Guardian: ''Η συμφωνία για την Ελλάδα δεν λύνει απολύτως τίποτα - Αφήνει γεύση μνησικακίας & δεν χαλαρώνει τη λιτότητα''

Η ελληνική συμφωνία δεν λύνει τίποτα, ενέχει πολλούς κινδύνους, είναι άδικη και απίθανο να λειτουργήσει.

Αυτό υποστηρίζει στο σημερινό της editorial η βρετανική εφημερίδα «Guardian» η οποία τονίζει ότι η συμφωνία βρίσκεται πολύ μακριά από το να χαλαρώσει τον ρυθμό της λιτότητας, αντίθετα, την ενσωματώνει πλήρως.

Κατά την εφημερίδα, τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά της εν λόγω συμφωνίας:

  • Επετεύχθη έπειτα από απειλές. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε αυτή τη συμφωνία και δεν την θεωρεί καν ως έστω λογική ή δίκαιη. Αλλωστε, ο ελληνικός λαός με μία συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε κατά ενός λιγότερο αυστηρού πακέτου μέτρων πριν από μία εβδομάδα.
  • Θα είναι πολύ δύσκολο και ταυτόχρονα δυσάρεστο να την δεχθούν και οπουδήποτε αλλού στην ευρωζώνη.
  • Είμαστε πολύ κοντά στο να μην είχαμε καθόλου συμφωνία και τα πράγματα πάλι θα μπορούσαν να ξεδιαλυθούν.
  • Ενώ οι επικριτές της λιτότητας έχουν ήδη αποφασίσει πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει, ακόμα και εκείνοι, όπως οι Γερμανοί, πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία είναι πολύ μακριά από τη βεβαιότητα ότι θα αποδώσει.

Προκειται για μια συμφωνία που δεν αρέσει σε κανέναν

Κατά τον Guardian, η εν λόγω συμφωνία, είναι «μια συμφωνία που δεν αρέσει σε κανέναν και που μπορεί να αποτύχει να εκπληρώσει τον σκοπό της να σώσει την ελληνική οικονομία και εν τέλει να εξισορροπήσει τους υπολογισμούς της ΕΕ σε σχέση με το ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να αποπληρωθεί». Ετσι, αυτή η συμφωνία μόνο θρίαμβος δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Κατά τους Βρετανούς συντάκτες, «η συμφωνία κρατά την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και την Ενωση» και αυτό «θα πρέπει να γίνει καλοδεχούμενο, παρά τον τρόπο με τον οποίο πλαισιώθηκε, ο οποίος είναι εξευτελιστικός για την Αθήνα».

Ομως, επειδή ακριβώς πρόκειται για «έναν σκληρό διακανονισμό», η ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο μόνο «δυσαρέσκεια και θυμό» μπορεί να τροφοδοτήσει και μάλιστα για πολλά χρόνια, επειδή έχει όχι μόνο δεν χαλαρώνει τη λιτότητα, αλλά τη διατηρεί στο μέγιστο. Και ναι, παραδέχονται οι Βρετανοί δημοσιογράφοι, ότι «όταν η ελληνική οικονομία ξεκινήσει να αναπτύσσεται ξανά, η τρόικα θα πει ότι το σχέδιο λειτουργεί. Ολες οι οικονομίες ανακάμπτουν από την ύφεση κάποια στιγμή. Το ερώτημα είναι με ποιο κόστος».

Αφήνει πίσω της δυσάρεσκεια, θυμό και μνησικακία

«Οι συζητήσεις άφησαν στην Ελλάδα μια κληρονομιά μνησικακίας» σχολιάζουν οι συντάκτες του κειμένου και επισημαίνουν ότι η μνησικακία αυτή δεν αφορά μόνο στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά και μεταξύ των διάφορων ομάδων μέσα στην ΕΕ, με ενδεικτικότερη τη Γαλλο-γερμανική σχέση. Ο Guardian σχολιάζει πως η 17ωρη Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε εν τέλει τη διαίρεση που υπάρχει μέσα στην πολιτική οικογένεια της ΕΕ. Σε αυτή την «πολιτική οικογένεια, όλοι παραπονιούνται για τους Γερμανούς, την ώρα που οι Γερμανοί νιώθουν πολύ ανώτεροι» γράφει και επισημαίνει πως «κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος» όταν δεν υπάρχει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην οποία να μην την ρωτήσει τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος για τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr