Σύσκεψη Πρωθυπουργού στο ΥΠΟΙΚ - Το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο κ. Τσίπρας μετέβη για τον σκοπό αυτό στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη εκεί όπου βρίσκεται επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Θεοχαράκης,  ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Νίκος Φράγκος.

Όσον αφορά στο πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις και ποια θέματα είναι τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «κάθε μέρα όλα είναι στο τραπέζι».
 
Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει πριν τις 5 Ιουνίου. Στόχος της κυβέρνησης, όπως περιέγραψε ο κ. Σακελλαρίδης, είναι να υπάρξει μια «ενιαία συμφωνία».

Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει πάνω του πλέον όλο το διαπραγματευτικό πακέτο, παρακολουθώντας από κοντά τις επαφές με τους «Θεσμούς» και μη θέλοντας να συρθεί κι άλλο η διαπραγμάτευση. 

Εκτιμά πως ό,τι είχε να γίνει έγινε και ό,τι να ειπωθεί ειπώθηκε. Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές, σχεδόν ολοκληρωμένες συγκλίσεις στα κρίσιμα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Μία τελευταία συζήτηση θα γίνει μέχρι την Παρασκευή γύρω από τις συντάξεις, ώστε να ξεπεραστεί η πίεση των δανειστών για μειώσεις. Κατά τα άλλα φαίνεται ότι θα περιληφθεί στη συμφωνία η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού -σε δύο φάσεις-, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος επιλέγεται η μέση οδός της αναστολής για μία διετία τουλάχιστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός βασίζεται ιδιαιτέρως στην πολιτική βούληση τριών παραγόντων για να επιτευχθεί η συμφωνία: της Άνγκελας Μέρκελ, που έχει διαβεβαιώσει ότι συναινεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αποκηρύσσοντας τις ακρότητες του Β. Σόιμπλε, του Ζ. Κ. Γιούνκερ, που καταβάλλει παρασκηνιακά σοβαρές προσπάθειες για λύση και της αμερικανικής κυβέρνησης, που πιέζει για συμβιβασμό.  

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Brussels Group σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Οι ίδιες πηγές, διευκρινίζουν ότι θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας, όπως συμφωνήθηκε στη Ρίγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει τέσσερις προϋποθέσεις:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
 
Τι θα γίνει με ΦΠΑ και πρόωρες συντάξεις
 
Σε ότι, αφορά στο  συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η  κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.
 
Το ΔΝΤ δεν δέχεται αυτή τη συμφωνία

 
Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν πως αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".
 
Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr