Άρθρο - φωτιά για την κατάρρευση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου & των επενδύσεων ενώ οι άλλοι επιταχύνουν στην Ευρώπη!

Μακριά από τις εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο από άκρη σε άκρη στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται η Ελλάδα, παραμένοντας σε μια ιδιότυπη επενδυτική «καραντίνα», λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με εταίρους και πιστωτές. 

Δεν είναι μόνο η εξαίρεση από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η ΕΚΤ, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) στις πράξεις αναχρηματοδότησης, αλλά, κυρίως, ότι η χώρα βρίσκεται εκτός των τερματικών των μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων που διαβλέπουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε assets της γηραιάς ηπείρου λόγω του ευρωπαϊκού QE. 

Η εικόνα των αγορών ομολόγων και μετοχών δεν αφήνει καμία αμφιβολία: το τελευταίο εξάμηνο η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών βρίσκεται σε έντονη ανοδική τροχιά, με τη Λ. Αθηνών να κινείται προς την αντίστροφη κατεύθυνση. Με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Παρισιού, ακόμα και του ευρωπαϊκού Νότου, πλην Πορτογαλίας, να κινούνται ανοδικά και ορισμένα να καταγράφουν διαρκώς νέα υψηλά, η εικόνα της Αθήνας είναι απογοητευτική. Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 41% το τελευταίο 12μηνο και από την αρχή του χρόνου βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, έχοντας χάσει όλα τα κέρδη που είχαν δημιουργήσει οι αρχικές προσδοκίες για μια γρήγορη συμφωνία με εταίρους και πιστωτές. 

Του Νίκου Χρυσικόπουλου - Capital.gr

Περιχαρακωμένη 

«Η Ελλάδα κατάφερε και αυτό: Μπορεί το χρήμα να μη γνωρίζει σύνορα, όπως θέλει η δημοφιλής φράση στις τάξεις των επενδυτών, στην περίπτωση, όμως, της χώρας μας, η οικονομία και η αγορά διατηρούν κλειστά τα σύνορα», αναφέρει στο «Κ» στέλεχος εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων. 

Το αποτέλεσμα είναι πως η ελληνική κεφαλαιαγορά χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσει μέρος έστω από τον πακτωλό των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, ύψους 19,3 δισ. ευρώ, που, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Markit, έχουν ήδη εισρεύσει το τελευταίο δίμηνο στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά η ΕΚΤ. Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν τη ροή σημαντικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη και, πλέον, οι μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων διεθνώς σημειώνονται προς τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR (παγκόσμιος πάροχος δεδομένων για Α/Κ), τα αμοιβαία κεφάλαια ευρωπαϊκών μετοχικών αξιών σημείωσαν φέτος νέο ρεκόρ εβδομαδιαίων εισροών κεφαλαίων μετά τον Ιούνιο του 2012. 

Μεγάλοι οίκοι και γνωστοί επενδυτές, κυρίως από τις ΗΠΑ, διαρκώς μιλούν για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται τώρα στην Ευρώπη, οδηγώντας σε υπεραποδόσεις τα blue chips της Ευρωζώνης και τον δείκτη Euro Stoxx 50 σε νέα υψηλά 7ετίας. 

Χαώδης διαφορά 

Η διολίσθηση της θέσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μεταξύ των αναδυομένων είναι δραματική. Συγκεκριμένα, το Χ.Α. εμφανίζεται να καταγράφει τη μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε διάστημα 12μήνου μεταξύ 25 αναδυόμενων αγορών, πάνω μόνο από την Ινδία και την Αίγυπτο. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάται 0,7 φορές τη λογιστική της αξία και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS διετίας) βρίσκονται στις 1.449 μονάδες βάσης, σε υπερ-τετραπλάσια, δηλαδή, επίπεδα από αυτά της Ρωσίας, που είναι τα δεύτερα χειρότερα μεταξύ των 25 χωρών της σχετικής κατάταξης. 

Η επίπτωση στην ίδια την αγορά είναι εμφανής. Η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει υποχωρήσει στα 51 δισ. ευρώ, σε επίπεδα κάτω του 25% σε σχέση με το ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 77%. Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν φτάσει να αποτιμώνται στο Χ.Α. μόλις στα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον στην πρώτη θέση, βάσει κεφαλαιοποίησης, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει περάσει μια εταιρεία που έχει μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδας, η Coca-Cola ΗΒC. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, πλην λίγων εξαιρέσεων, οι μετοχές των ελληνικών εταιρειών βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με σημαντικό discount έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, πλην ο παράγοντας του ρίσκου χώρας είναι αυτός που δεν επιτρέπει επί του παρόντος περιθώρια αλλαγής του σκηνικού. 

Καταρρέουν οι δείκτες 

Δεν αποτυπώνεται, όμως, μόνο σε επίπεδο κεφαλαιαγοράς η απόσταση που υφίσταται πλέον μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ένα από τα βασικά «εργαλεία» που αποτυπώνουν πρόδρομες οικονομικές ενδείξεις, αλλά και ο δείκτης δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, έπειτα από μια περίοδο όπου είχε πλησιάσει ξανά τα ευρωπαϊκά επίπεδα, καταγράφουν πλέον απόκλιση. Η νέα έκρηξη των «κόκκινων» δανείων, η αύξηση των επισφαλειών (μόνο στο πρώτο δίμηνο δημιουργήθηκαν νέες επισφάλειες της τάξης των 2 δισ. ευρώ), η αδυναμία να δοθούν νέα δάνεια, η έκρηξη του κόστους συναλλαγών με το εξωτερικό, η κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και η μείωση της κατανάλωσης δημιουργούν μέρα με τη μέρα ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που έχει φέρει στα όριά της την πραγματική οικονομία και που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται σε επίπεδο δεικτών. 

Απουσία ξένων επενδύσεων και κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας 

Το σημείο, όμως, στο οποίο ξεκάθαρα αποτυπώνεται η απόσταση που πλέον χωρίζει την Ελλάδα με άλλες χώρες στην Ε.Ε. αφορά το κομμάτι της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Σε μια χρονιά που υποτίθεται ότι το κλίμα είχε αρχίσει να αλλάζει προς το θετικότερο και η οικονομία ανέβαζε στροφές, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει το 2014 εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ, λιγότερες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. 

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει στο μεταίχμιο, όπως προκύπτει από τη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2014 (International Institute for Management Development). Η Ελλάδα για το 2014 κατέγραψε πτωτική πορεία στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και, πλέον, βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 60 χωρών, από την 54η την οποία κατείχε το 2013. 

Ένα από τα κύρια προβλήματα που εντοπίζονται και σε εκθέσεις της Κομισιόν είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με άλλες στην Ευρώπη για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. 

Όπως σημειώνεται σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταγωνιστικότητα, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς μόνο το 33% των ελληνικών ΜΜΕ εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση που επεδίωκαν το 2013, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 65%. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί το πιο επείγον πρόβλημα για το 32% των ΜμΕ, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 15%, σημειώνει η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr