FAZ - Το ΔΝΤ λέει: ''Μειώστε συντάξεις'' - Μέρκελ & Ολάντ: ''Kόψτε αμυντικές δαπάνες''

Σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, περιγράφει σε εκτενές της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung (κυριακάτικη έκδοση της FAZ).

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι αυτό που «τορπίλισε» τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους και δανειστές, αφήνοντας έκθετο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν έτοιμος να προτείνει ένα συμβιβασμό, που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων. 

«Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ταχθεί, από την εποχή που βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και του επικεφαλής του Eurogroup, υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας, θεωρώντας πως η χώρα μας ξοδεύει τεράστια ποσά για αμυντικές δαπάνες. 

Σύμφωνα με τη FAZ, Ελλάδα και εταίροι είχαν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία ακόμα και στο όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Mάλιστα, οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ προκάλεσαν την οργή αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικό να αποφασίζει για την ΕE ένας οργανισμός (το ΔΝΤ) που δεν έχει καμία σχέση με την Ένωση.

«Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8%, οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως, την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ως αποτέλεσμα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έμεινε χωρίς περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ευρωπαίος διαπραγματευτής σχολίασε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα: «Είναι παράδοξο. Στο τέλος αποφασίζει ένας θεσμός για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος δεν έχει τη στήριξη ενός λαού».

Παπαδημούλης: Η απόφαση να δοθούν 500 εκατ. για αεροπλάνα μπαίνει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης (έπειτα από επιθυμία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου) να δαπανηθούν σε αυτή την χρονική συγκυρία 500 εκατ.ευρώ για την ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού και ενώ δαπανώνται μόλις 200 εκατ.ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έκανε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να εκταμιευθούν 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P-3B ενώ η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να ακυρώσει αμυντικούς εξοπλισμούς ή να περικόψει αμυντικές δαπάνες ύψους 400 εκατ.ευρώ...
 
Ο κ. Παπαδημούλης, στη συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega, δεν θέλησε να αναφερθεί στην επιμονή του κ. Καμμένου να υλοποιήσει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, επέκρινε όμως ευθέως την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική επιχειρηματολογία «δεν είναι πάρα πολύ πειστική»...
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr