Live: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Βαρουφάκης: "Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία"

Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα - Ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου

Όλες οι εξελίξεις από το Eirinika.gr:

00:05 Βαρουφάκης: "Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμφωνία"

"Στο σημερινό Eurogroup η ελληνική πλευρά έστειλε ισχυρό μήνυμα παρουσιάζοντας νέα ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών" δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε την άποψη που εξέφρασε προηγουμένως τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωζώνης Πιερ Μοσκοβισί περί σημαντικής απόκλισης μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και των απαιτήσεων των δανειστών.

"Εξηγήσαμε ότι η δική μας πλευρά και η πλευρά των Θεσμών έχουν έρθει κοντά ως προς τα δημοσιονομικά, στο μισό τοις εκατό του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας. Ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Θεσμοί δεν είχαν εντολή να διαπραγματευτούν περαιτέρω ως προς την ουσία των μέτρων για να καλυφθεί η διαφορά και οι προτάσεις μας για το δημόσιο χρέος" τόνισε ο υπουργός .

 

 

23:58
Economist: «Διαζύγιο αλά ελληνικά»

Στην προοπτική ενός διαζυγίου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναφέρεται δημοσίευμα του Economist. Μάλιστα χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αυτό ως καταστροφικό εκτός κι αν επαναπροσδιοριστούν οι όροι της σχέσης και τελικά οι δύο πλευρές αποφασίσουν να παραμείνουν ενωμένες.

«Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να παρακολουθεί κανείς μια σχέση να καταρρέει. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει “χρεώσει” στους πιστωτές την προσπάθεια ταπείνωσης της χώρας και έχει κατηγορήσει το ΔΝΤ για “εγκληματική ευθύνη” απέναντι στην Ελλάδα. Εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες υποστηρίζουν ανοιχτά ότι χωρίς μια συμφωνία για αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας τις επόμενες ημέρες, προβάλλει ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας και ενός Grexit», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το κόστος ενός Grexit θα είναι, όπως υπογραμμίζει ο Economist, εξωφρενικό: φιάσκο στις τράπεζες, περικοπές στις αποταμιεύσεις, ακυρωμένα συμβόλαια και διαλυμένη αυτοπεποίθηση. Η πολιτική θα έχει καταρρακωθεί. Η ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των αγορών και των επιχειρήσεων. Η νεο-φασιστική Χρυσή Αυγή, όπως γράφει ο Economist, που συγκεντρώνει το 12% των ψήφων, θα θριαμβεύσει. Εξω από το ευρώ και πιθανότατα έξω από την Ευρωπαική Ενωση, μια χώρα με ιστορία πραξικοπημάτων ρισκάρει να γίνει βίαιη και ακόμα πιο διεφθαρμένη.

 

23:09
Ντάισεμπλουμ: Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση της εξόδου από το ευρώ
Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση της εξόδου από το ευρώ, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερόεν Ντέισεμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Κατόπιν της συνεδρίασης του Eurogroup και μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι «ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε οδηγεί προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
«Εάν οι Έλληνες είχαν έρθει με νέες και σοβαρές προτάσεις, τότε θα υπήρχε συμφωνία» τόνισε εν συνεχεία, προσθέτοντας ότι προς ώρας είμαστε μακριά από αυτήν.
Πηγή: Bloomberg

 

10:58

Δήλωση-βόμβα φέρεται να έκανε η ΕΚΤ στο Eurogroup, ότι δεν είναι σίγουρη εάν ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters.Σύμφωνα με τους αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων που επικαλείται το Reuters, ο Ντάισελμπλουμ ρώτησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν αύριο. Ο Coeure απάντησε: «Αύριο ναι. Τη Δευτέρα, δεν γνωρίζω». Τραπεζικές πηγές δήλωσαν σήμερα πως από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 2 δισ. ευρώ.

Διαψεύδει η ΕΚΤ

Ωστόσο, όπως μετέδωσε μέσω Twitter, ο δημοσιογράφος των FT, Peter Spiegel, η ΕΚΤ αρνείται πως προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως να μην μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα.

21:46
Reuters: Συμφωνία πριν την Σύνοδο Κορυφής ζητά το Παρίσι
Ελλάδα και δανειστές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία εντός των επόμενων τριών ημερών υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Γαλλίας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Στο περιθώριο του Eurogroup, o ανώνυμος αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών πρέπει να «κλείσει» πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Τις επόμενες τρεις μέρες πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Δευτέρας» εξήγησε χαρακτηριστικά.
«Η κατάσταση δείχνει ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει συμφωνία» κατέληξε.

21:20
Γ. Βαρουφάκης: Η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ισχυρό μήνυμα στο Eurogroup παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που εφόσον γίνει αποδεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών

 

20:51
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα τη Δευτέρα
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα συγκαλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τη Δευτέρα, στις 19.00.
«Μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο», τόνισε.

20:43
Μοσκοβισί: Μας μένει λίγος χρόνος για να αποφύγουμε τα χειρότερα - Κάνουμε έκκληση στην Ελλάδα να επανέλθει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να κάνει συμβιβασμούς για να αποφευχθεί μια καταστροφική έκβαση.

20:34
Ντάισελμπλουμ: Οι συνομιλίες των περασμένων εβδομάδων δεν τελεσφόρησαν - Ζητήσαμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα - Υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία - Σαφώς η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

 

20:19


Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Nτομπρόφσκις, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

20:01
Die Zeit: Παράταση του προγράμματος έως τον Δεκέμβριο προτείνει το Eurogroup στην Ελλάδα

Νέα συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά των δανειστών φαίνεται πως έχει υποβληθεί στο Eurogroup, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.
Επικαλούμενη αξιωματούχος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δανειστές προτείνουν στην Ελλάδα την παράταση του προγράμματος βοήθειας έως τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 

19:33
Να επιδείξουν καλή πίστη και να επενδύσουν στη βιώσιμη αντιμετώπιση του βάρους του ελληνικού χρέους κάλεσε τους θεσμούς ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στη συνάντηση των γενικών διευθυντών των Οργανώσεων Μελών της Businesseurope, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη να κλείσει άμεσα η συμφωνία, ενώ επέρριψε και στις δυο πλευρές την ευθύνη για το γεγονός ότι δοκιμάζονται οι σχέσεις της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

18:18

Μοσκοβισί: Ελπίζω να αποφύγουμε ένα ακόμη Βατερλό

Ιστορική... σύνδεση προσπάθησε να κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ανήμερα της επετείου της μάχης του Βατερλό. «Ελπίζω να αποφύγουμε ένα ακόμη Βατερλό» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε περικοπές συντάξεων, αλλά μεταρρύθμιση στις συντάξει. Εμείς είμαστε πραγματικά λογικοί, η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σοβαρή».

«Δεν είμαι σίγουρος εάν η ελληνική πλευρά έχει νέες προτάσεις, αλλά χωρίς νέες προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε.

17:52
Λύση στο ζήτημα του χρέους προς όφελος του λαού δεν πρόκειται να υπάρξει επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις και εκτιμά ότι το χρέος πρέπει να διαγραφεί μονομερώς.

17:41
Συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας ΚfW, Δρ. Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε, είχε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, με τις δυνατότητες συνεργασίας στην παροχή συμβουλών και τεχνογνωσίας για την υπό ίδρυση Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει αποφασιστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), βασικοί πυλώνες της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

17:37


Αντ. Σαμαράς: "Υποστηρίζω με θέρμη ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη, στο ευρώ και αυτή είναι αδιαπραγματέυτη εθνική κόκκινη γραμμη - Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει, πόσο μάλλον να τη βάλει σε κίνδυνο.",ανέφερε κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο. 

16:54
Η υπομονή ορισμένων χωρών για την Ελλάδα έχει εξαντληθεί προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

16:40 Τα χαμόγελα του Βαρουφάκη με τον Νούναν και τον Ντε Γκίντος

Με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μίκαελ Νούναν, “έπιασε” ο φωτογραφικός φακός τον Γιάνη Βαρουφάκη να συνομιλεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, EMS, εν όψει του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο.Λίγο πριν την έναρξη του EMS, ο κ. Βαρουφάκης ευδιάθετος χαιρέτισε και τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος.

 

 

16:34

Χέλμουτ Σμιτ: Χρειάζεται μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους
Ο πρώην καγκελάριος της τότε Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, του οποίου το πολιτικό βεληνεκές ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας του, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην οποία αναφέρεται στην κρίση, στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις προοπτικές της Ευρώπης.

Ο Χέλμουτ Σμιτ δηλώνει πεπεισμένος ότι χρειάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα προς όφελος της Ελλάδος και ταυτόχρονα μια συμφωνία για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους. Για τις διαπραγματεύσεις, κρίνει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως και πριν και εκτιμά ότι η Eλλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει το τεράστιο χρέος της. Μάλιστα επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα πολλά από τα δισεκατομμύρια Ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται στα βιβλία μόνο.

Ο Χέλμουτ Σμιτ χαρακτηρίζει απολύτως ανεπιθύμητη την οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χέλμουτ Σμιτ, αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης λέει ότι δεν το βλέπει τόσο θετικά όπως πριν από 6 μήνες, αλλά συνεχίζει να το βλέπει θετικά και παραμένει -όπως τονίζει- Ευρωπαίος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιδράσει με ασυνέπεια μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει ο Χέλμουτ Σμιτ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πιέζουν την Ευρώπη και για τα οποία δεν προσφέρονται λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

16:28
Στοιχήματα με το αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ έως το τέλος του χρόνου άρχισε να δέχεται και πάλι το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων William Hill.
«Υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Grexit που αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε την αγορά», δήλωσε ο Γκράχαμ Σαρπ, εκπρόσωπος του William Hill.
Το γραφείο στοιχημάτων δίνει πιθανότητες 9 προς 4 στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει την 19μελή ευρωζώνη φέτος, δηλαδή ποσοστό 31%. Οι πιθανότητες να παραμείνει είναι 1 στις 3, δηλαδή 75%.
Όταν το William Hill σταμάτησε να δέχεται στοιχήματα για το "Grexit" νωρίτερα φέτος οι πιθανότητες ήταν 3 προς 1, οι πιο μικρές μέχρι τότε. Αυτό σημαίνει 25% πιθανότητα.
Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να ξαναρχίσει να δέχεται στοιχήματα για το Grexit ο Σαρπ είπε: «Ο κόσμος θέλει να μας δώσει χρήματα, έτσι αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε το βιβλίο».
Το αντίπαλο γραφείο στοιχημάτων Paddy Power δίνει 2 προς 1 στο Grexit, δηλαδή πιθανότητα 33%. Το Ladbrokes έχει κλείσει τα στοιχήματα για Grexit.

16:27

Σαπέν: Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες

 

«Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες ανάμεσα στις δύο πλευρές», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και πρόσθεσε: «Οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν προκειμένου να βρεθεί μια επωφελής λύση για την Ελλάδα, αλλά και για όλους».

Δείτε το βίντεο:

16:23
Σόιμπλε: Η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας
Να προβεί σε νέες υποχωρήσεις κάλεσε την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι «η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας», προσθέτοντας πως η Αθήνα «πρέπει να κάνει κάτι από αυτά που έχει δεσμευτεί».
Παράλληλα, τόνισε ότι προς το παρόν Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, βάσει του τρέχοντος προγράμματος.
Τέλος, αναγνώρισε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση.

16:22 Βαρουφάκης: Στόχος αποτελεσματική συναίνεση αντί πολυδάπανης ασυμφωνίας

16:04
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα προς όφελός της καθώς και τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους της, υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος της τότε Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

16: 03 Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου, αυτό είναι το όριο

Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω, δήλωσε ο επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.

Στην πρόταση που έχουν υποβάλλει οι θεσμοί υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί, πρόσθεσε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.

«Δεν θα κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί αν το ΔΝΤ  δε πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Έχω μία δουλειά να κάνω σήμερα και αυτή είναι να δούμε αν θα πλησιάσουμε σε μία συμφωνία με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να δούμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, αλλά μικρή πρόοδος έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στην συνεδρίαση, δήλωσε: «Ο Ντράγκι είπε κάποτε ότι για να λειτουργήσει το ευρώ πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει παντού. Πιστεύουμε ότι ήταν ακριβής. Και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό. Πρέπει να μετακινηθούμε από την δαπανηρή διχόνοια στην αποτελεσματική συναίνεση».

 

 

15: 55

15: 41 Ρωσία: Η Ελλάδα δεν μας ζήτησε οικονομική βοήθεια

Η Ελλάδα δεν έχει  έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε νωρίτερα στην Αγία Πετρούπολη και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται τη Ρωσία για συνομιλίες για κοινά προγράμματα μάλλον, παρά για να ζητήσει μετρητά, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ.
«Δεν υπήρξαν αιτήματα», δήλωσε ο Στόρτσακ προς το πρακτορείο Ρόιτερς στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Δεν υπάρχουν πόροι στον προϋπολογισμό μας για παροχή χρημάτων», πρόσθεσε.

15:25 


 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

 

15: 22 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

 

14: 55 Λαγκάρντ: Προθεσμία πληρωμής του ΔΝΤ η 30ή Ιουνίου

Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, διότι δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» διεμήνυσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Εχω μία προθεσμία για τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν την 1η Ιουλίου, δεν έχει γίνει η πληρωμή, δεν έχει γίνει η πληρωμή» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

14: 46 Δείτε τις αφίξεις των αξιωματούχων για τη μάχη των μαχών στο σημερινό Eurogroup & όλες τις δηλώσεις

14:18 Δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μία επανάληψη της μάχης του Βατερλό κατά τη 200η επέτειο της ιστορικής ήττας της Γαλλίας δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

 

13:59 Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα
 

13:59 Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα - Οι συνταξιούχοι πρέπει να προστατευτούν 

 

13: 37 

Ο Πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στην Αγ. Πετρούπολη

13: 42 

13: 38   Σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί κύριο αίτημα της κυβέρνησης, φέρονται να επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η εφημερίδα «Καθημερινή» μεταδίδει -επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει- ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Σκοπός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν, όπως το Brexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.

H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ

Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αρθεί το αδίεξοδο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρότασή του πρόταση «κοινού νου» και όπως αναφέρει, την παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρώπης.

Η πρόταση προβλέπει μία μεταβατική λύση.

Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:

  • Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια.
  • Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα.
  • Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αντάλλαγμα, οι Θεσμοί:

  • Θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα.
  • Η πρώτη μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου.
  • Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευθεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο κ. Μπατίστα εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες (στην «Καθημερινή», πάντως, μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα). Η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και είναι γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ταμείου χαρακτηρίζουν τις προτάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα «παραγωγικές» και μοιράζονται την ανησυχία του για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

12: 42  Βαρουφάκης σε επιχειρηματίες: Δεν πάμε για ρήξη
 

Δεν πάμε για ρήξη» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Τετάρτης, απευθυνόμενος στο δίκτυο Ελλήνων επιχειρηματιών του Βελγίου ΑΡΓΩ.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει "Βατερλό" στο Eurogroup» , λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.

Ο κύριος Βαρουφάκης έκρινε πως είναι «σαθρό το σύστημα της Ευρωζώνης, σαθρό όμως και το ελληνικό σύστημα» και έκανε σαφή αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, την επικείμενη ποσοτική χαλάρωση και το ελληνικό χρέος, ως μέρος της διαπραγμάτευσης.

12:30 


 

12: 14 Κορκίδης: Απαραίτητη έστω και μία επώδυνη συμφωνία

Την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, συμπληρώνοντας ότι παρότι η συμφωνία μπορεί να μην διαφαίνεται πλέον τόσο έντιμη και επωφελής, αλλά, μάλλον, πολύ μέτρια και επώδυνη, ακόμα και έτσι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και σωτήρια για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι άδικη για τους κόπους μιας ζωής και τις θυσίες 6 ετών του ελληνικού λαού. «Η ρήξη δεν είναι λύση, αλλά ήττα..», σημείωσε χαρακτηριστικά.

12:10 Δίχως τέλος η πτωτική «δίνη» του Χ.Α.
Οι πωλητές εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, «βυθίζοντας» ακόμη χαμηλότερα τον γενικό δείκτη, ο οποίος από τις 12 Ιουνίου δεν μπορεί να ανακάμψει.

Ειδικότερα, στις 12:06, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,91% στις 661,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 21,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 3,10% στις 200,02 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 3,93% στις 477,50 μονάδες.

12: 11  «Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», 
είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 56% των Γερμανών επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Spiegel
 

10:52 Daily Telegraph: Πολιτική επίθεση σε εκλεγμένη κυβέρνηση η έκθεση Στουρνάρα

Πολιτική επίθεση σε εκλεγμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος Ambrose Evans-Pritchard της εφημερίδας Daily Telegraph το περιεχόμενο της έκθεσης του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρουσιάζει δυνητικούς κινδύνους στο χειρότερο σενάριο -κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό- αλλά συμπεραίνει ότι όλα αυτά θα συμβούν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν συμφωνήσει με τους όρους που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Οι απειλές ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την ΕΕ και ότι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία συνιστούν ωμό εκφοβισμό, γράφει επίσης η εφημερίδα Daily Telegraph.

 

 

10:49  Bloomberg: Από τον Μαρξ και τον Κολ στον Σόιμπλε και τον Βαρουφάκη‏

Τη μάχη των αντιθέτων μεταξύ Βαρουφάκη - Σόιμπλε, στον πόλεμο στρατηγικής και τακτικής για τη διέξοδο από την κρίση παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδο η έκδοση του Bloomberg Market.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr