Live - ραγδαίες εξελίξεις - Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι καταστροφή ένα «φιλικό διαζύγιο» με την Ελλάδα

22:15 Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι καταστροφή ένα «φιλικό διαζύγιο» με την Ελλάδα
Την άποψή του ότι δεν θα ήταν καταστροφή για την Ευρωζώνη ένα ... φιλικό «διαζύγιο» με την Ελλάδα διατυπώνει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, σε άρθρο του στους Financial Times.

21:30 Λευκός Οίκος: Καλωσορίζουμε τις προτάσεις της Ελλάδας
«Καλωσορίζουμε τις προτάσεις της Ελλάδας, χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι έγινε αυτό το βήμα» τόνισε ο Λευκός Οίκος δια του εκπροσώπου του, Τζος Έρνεστ. 

20:30 Ρέντσι: Η συμφωνία μπορεί να κλείσει στο Eurogroup του Σαββάτου και να μην χρειαστεί η Σύνοδος την Κυριακή
"Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών" δήλωσε ο Ρέντσι αναφορικά με την Ελλάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι.

20:00 Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ

19:45 Ρούτε: Είμαι επιφυλακτικός με τις ελληνικές προτάσεις
Ο κ. Ρούτε ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και πως η εμπειρία των τελευταίων μηνών αποτελεί αιτία για αυτοσυγκράτηση.
«Είναι απαραίτητες σαφείς εγγυήσεις και μέτρα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, σύμφωνα με την ολλανδική έκδοση της εφημερίδας «Telegraph», σημειώνοντας πως χρειάζεται αξιόπιστα και ρεαλιστικά μέτρα.

19:20 Το ενδιαφέρον μας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα λιμάνια παραμένει, λένε οι Ρώσοι
Το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών, αναμένει από την Ελλάδα την ανακοίνωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων στις μεταφορές, είπε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ.

19:00 Από τις 5.30 συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, η οποία διεκόπη καθώς ο κ. Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη του κόμματος ερωτηθέντα για το κλίμα που επικρατεί είπαν ότι υπάρχει συναισθηματική φόρτιση και το εν γένει κλίμα είναι ανάλογο της ιστορικότητας των στιγμών.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφωνούν με τον ΦΠΑ στα νησιά και με τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Εισερχόμενος στη Βουλή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ είπε «δεν συνιστά εντολή ρήξης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι παρένθεση θα συνεχίσει το έργο της».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι «θα υπερψηφίσω την συμφωνία. Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να αφήσω την χώρα να καταστραφεί»

18:30 Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup θα κληθεί να λάβει αύριο μια «σημαντική απόφαση»

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα κληθούν να λάβουν μια «σημαντική απόφαση» το Σάββατο, όταν θα συναντηθούν για να συνεδριάσουν για το ελληνικό ζήτημα.

18:00 Βαλς: Στιβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις

«Στιβαρές, σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες» έκρινε τις ελληνικές προτάσεις, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, με την ευκαιρία μετακίνησής του στη γαλλική Βρετάνη (Ουεσάν).

Ο κ. Βαλς πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς» και «επιτρέπουν να προχωρήσουμε για την επίτευξη συμφωνίας».

17:52 Βενιζέλος: Ο Βαρουφάκης είναι ο καταστροφέας της ελληνικής οικονομίας
«Έχει έρθει η στιγμή όπου ο καθένας στον τόπο αυτό θα πάει στα πραγματικά του μεγέθη», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι πλησιάζει η ώρα κατά την οποία ο κ. Τσίπρας, αφού απέσπασε το «όχι» του ελληνικού λαού, θα έρθει και θα πει ότι το «όχι» το μετέτρεψε σε «ναι». Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε εισερχόμενος στη Βουλή  ότι «η αντιμνημονιακή ρητορική του μετατρέπεται τώρα σε μία πράξη παλινδρόμησης, η οποία εμείς θα θεωρήσουμε ότι είναι μία πράξη ευθύνης και μία πράξη συγγνώμης».

17:00

16:30

16:18 Διεκόπη η συνεδρίαση των ΑΝΕΛ - Συνάντηση Π. Καμμένου με Αλ. Τσίπρα

Στις 5.30 θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, η οποία διεκόπη καθώς αυτή την ώρα ο κ. Πάνος Καμμένος συναντάται με τον πρωθυπουργό.
Στελέχη του κόμματος ερωτηθέντα για το κλίμα που επικρατεί είπαν ότι υπάρχει συναισθηματική φόρτιση και το εν γένει κλίμα είναι ανάλογο της ιστορικότητας των στιγμών.

 

16:08 Άρχισε η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής
Με θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα άρχισε  η κρίσιμη κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με αντικείμενο τη συζήτηση του σχεδίου νόμου που κατέθεσαν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και προβλέπει την εξουσιοδότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η συζήτηση στις επιτροπές γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σύμφωνα με το άρθρο 89 του κανονισμού της Βουλής.

 

15:44 Ντάισελμπλουμ: Περιμένω ανάλυση των τεχνικών παραμέτρων των ελληνικών προτάσεων πριν κάνω σχόλιο επί του περιεχόμενου τους.

 

15:32 Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

 

15: 08 Πάντοαν: Σημαντικά βήματα για μια λύση για την Ελλάδα

Στη διαπραγμάτευση των θεσμών με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν με ανάρτησή του στο Twitter. 

Ο Ιταλός υπουργός σημειώνει: «Τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα. Χρειάζεται κοινά αποδεκτή λύση που να προσανατολίζεται προς βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Η Ιταλία συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

 

13: 25  Σπυράκη: Πακέτο 59 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα

Πακέτο που αγγίζει τα 59 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Η κ. Σπυράκη, μαζί με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Γιώργο Κύρτσο είχαν συναντήσεις με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν οι οποίοι εκτίμησαν ότι τα χρήματα που θα πάρει η Αθήνα είναι 59 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα η κ. Σπυράκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως στην Κομισιόν εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά τη ζημιά που προκλήθηκε από την επιβολή των capital controls.

 

 

13: 23 

 

12:53 Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών

Συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει στο Eurogroup του Σαββάτου, αντί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

Την ίδια ελπίδα -ότι δηλαδή η συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο- εξέφρασε και ο Κένι.

 

12:51 «Η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει προς τον πρωθυπουργό: Σου δίνουμε την εξουσιοδότηση να φέρεις συμφωνία, σου δίνουμε όχι μόνο εξουσιοδότηση, αλλά εντολή να αποτρέψεις την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ», είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Ευ. Μεϊμαράκης στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

 

12:44 Τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup  Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του  ΔΝΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ.

 

 

12:30 Στις 19:00 θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

12:11
Οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας αποτελούν «μια βάση για τις συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. «Με την πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας προσφέρουν μια βάση για τις συνομιλίες», έγραψε ο Μούσκατ στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

12: 02 Ολάντ: Σοβαρές και αξιόπιστες οι ελληνικές προτάσεις

Στην πιο βαρυσήμαντη έως τώρα τοποθέτηση ευρωπαίου ηγέτη επί του νέου ελληνικού, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως οι Έλληνες έχουν δείξει πως είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν μέρος της ευρωζώνης.

Οι ελληνικές προτάσεις είναι «σοβαρές και αξιόπιστες» και «δείχνουν μια αποφασιστικότητα για παραμονή [της Ελλάδας] στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στην πιο βαρυσήμαντη έως τώρα τοποθέτηση ευρωπαίου ηγέτη επί του νέου ελληνικού σχεδίου.

Ο κ. Ολάντ κάλεσε για την συνέχιση των διαβουλεύσεων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία «που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει πολύ».

 

11:56 Θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» στη συνεδρίαση του Σαββάτου, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ενώ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση καλοδουλεμένη.

 

 

11:16 Στις 15.00 θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την σύμβαση με τον ESM. Με έγγραφο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στις Επιτροπές α) Οικονομικών Υποθέσεων, β) Κοινωνικών Υποθέσεων, γ) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δ) Παραγωγής και Εμπορίου.

 

11:00 Συνεδριάζει στις 11.00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Η συνεδρίαση θα γίνει χωρίς την παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς ο επικεφαλής  του κινήματος επιστρέφει το μεσημέρι στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες.

 

10: 48 Πίτερ Σπίγκελ: Η Αθήνα λέει «ναι» σε αυτό που είπε «όχι»

"Ένα πράγμα μου κάνει εντύπωση με το νέο ελληνικό αίτημα: Είναι πολύ κοντά σε αυτό για το οποίο οι Έλληνες σε ποσοστό 61% ψήφισαν Οχι",αναφέρει δηκτικά ο Σπίγκελ

 
Κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών κινούνται οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που απεστάλησαν χθες στους θεσμούς, αναφέρει -με μια δόση σαρκασμού- ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, με μήνυμά του στο Τwitter. 

"Ένα πράγμα μου κάνει εντύπωση με το νέο ελληνικό αίτημα: Είναι πολύ κοντά σε αυτό για το οποίο οι Έλληνες σε ποσοστό 61% ψήφισαν Οχι", τονίζει χαρακτηριστικά.

"Με μια γρήγορη ανάγνωση, η πρόταση της Ελλάδας είναι κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών για το ΦΠΑ και συνταξιοδοτικό. Αλλά αυτές ήταν οι απαιτήσεις πριν τις 30 Ιουνιου", συμπλήρωσε. 

Μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος των FT ότι οι προτάσεις της κυβέρνηση είναι κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τις αμυντικές δαπάνες. Οι δανειστές ζητούσαν μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ και η πρόταση μιλά για 100 εκατ. φέρος και 200 τον επόμενο χρόνο. 

 

10: 30 Αλ. Τσίπρας: Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί

Να σταθεί «ενωμένη και συμπαγής» ζήτησε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να γίνει ‘Παπαδήμος’» και πρόσθεσε πως «εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί». «Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί», τόνισε.

 

10: 02 Συνεδριάζει στις 10.30 το διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ
Υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζει στις 10.30 το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ..
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

10:01 Με καθυστέρηση -και ενώ έχει ήδη αρχίσει η κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στη Βουλή ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Η άφιξή του έγινε αφού είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

 

09:53 Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε χθες στους θεσμούς κυριαρχεί στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. «Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων», γράφει η εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε κάποια από τα αιτήματα των πιστωτών.

 

09:34 Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, είναι κλειστή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr