Γιούνκερ σε Τσίπρα: Έλα Βρυξέλλες σε θέλουμε εδώ - Θα δει ξανα Λαγκάρντ - Ντράγκι
Με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές να δείχνει πως βρίσκεται κοντά, στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όλοι μετρούν πλέον αντίστροφα και εργάζονται για τις τελευταίες αλλά κρίσιμες διατυπώσεις στο κείμενο των συμφωνηθέντων.
Ενώ τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης και πρωτίστως το ελληνικό θα πρέπει να έχουν εγκρίνει την συμφωνία μέχρι την Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου MNI, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην βελγική πρωτεύουσα αύριο προκειμένου να έχουν τελικές συζητήσεις γιά την υπογραφή της πολυπόθητης συμφωνίας .
Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη και οι εκπρόσωποι των θεσμών, δηλ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, η Γενική διευθύντρια της ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στόχο έχουν να έχει υπάρξει η τελική συμφωνία την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες στις 20:00 ώρα Ελλάδος και εν συνεχεία, θα εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα.
Διαφωνεί το ΔΝΤ με την υπερφορολόγηση που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο
Το μεσημέρι της Τρίτης η Wall Street Journal αποκάλυψε τι είπε και τι ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε πως δεν είναι ικανοποιημένη με σημεία-κλειδιά της ελληνικής πρότασης, καθώς, το σχέδιο για τη μείωση ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά, του ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφολογημένη και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Εκπρόσωποι του ΔΝΤ, είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενώ, εγείρει ακόμη και «θέμα εμπιστοσύνης» για την ελληνική διοίκηση.
Σύμφωνα με την WSJ και η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής πως θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο, μάλιστα, ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά.
Τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr