Μ. Faber: Γιατί η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ελλάδα
Το να μην αποκτήσει η Ρωσία επιρροή στην Μεσόγειο, είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δηλώνει ο μεγαλοεπενδυτής, Marc Faber.
«Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα που παραβλέπουν πολλοί άνθρωποι», τόνισε ο συνήθως απαισιόδοξος οικονομολόγος στο CNBC. «Εάν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, οι χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως η Αμερική, ανησυχούν ότι η Ρωσία θα συνάψει πιο στενές σχέσεις (στη Μεσόγειο)».
Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι εάν η Αθήνα αθετήσει την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ (840 εκατ. δολαρίων), οι πιθανότητες για ένα Grexit είναι υψηλές. Αλλά εάν συμβεί αυτό, υπογραμμίζει ο Faber, «ο ρωσικό στόλος μπορεί να μετακινηθεί στη Μεσόγειο από την Μαύρη Θάλασσα».
Η ρωσική κατοχή της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθιστά μια είσοδο στη Μεσόγειο πολύ πιθανή, λόγω της εγγύτητας της Μαύρης Θάλασσας, εξήγησε ο Faber, προσθέτοντας ότι ένα Grexit ουσιαστικά δίνει στον Putin την τέλεια ευκαιρία να το κάνει.
Η θεωρία του Faber υπογραμμίζεται από τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τους στενούς δεσμούς μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας ύστερα από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία τον Απρίλιο.
Ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο καταδίκασε τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, αλλά η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο σχετικά με μια προσφορά από την Μόσχα να φιλοξενήσει έναν αγωγό που φέρνει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Ο Putin φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να παράσχει οικονομική βοήθεια στη χώρα εάν η Αθήνα συμφωνήσει σε αυτό το project, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Αθήνα να αντισταθεί στην προσφορά της Ρωσίας, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να υποστηρίζει έναν δυτικό αγωγό που συνδέει την Ευρώπη με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς η Ευρώπη θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
«Είναι σαφές ότι ο Αλ. Τσίπρας επιτρέπει στον Putin να μπει σφήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τη στάση τους προς την Ρωσία», αναφέρει το βρετανικό think tank Civitas σε note του τον περασμένο μήνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λόγο να ανησυχεί για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, τονίζει ο Δ. Τριανταφύλλου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Σε blog του τον περασμένο μήνα σημείωσε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Zbigniew Brzezinski (πρώην Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας) σε συνέντευξή του ότι εάν η Ελλάδα έλθει πιο κοντά στην Ρωσία, θα παραλύσει το ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τις τρομερές συνέπειες».
Ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές ίσως διαφωνούν με την θεωρία του Faber, η αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Μόσχας στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, εντείνει τις ανησυχίες. Η Nomura θεωρεί πως τα εγχώρια κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα στη Ρωσία πιθανώς θα οδηγήσουν τον πρόεδρο Putin να εντείνει τα επεκτατικά του σχέδια εκτός Κριμαίας και Ανατολικής Ουκρανίας.
«Αναμένουμε ότι οι ρωσικές προκλήσεις θα συνεχιστούν, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Alastair Newton, ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής της τράπεζας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr