Πακέτο μέτρων 10-12 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα δάνειο έως 51 δισ. - Οι σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό

Βελτιωμένο και ενισχυμένο «πακέτο» μέτρων ύψους 10-12 δισ. ευρώ, ουσιαστικότερες και αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης απόδοσης εσόδων στα κρατικά ταμεία, αλλά κυρίως ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι αύριο το πρωί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους θεσμούς, με στόχο να ανάψουν το πράσινο φως στους 28 ηγέτες την Κυριακή για να κρατήσουν την Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Κούρου, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να παρουσιάσει πλαίσιο προτάσεων με σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, αλλά και πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος, που θα πείσουν τους εταίρους για τη σαφή στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που πρέπει να οικοδομηθεί, μέσω της παραδοχής ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αρθούν οι στρεβλώσεις και αγκυλώσεις που κρατούν καθηλωμένη την ελληνική οικονομία.


 
Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση
Η νέα πρόταση που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες θα λαμβάνει ως βάση το αρχικό σχέδιο που είχε κατατεθεί στους θεσμούς, των 47 σελίδων, σε συνδυασμό με το τελευταίο «πακέτο» Γιούνκερ και τις βελτιώσεις που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο «πακέτο» θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Α. Νέο καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, 13% ξενοδοχεία, ενέργεια, 23% εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, αλλά και διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Με το εν λόγω καθεστώς επέρχονται φυσικά οι εξής αλλαγές στην αγορά:

* αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για:
* όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.)
* τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί),
* τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης,
* τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών,
* τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια,
* τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

* αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.
Τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο 13%.
* για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου ο συντελεστής θα μειωθεί ελάχιστα από το 6,5% στο 6%.

Το φορολογικό «πακέτο» βέβαια περιλαμβάνει κι άλλα μέτρα, τα οποία, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», προβλέπουν:

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα.
Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης.
Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά την έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
Επιβολή ΕΝΦΙΑ και φέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής.
 Κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης.
Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία.
Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση.
Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.
Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.

Β. Ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς η κυβέρνηση φέρεται ότι τελικά θα προτείνει την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για τη χορήγηση βασικής και αναλογικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Από την άλλη πλευρά θα ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μεταρρύθμιση του 2012 για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει και το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που έχει συμφωνηθεί μαζί με την αυξημένη ποινή - μείωση 16% για κάθε χρόνο νωρίτερης εξόδου σε σχέση με τα έτη τα οποία θα προστίθενται έτσι ώστε κανείς να μη συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.

Η ατζέντα του ΟΟΣΑ
Το νέο «πακέτο» προβλέπει επίσης: Αμεση εφαρμογή της ατζέντας του ΟΟΣΑ και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, αναλογιστές και δικαστικούς επιμελητές, απελευθέρωση της αγοράς γυμναστηρίων και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.

Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ εξάλλου αναμένεται να στηριχθεί η κυβέρνηση για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, όπως:

  • η δημιουργία One Stop Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις,
  • συνολική αξιολόγηση του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές,
  • νέα στρατηγική ενάντια σε πρακτικές επιχειρηματικής διαφθοράς, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων.

Σενάρια για το τρίτο πρόγραμμα

Τις βασικές παραμέτρους του τρίτου οικονομικού προγράμματος προς την Ελλάδα παρουσιάζει η «Bild».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται γαλλικές κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασής του, με την προϋπόθεση ότι θα έχει στεφθεί με επιτυχία.

Τα χρήματα που θα δοθούν ανέρχονται στο ποσό που είχε υπολογίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, στα 51 δισ. ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρει πως αν παραταθεί το πρόγραμμα τότε θα χρειασθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση, που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο μεγαλύτερο μέρος της θα πρέπει να καλυφθεί από τους φορολογουμένους.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες ημέρες... Η Bundestag θα πρέπει αρχικά να δώσει το πράσινο φως για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας προκειμένου να εγκρίνει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU- CSU) υπάρχει ήδη σημαντική αντίσταση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Σημαντική θα είναι η παρουσία της ΕΚΤ για να δώσει τον τόνο, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για χρηματοδότηση-γέφυρα, ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Ιουλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr