Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα & τους Ευρωπαίους ηγέτες έφτασε: Eurogroup στις 14.00 - Σύνοδος Κορυφής στις 19.00
Τη μάχη των μαχών δίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις νέες προτάσεις του στους δανειστές.
Ο Πρωθυπουργός αυτήν τη φορά πηγαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια πρόταση που φέρει την υπογραφή των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι συμφώνησαν στην πρόταση αυτή μετά την μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χτες, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ωστόσο, το ΚΚΕ και ο κύριος Κουτσούμπας δεν έβαλε την υπογραφή του σε αυτή τη συμφωνία. Τα βλέμματα λοιπόν όλων είναι στραμμένα στη Βελγική πρωτεύουσα, όπου στις 14.00 ξεκινά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με εκπρόσωπο της Ελλάδας των νέο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο και στις 19.00 ώρα Βελγίου αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα υποδεχτούν σε αρκετά ψυχρό κλίμα την Ελλάδα, η οποία επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις μετά το σαρωτικό ''όχι'' στις δικές τους προτάσεις από τον ελληνικό λαό, αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή. Χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών με των Βλάντιμιρ Πούτιν, τον Τζακ Λιού, τον Μάριο Ντράγκι, την κυρία Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ ακόμη και την Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν και οι 2 πλευρές να διερευνήσουν τις προθέσεις για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Τελεσίγραφο Μέρκελ - Ολάντ
Σε σύντομες δηλώσεις τους προς τον Τύπο έπειτα από την συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οι δύο ηγέτες επισήμαναν πως σέβονται την ελληνική ψήφο στο δημοψήφισμα και η πόρτα παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις -όμως ο χρόνος πιέζει.
Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε πως την Τρίτη αναμένουν σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού για να διακριβωθεί πώς αυτές μπορούν να μεταφραστούν σε ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την απόφαση και να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. Πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές και οι άλλες 18 χώρες -αυτή είναι η δημοκρατία, ανέφερε.
Καμμία οικονομική βοήθεια απο Ρωσία
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά την συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν, αναφέρεται ότι οι δυο πολιτικοί συζήτησαν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά σε οικονομική βοήθεια.
Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και ο κ. Πούτιν εξέφρασε τη στήριξή του στον ελληνικό λαό ώστε να ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες.
Ψυχρή η ανακοίνωση της Λαγκάρντ
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν μας το ζητήσει», δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη λακωνική της ανακοίνωση που περιορίστηκε σε μία μόλις γραμμή πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ σημείωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr