Μπλανσάρ κορυφαίος οικονομολόγος ΔΝΤ: Αυτοκριτική & καρφί "οι πιστωτές δεν έχουν διδαχθεί τίποτε, ξανά τα ίδια λάθη"‏

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ παρουσιάζοντας χθες την έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο.
 
Ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι ανάλογες κρίσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν και σε άλλες χώρες. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ανάλογα επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, θα πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.
 
Μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο, ενώ από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε.
 
Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος, διευκρινίζοντας ότι πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Μπλανσάρ είπε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων θα είναι βαθύ. Μάλιστα, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες
 
O Ολιβιέρ Μπλανσάρ η αποτυχία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και η Κίνα
 
Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται ο ίδιος, το Ταμείο κι η τρόικα για τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος στήριξης, επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, με άρθρο που ανάρτησε στο blog του «Ταμείου».

Με το άρθρο αυτό πιθανόν να επιχειρεί να απαντήσει εκ των υστέρων στο ερώτημα που του ετέθη χθες, στην παρουσίαση των αναθεωρημένων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, που του ζητήθηκε να κάνει αυτοκριτική.

Τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει ο κ. Μπλανσάρ είναι:

Πρώτον, το πρόγραμμα του 2010 χρησίμευσε μόνο στην αύξηση του χρέους και απαίτησε την υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή

Δεύτερον, ότι η χρηματοδότηση που δόθηκε στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή ξένων τραπεζών.

Τρίτον, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σκότωσαν την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με δημοσιονομική λιτότητα, έχουν οδηγήσει σε οικονομική ύφεση

Και τέλος, οι πιστωτές δεν έχουν διδαχθεί τίποτε κι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

Αξίζει πάντως να δούμε πως βλέπει ο αποχωρών από το ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, την πορεία προς το μέλλον για την Ελλάδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την εντολή που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας. Θα πρέπει να βασίζεται σε μία δέσμη πολιτικών κοντά σε αυτά που συζητήθηκαν πριν από το δημοψήφισμα, τροποποιημένη για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση ζητά τώρα ένα πρόγραμμα 3-χρόνων και μια πιο ρητή αναγνώριση της ανάγκης για περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

Ο κ. Μπλανσάρ εκτιμά ότι θεμελιωδώς  η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολιτική επιλογή: χαμηλότερες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις πιστώτριες χώρες.

«Ο ρόλος του Ταμείου στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι να συστήσει μια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά να δείξει την αντίστροφη σχέση μεταξύ μιας μικρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής και λιγότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αφενός, και την ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους από την άλλη».

Λίγες ώρες πριν την σύγκληση του Eurogroup, o κ. Μπλανσάρ δηλώνει ότι το περιθώριο για συμφωνία είναι εξαιρετικά στενό, και ο χρόνος πολύτιμος.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή για την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, και η μετατροπή των συμβάσεων, δημιουργεί εξαιρετικά περίπλοκα νομικά και τεχνικά ζητήματα και είναι πιθανό να συνδεθεί με μια περαιτέρω μεγάλη μείωση της παραγωγής. Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, η υποτίμηση του νέου νομίσματος να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη».

Εν κατακλείδι, ο κ. Μπλανσάρ εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός.

«Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει την οφειλή στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση μέχρι την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, έχουμε προσφερθεί να παράσχουμε τεχνική βοήθεια, εφόσον ζητηθεί και παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι».

Πηγή: mignatiou.gr

 

 

 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr