαμε ότι το αξίζει. Συγκαταλέγεται στα λίγα γλυκά, που παρ' όλες τις θερμίδες που περιέχουν μας "κάνουν καλό". Γιατί η βάση του χαλβά, το σουσάμι, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε (τη βιταμίνη της νιότης), αλλά και Β1, Β2, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολλά άλλα, έχει απίστευτες αντιγηραντικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή ποιότητα ζωής. Ας θυμήσουμε, ότι ο ταχινένιος χαλβάς έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες. Το όνομά του προέρχεται από το αραβικό halwa, που σημαίνει γλυκό. Ο παραδοσιακός χειροποίητος τρόπος παρασκευής του έχει διατηρηθεί στα ιστορικά χαλβαδοποιεία, που βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα και στον Πειραιά. Σχεδόν όλα κρατάνε από τις αρχές του 20ου αιώνα και έχουν περάσει ήδη στην τρίτη και στην τέταρτη γενιά, που έχει επεκτείνει τη γκάμα των γεύσεων, ενώ τελευταία ξεφυτρώνουν και νέες βιοτεχνίες, με πολύ ενδιαφέρουσες επιδόσεις.
Χαλβαδοποιία Μαραθώνος, Χατζηγαβριήλ
Οι "πειραγμένοι" χαλβάδες είναι πλέον πάρα πολλοί, καθώς η φαντασία και η ανάγκη των βιοτεχνιών να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό δεν έχει όρια, έχει όμως επιτυχημένες και αποτυχημένες απόπειρες. Αποδείχτηκε ότι στον κόσμο αρέσουν κι έτσι κάθε χρόνο συναντάμε και άλλες.
Διαλέξαμε μερικές από τις ιδιαίτερες γεύσεις καταξιωμένων παραγωγών -νέες και παλαιότερες- και τις βάλαμε στο τραπέζι της γευσιγνωσίας, για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τον σκέτο ή τον βανίλια-σοκολάτα.
Άνεμος Χίου
Χαλβάς με μαστίχα Χίου: Αρώματα από ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι σε υπόβαθρο μαστίχας. Στο στόμα, αναδεικνύεται ο ινώδης χαρακτήρας της υφής, με διακριτικά αισθητό ένα φυσικό άρωμα μαστίχας, πολύ καλά ενσωματωμένο στο σύνολο και με απόλυτα ελεγχόμενη γλυκύτητα.
Πολύ καλός.
Ο χαλβάς με μαστίχα, της χιώτικης 'Ανεμος, δεν είναι καινούργιος, ίσως μάλιστα να μην σας φαντάζει και τόσο "διαφορετικός", καθώς άνοιξε το δρόμο και σε άλλες χαλβαδοποιίες να αρωματίσουν τον χαλβά τους με το μοναδικό χιώτικο προϊόν. Ούτε, βέβαια, συγκαταλέγεται στους κλασικούς, που αρωματίζονταν αποκλειστικά με βανίλια. Το άρωμα της μαστίχας είναι τόσο χαρακτηριστικό, που κάνει έναν σκέτο χαλβά εντελώς διαφορετικό.
Στον Άνεμο, ο χαλβάς ζυμώνεται παραδοσιακά στο χέρι με την προσθήκη φυσικής μαστίχας και μαστιχέλαιου και βγαίνει μόνο σε αυτή τη γεύση.
Άνεμος Χίος, τηλ. 22710 22666 www.mastic.gr.
Στην Αθήνα θα τον βρείτε στα Χιώτικα Προϊόντα, Αγ. Δημητρίου 67 Αγ. Δημήτριος τηλ. 210 9755351, στο Chios Shop Ναυαρίνου 6 & Καποδιστρίου 16 Πειραιάς τηλ. 210 4101241, στο Περί Λέσβου, Αθηνάς 27 τηλ. 210 3233227, στο παντοπωλείο Αύρα, Ομήρου 38 Ν. Σμύρνη τηλ. 210 9325585, στο Bio Art, Τατοΐου 122 Ν.Ερυθραία, στο Dolce Vita Πατρ. Ιωακείμ 31 Κολωνάκι.
Αργουδέλης
Χαλβάς με καφέ: Τυπικά αρώματα φρεσκοκαβουρδισμένου ελληνικού καφέ. Στο στόμα, η ίδια ζωντανή αίσθηση καφέ, πολύ καλά ενσωματωμένη στο σύνολο και ιδιαίτερα ταιριαστή με τη σουσαμένια γεύση του χαλβά. Καλή, ινώδης υφή και ευχάριστη επίγευση.
Πολύ καλός. Χαλβάς με μαστίχα Χίου: Στη μύτη, καλή αίσθηση από σουσάμι με μικρή υπόνοια μαστίχας. Υφή μετρίως ινώδης, με ισορροπημένη γλυκύτητα και πολύ διακριτική αίσθηση μαστίχας, που εμφανίζεται κυρίως στο τελείωμα.
Καλός.
Ο χαλβάς με καφέ ήταν, κατά γενική ομολογία, από τις πιο πετυχημένες νέες γεύσεις που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα στο είδος. Το άρωμα του καφέ συνδυάζεται έξοχα με εκείνο του καβουρδισμένου σουσαμιού από το ταχίνι και θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως κλασική γεύση. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, μυρίζεις φρεσκοκομμένο καφέ και μάλιστα με νότες ελληνικού.
Η χαλβαδοπιία Αργουδέλη εμφανίζεται ήδη από το 1850 στη Λέσβο, με τον Δημήτρη Αργουδέλη από τη Σμύρνη, να επεξεργάζεται σουσάμι και να φτιάχνει χαλβά. Η οικογένεια εγκαθίσταται στον Πειραιά το 1925 και ανοίγει εκεί το σημερινό εργαστήριο. Σήμερα, τη βιοτεχνία τρέχει η 4η γενιά πλέον, αλλά ο χαλβάς τους γίνεται με την ίδια χειροποίητη μέθοδο.
Εργαστήριο: Ν. Φραγκούλη 38 Καμίνια τηλ. 210 4812880, πρατήριο Δ. Γούναρη 21-23 (στοά Πολίτου) Πειραιάς τηλ. 210 4179469. Τον βρήκαμε σε πολλά καταστήματα.
Δραπετσώνας, Κοσμίδη-Γαβρίλη
Χαλβάς αμυγδάλου με ταχίνι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη: αρώματα καβουρδισμένου σουσαμιού και μαύρης ζάχαρης. Πολύ καλή υφή, ινώδης αλλά αφράτη, που λυώνει όμορφα στο στόμα χωρίς να λασπώνει ούτε να κολλάει. Γεύση πλούσια και βαθιά, όπου κυριαρχεί το καβουρδισμένο σουσάμι, με ευχάριστη, ισορροπημένη γλυκύτητα. Καλό αμύγδαλο, με ωραίο καβούρδισμα.
Πολύ καλός.
Χαλβάς με χαρουπόμελο: στη μύτη κυριαρχεί το άρωμα του χαρουπιού. Μαλακή, αφράτη υφή, μετρίως ινώδης. Τονισμένη γλυκύτητα με γεύση χαρουπόμελου και σκούρας καραμέλας, σχεδόν σε ισορροπία με το καβουρδισμένο σουσάμι του ταχινιού. Χαλβάς που διαφέρει γευστικά, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του.
Καλός.
Ο χαλβάς Δραπετσώνας πριν μερικά χρόνια ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό των κατοίκων της περιοχής, που έκαναν ουρές για να τον προμηθευτούν. Σήμερα, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς χαλβάδες μικρών βιοτεχνιών.
Το πρώτο εργαστήριο άνοιξε το 1924 από μικρασιάτη χαλβατζή και τη δεκαετία του '80 η οικοτεχνία πέρασε στα χέρια του Ευμόρφιου Κοσμίδη και του Νίκου Γαβρίλη. Η χειροποίητη παρασκευή ακολουθείται μέχρι σήμερα ευλαβικά και η βιοτεχνία παραμένει μικρή αλλά "ανοιχτή" σε νέες γεύσεις και πρωτοτυπίες. Τις μέρες της Σαρακοστής, μπροστά στο νούμερο 1 της οδού Αγίου Δημητρίου, στη Δραπετσώνα, εξακολουθούν να σχηματίζονται ουρές για τον ζεστό χαλβά, αλλά τώρα πια και από πιο μακρυνές περιοχές (τηλ. 210 4616448).
Πρατήριο, Πραξιτέλους 155 Πειραιάς. Τον διαθέτουν πολλά παντοπωλεία και σουπερμάρκετ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr