Live: Διεθνείς αντιδράσεις - Νέα παρέμβαση Λιου: Κρατήστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
22:28 Νέα παρέμβαση Λιου: Κρατήστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Νέα ηχηρή παρέμβαση για την Ελλάδα έκανε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζητώντας από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
ύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιου είχε την Τρίτη τηλεφωνικές επικοινωνίες για το θέμα της Ελλάδας με τον πρόεδρο του Eurogroup καθώς και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Πάολο Παντόαν και τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.
20:40 Τρισέ: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ελληνικό και όχι ευρωπαϊκό
«Το πρόβλημα είναι ελληνικό και αφορά τόσο πολιτικό όσο και το οικονομικό πεδίο» εκτιμά εν συνεχεία ο πρώην Ευρωπαίος τραπεζίτης.
Όσον αγορά το Grexit, τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει αντίκτυπο κυρίως στους Έλληνες.
20:00 Ομπάμα: Σημαντική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ε.Ε. από το ελληνικό ζήτημα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι παίρνει σοβαρά το ζήτημα της Ελλάδα αλλά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, οι αγορές μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει καλά απέναντι στους κινδύνους. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν την κατάσταση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το ζήτημα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες, πρωτίστως στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο οικονομικά και χρειάζεται να βρει έναν δρόμο προς την επάνοδό της στην ανάπτυξη, μένοντας παράλληλα εντός της ευρωζώνης.
19:13 Στο πλευρό της Ελλάδας οι «Thievery Corporation»
«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι οι ζεστοί, υπέροχοι και ανθεκτικοί Έλληνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση με τη μοναδική δύναμη, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητά τους» έγραψαν μεταξύ άλλων στο Facebook.
18:25 Γκάμπριελ: Για να εξεταστεί η νέα πρόταση πρέπει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα
Λίγη ώρα πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup στις 20.00 (ώρα Ελλάδος), ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέτει προϋποθέσεις για την εξέταση της νέας ελληνικής πρότασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, επισημαίνει πως οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την νέα πρόταση που κατατέθηκε, θα ξεκινήσουν μόνο αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.
17:05 Σαπέν: Αν πουν «ναι», συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση
«Είναι μια ψήφος με συνέπειες. Αν πουν ναι, συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε ... Με ένα όχι, μπαίνουμε σε άγνωστα εδάφη», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2
17:00 «Le Figaro»: Ο Τσίπρας φιλά τα πόδια της Μέρκελ
Μερικοί από τους διασημότερους σκιτσογράφους διεθνώς «ζωγραφίζουν» τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις με τα πινέλα τους...
16:57 Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την Λατινική Αμερική
«Στέλνουμε ένα μήνυμα ενθάρρυνσης προς το γενναίο ελληνικό λαό και τη κυβέρνηση», αναφέρεται μεταξύ ΄άλλων στην ανακοίνωση της διακρατικής συμμαχίας «ALBA-TCP»
15: 31 Πολ Μέισον: Κλειδί νέας προσέγγισης το χρέος στην ΕΚΤ
Το χρέος και μια διευθέτηση που προσφέρει ανακούφιση από το βάρος του πάνω στην οικονομία, αποτελεί κλειδί στις ανανεωμένες προσεγγίσεις, αναφέρει με ένα tweet ο Πολ Μέισον.
«Η Ελλάδα σκέφτεται μια νέα πρόταση από τους θεσμούς. Χωρίς να είναι σαφές εάν θα είναι μόνο από την Κομισιόν ή από το σύνολο των τριών θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Κρίσιμο ζήτημα θα είναι των SMP ομολόγων που κρατά η ΕΚΤ», γράφει το tweet του Πολ Μέισον από το Channel 4.
Η ανταλλαγή με swap των ομολόγων της ΕΚΤ και η επέκτασή τους στο μέλλον ώστε να μην πέσει το βάρος πληρωμών τώρα είναι σε γενικές γραμμές η πρόταση Βαρουφάκη και τη ελληνικής κυβέρνησης ζητώντας μια διευθέτηση για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να υπάρξει ανακούφιση και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των σκληρών μέτρων λιτότητας
14: 29 Taggesspiegel: Ηρθε η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση χρέους
«Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε απομείωση του χρέους» εκτιμά σε άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα.
Κατά τη διάσωση του ευρώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν κυρίως τη λογική των αγορών, εκτιμά η εφημερίδα. Όμως τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να αποτρέψει μια ολοκληρωτική καταστροφή στην Ελλάδα, με κάθε τίμημα.
«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη» αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέρκελ από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα πριν πέντε χρόνια.
Την χρησιμοποίησε και πάλι τη Δευτέρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όμως, διερωτάται η Tagesspiegel, ως τι μίλησε η Μέρκελ: ως υπομονετική Ευρωπαία ή ως η ηγέτης της χώρας στην οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα, η οποία φοβάται ότι θα χάσει τα δισεκατομμύριά της;
Με τη διάσωση της Ελλάδας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέλαβαν τον ρόλο των επενδυτών. Περισσότερο από τους Έλληνες προστατεύθηκαν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι, εκτιμά η εφημερίδα.
13: 01 Ραχόι: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - κακό προηγούμενο
Τον δρόμο προς την έξοδο και για άλλες χώρες θα έδειχνε μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτίμησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
«Τι θα γινόταν αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ; Θα έστελνε αρνητικό μήνυμα ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μετακλητή» δήλωσε ο Ραχόι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
12: 23 CNN: Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη από αυτή της Αργεντινής
Εάν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία έναντι του χρέους της, τότε, αυτομάτως, θα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ της μεγαλύτερης χρεοκοπίας ενός κράτους στην ιστορία.
Το CNN κάνει τους παραλληλισμούς με το τι συνέβη στην Αργεντινή (με την οποία πολλάκις έχουμε συγκριθεί), τη Τζαμάικα και το Εκουαδόρ. Πρόκειται για χώρες που αναγκάστηκαν να δηλώσουν χρεοκοπημένες και ωστόσο απέχουν πολύ από την κατάσταση της Ελλάδας. Και τούτο διότι η περίπτωση της Ελλάδας θα είναι χειρότερη – αν, τελικώς, κηρύξει χρεοκοπία.
«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ήδη, η Ελλάδα, από το 2012, κρατούσε το ρεκόρ ρης μεγαλύτερης χρεοκοπίας. Μόνο που τότε είχαμε να κάνουμε με τεχνική χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους κατά 138 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν συνεχεία, η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα», αναφέρει το άρθρο.
«Τα πράγματα θα είναι πάρα πολλά σκληρά», αναφέρει η Άννα Γκέλπερν, καθηγήτρια του Πανπιστημίου Georgetown, «για πολιτικούς λόγους και για την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό αν δεν χρεοκοπήσει έναντι όλων».
«Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα θα είναι μια μακρά διαδικασία. Η Αργεντινή είναι ακόμη χρεοκοπημένη. Η βασική διαφορά είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι μισή σε μέγεθος. Η μοναδική περίπτωση χρεοκοπίας που ξεπερνάει την Ελλάδα είναι αυτή της Lehman Brothers (600 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακόμη και έτσι όμως, η ελληνική χρεοκοπία θα έχει μακρά επίπτωση στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων».
Όσο για τις χώρες με τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες από το 2000 και μετά, το CNN θυμίζει πως είναι οι εξής:
Ελλάδα (2012): 138 δισεκατομμύρια ευρώ
Αργεντινή (2001): 95 δισεκατομμύρια ευρώ
Τζαμάικα (2010): 7.9 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκουαδόρ (2008): 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ
12: 05 Ρέντσι: ''Ο Τσίπρας δεν είναι ο πιο έξυπνος, να μη σέβεται τους κανόνες''
Την Τρίτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Sole 24 Ore», ο Ματέο Ρέντσι σημειώνει με χαρακτηριστικό τρόπο πως:
«Το δημοψήφισμα δεν είναι αν οι Έλληνες αγαπούν περισσότερο τον Αλέξη από τον Γιούνκερ. Ούτε είναι μια μάχη ανάμεσα στον Τσίπρα και την Μέρκελ. Είναι λάθος να νοηθεί το δημοψήφισμα ως μια μάχη ηγετών. Το δημοψήφισμα είναι ανάμεσα στο ευρώ και τη δραχμή. Επομένως πάνω σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες».
Καίτοι ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν διστάζει να καταφερθεί εναντίον των απαιτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης:
«Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από τον κ. Βαρουφάκη. Αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία ποιος έφταιγε, αλλά ότι η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τους κανόνες όπως κάνουμε όλοι. Δείτε τι συνέβη στην Ιταλία: προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Στην Ελλάδα οι πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους και ζητούν από τους Ιταλούς φορολογούμενους να πληρώσουν τους Έλληνες συνταξιούχους. Ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ένα πράγμα είναι να ζητάει κανείς ευελιξία, άλλο, όμως, είναι να νομίζει ότι είναι ο πιο έξυπνος, που δεν σέβεται τους κανόνες Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να το θέλουν κι αυτοί. Αλλιώς δεν λειτουργεί το πράγμα»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr